Хроничното безсъние е женска болест, сънната апнея - мъжка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6765919 www.24chasa.bg
Така изглежда полисомнографският запис при диагностика на нарушения на съня СНИМКА: Снимки: Алексей Димитров

Между 1 и 2 млн. българи са засегнати от разстройства на съня, те са сред най-скъпите за лечение болести

Нарушенията на съня са едни от най-честите проблеми на днешно време. И едни от най-скъпите за лекуване здравни проблеми.

Все по-често хората се оплакват от липса на пълноценен сън, което се отразява на работоспособността, здравето и качеството им на живот. Според специалистите около 35% от населението в света са имали някакъв вид нарушение на съня през живота си.

Общо 65 са разстройства на съня според международната класификация. Различните видове безсъние обаче са сред най-често срещаните, след тях са обструктивната сънна апнея, синдромът на неспокойните крака и др.

Диагностиката им става чрез полисомнографско изследване. То е стандартно и при него се отчитат мозъчната активност, стадиите на съня, дихателният поток, очните движения по време на сън, движението на крайниците и мускулният тонус, сърдечният ритъм, наситеността на кислород в кръвта и позицията на тялото.

Хроничната инсомния (безсънието) е най-разпространеното разстройство на съня. От нея страдат от 15% до 30% от хората, а у нас тя засяга между 1 и 2 млн. от населението, предимно жени и възрастни хора. При инсомния човек не успява да си набви достатъчно сън, защото заспива трудно, събужда се през нощта и след това не може да заспи отново или се буди твърде рано сутрин. Тя се отчита като проблем, когато се случва повече от 3 пъти в седмицата, а ако оплакванията продължават повече от 3 месеца, инсомнията се приема за хронична.

“Основната причина за появата на хронично безсъние е заученото негативно отношение към съня. Хората, които са предразположени към инсомния, когато една нощ не спят добре, на следващия ден са изключително изморени и се притесняват дали през нощта ще могат да се наспят. Тази превъзбуда ги държи будни и прави сънят им през следващата нощ още по-непостижим”, обяснява пулмологът и специалист по медицина на съня д-р Петър Чипев.

Понякога инсомнията може да се появи вследствие на стрес, напрежение, липса на добра хигиена на съня. Тогава лечението е чрез когнитивно-поведенческа терапия, а не чрез сънотворни, предупреждава д-р Чипев.

В други случаи обаче тя може да е вторична и да е симптом за друго психично заболяване като депресия, тревожност и др. Тогава е необходимо да се потърси психолог, който да излекува тези проблеми.

Сънната апнея е другото най-често срещано нарушение на съня. Тя засяга по-често мъжете, като приблизително всеки пети мъж страда от подобно разстройство на съня. Характерно тук е насеченото хъркане по време на сън, което се комбинира със спиране на дишането. Това значително понижава качеството му и през деня пациентите са сънливи и отпаднали. Предразположени към нея са основно хора с наднормено тегло.

“При сънната апнея има многократно повтарящи се дихателни паузи (апнеи)по време на сън, които прекъсват хъркането на болния. Продължителността на всяка апнея е минимум 10 секунди, като някои от тях могат да продължат по минута и половина и повече”, обяснява д-р Петър Чипев.

“Много често тези хора правят катастрофи. На Запад професионалните шофьори задължително се изследват за сънна апнея и могат да им вземат книжката, докато не удостоверят, че се лекуват”, допълва той.

За лечение на сънната апнея се използва CPAP апарат, с който пациентите спят. С него, чрез назална маска, при вдишване и издишване се подава постоянно определено количество въздушен поток. Това подобрява състоянието и съня им. У нас обаче стойността им не се покрива от здравната каса и пациентите сами закупуват апаратите, които започват от 1000 лева.

“При хора с допълнителни дихателни или сърдечносъдови заболявания обаче се използва BiPAP апарат. Разликата е, че той подава налягане на две нива - по-високо при вдишване и много по-ниско при издишване, като същевременно подпомага гръдното дишане”, допълва д-р Чипев.

