9 сигнала, които предупреждават за карцином на панкреаса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6740577 www.24chasa.bg
снимка: Pixabay

Карциномът на панкреаса е четвъртият най-смъртоносен рак при мъжете и жените.

Той е труден за диагностициране и лечение, а случаите на ремисия при тези пациенти варира между 7 и 25 процента.

Панкреасът е част от храносмилателната система и се намира в горната част на коремната кухина зад стомаха. Заради местоположението си е трудно да се усети туморът, преди да е пораснал достатъчно голям, за да пречи на нормалните функции на организма. Освен това няма скрининг тест за този тип рак.

Има обаче някои симптоми, които не би трябвало да пренебрегваме, тъй като те може да спасят живота ни.

Въпреки че някои от тях наподобяват диабет, цироза или друго чернодробно заболяване, има предупредителни знаци, които са по-разпознаваеми.

Внезапно появил се диабет

Ракът на панкреаса се бърка в производството на инсулин и на нивата на кръвната захар, което причинява внезапно появяване на диабет. Това често се наблъдава при пациенти над 50 години. Ако се усещате постоянно жадни и гладни, може да е един от знаците за диабет.

Целия текст четете на mila.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и