Такъв е случаят и на 39-годишната Андреана Попматеева. Жената е диагностицирана със сънна апнея и парализа на диафрагмата.

“7 години спях на фотьойл, защото не можех да легна. Пробуждах се често, мислех, че нямам въздух. Вследствие на това денем бях изморена. 4-5 часа след началото на деня вече нямах сили, не бях концентрирана”, разказва тя.

От две години се лекува, състоянието ѝ е значително по-добро, сънят ѝ е по-пълноценен, а самата тя се чувства по-бодра.

Разстройствата на съня са сред петте болести, изразходващи най-много финансови средства, посочва д-р Чипев.

“На Запад всичко се поема от здравната каса, защото лечението на сънната апнея например спестява разходи за стентове, пролежаване в болница, кърпене на мантинели и ремонт на коли. Там предпочитат да им дадат безплатно нужния за лечението им апарат. Колкото по-малко ходят по доктори, толкова по-малко са допълнителните разходи на държавата и здравната система”, казва той.

 

Проф. д-р Иван Стайков, специалист по нервни болести и медицина на съня:

15 до 20% от катастрофите в света се предизвикват от заспиване зад волана

- Проф. Стайков, защо не можем да спим?

- Безсънието е чест проблем сред хората дори и на по-млада възраст. Със сигурност няма една причина, която да го поражда, напротив, те са многообразни. Около една трета до една четвърт от живота ни преминава в сън. Това означава, че при средна продължителност на живота 80 години,

около 20 години

се прекарват в

състояние на сън

Според проучвания приблизително една трета от хората в света са имали през живота си някакъв вид нарушение на съня.

- Сънната апнея е най-честото нарушение на съня, свързано с дишането. Освен наднорменото тегло какво друго е предпоставка за появата ѝ?

- Сънната апнея е най-честото дихателно нарушение по време на сън и с възрастта се задълбочава. Една от сериозните предпоставки за обструктивна сънна апнея е наднорменото тегло, други причини са наличието на лицево-челюстни аномалии или аномалии на горните дихателни пътища. Апнеята е сериозно страдание и при съмнение би трябвало да се потърси специалист за диагностика и съответно лечение.

- Как пациентите могат да разпознаят заболяването?

- Един от първите симптоми е прекомерната сънливост през деня. При обструктивна сънна апнея сънят е фрагментиран, неотпочиващ, с данни за чести дихателни паузи, при които нивото на наситеност на кислород в кръвта става по-ниско от нормалното. Хората с това заболяване, оставени без външен стимул, заспиват често по време на театър, кино, а в някои случаи и зад волана. Доказано е, че 15-20% от катастрофите в световен мащаб се предизвикват именно от заспиване зад волана, като сред причините, водещи до това, в голяма степен е обструктивната сънна апнея.

- Колко време продължава лечението със CPAP апарат?

- Знае се, че ако пациентите отслабнат, тогава сънната апнея започва да се подобрява, но това е трудно. Обикновено отслабването настъпва, когато пациентите започнат да спят с такъв апарат, тъй като метаболизмът на организма се променя, хипоксията изчезва. При много хора високото кръвно налягане намалява, респективно се намаляват медикаментите, приемани за него. Принципно лечението със CPAP апарат би трябвало да продължи през целия живот, хората свикват да спят добре с него. Имаме пациенти, които разделят живота си до момента, в който са били диганостицирани и са започнали лечение, и след това. Сънят се нормализира, изчезват дихателните паузи, хората се чувстват бодри през деня, концентрацията и вниманието се възвръщат, качеството на живот се подобрява.

- До какво може да доведе нелекуването на апнеята?

- В краткосрочен аспект сънната апнея води до нарушения в концентрацията, вниманието, пациентите са разсеяни, изпитват затруднения в работния си процес поради изразената дневна сънливост. Поради хроничната хипоксия се явяват нарушения на сексуалните функции, понижава се много качеството на живот. А в дългосрочен аспект сънната апнея е доказан рисков фактор за увеличаване на честотата на мозъчните инсулти. Сърдечносъдовият риск се повишава, около 40% от пациентите с апнея страдат от високо кръвно налягане, повишава се инсулиновата резистентност.

- Какво представлява синдромът на неспокойните крака.

- Той също е често срещано нарушение на съня. Около 5% от общата популацията страда от него, по-чест е при жени, особено по време на бременността. Изявява се с неприятни усещания предимно в подбедриците и ходилата по време на почивка и нощно време след лягане в леглото. Пациентите определят тези

оплаквания като

затопляне,

мравучкане,

горене, съклет

То предизвиква движение на краката, ставане от леглото, разтриване, масажиране на краката, обливане със студена вода, което за кратко подобрява оплакванията. Поставянето на диагнозата не е трудно, но често е пропускано и недиагностицирано, което довежда до обикаляне при много специалисти. Лечението е медикаментозно, като при правилно проведена терапия още на следващите дни пациентите усещат разлика и казват, че са спали добре.

- Безсънието (инсомнията) е сред най-честите оплаквания на хората в зряла възраст. На какво се дължи?

- Безсънието представлява сън с неадекватно или лошо качество. Свързва се с умора, депресия, тревожност и соматични оплаквания. Първичната инсомния е многообразна. Може да бъде психофизиологична, парадоксална, остра, инсомния, свързана с лоша хигиена на съня. Психофизиологичната настъпва след преживян стрес, докато безсънието, свързано с лоша хигиена на съня, се свързва с нерегулярно лягане и ставане, стимулираща физическа активност преди сън, употреба на кафе, цигари, алкохол преди лягане. Разбира се, това не предизвиква инсомния при всички. Лечението е медикаментозно, като се включва и хигиена на съня, с които извеждаме пациента от това състояние и след това сънят се нормализира.

- Разкажете повече за сомнамбулизма.

- Сомнамбулизмът се среща в 1 до 17% в детството - смята се, че се дължи на незрялост на централната нервна система, и около 4% при възрастни. Има генетична предпоставка, може да се предизвика при сънна депривация, висока температура, хистерия, психично заболяване, емоционален стрес, прекомерна умора, алкохол, седативни средства. Пациентите стават и ходят насън, като могат да извършват обичайни действия в спокойно състояние, но може да се достигне до нараняване, суицидно поведение, престъпление, дори убийство.

- На колко часа е равен пълноценният сън?

- Различни са типовете хора, затова са различни и часовете за сън, но средно новородените спят по 16 часа, между 30 и 50-годишните имат нужда от около 8 часа сън, а 80-годишните от 6 и по-малко часа. Разбира се, има хора, които се нуждаят от повече или по-малко от тези часове сън.

- Могат ли сънотворните да ни навредят? Как трябва да се приемат?

- Сънотворните имат своето добро място в лечението на нарушенията в съня, но трябва да са изписани от специалист, защото иначе могат и да навредят. При обструктивна сънна апнея, ако се приемат сънотворни, тя може да се утежни. Друг пример - едно сънотворно може да е добро за безсъние, но не и за синдром на неспокойните крака. Някои от сънотворните трябва да се използват за кратко време, в противен случай се получава зависимост към съответния медикамент.

- Как ще отбележите Световния ден на съня?

- От 10 години се чества световен ден на съня. Всеки път датата е различна, но винаги е през месец март. Тази година беше на 16 март. По този повод на 17 март ще проведем семинар за лекари и пациенти в аулата на “Аджибадем Сити Клиник Токуда Болница”. Той е под егидата на Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология. Входът е свободен за всички хора, които страдат от нарушение на съня или имат интерес към медицината на съня. Те ще могат да зададат своите въпроси, както и да чуят интересни факти, защото лекциите ще бъдат изнесени от едни от най-добрите специалисти за България в медицината на съня.