Кога самотата се превръща в депресия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6770263 www.24chasa.bg

25% от хората страдат от самота. Това показва изследване на френски учени, които са посветили години работа, за да докажат, че да се чувстваш изолиран не е само неприятно усещане, а може да се превърне в болест.

Изследователите остават изненадани, че самотата не засяга предимно възрастните хора, както очаквали, а от нея страдат 7% от тези на възраст 15-25 години и 11% в границата 25-39 години. Разбира се с напредването на възрастта много хора започват да се чувстват по-самотни, но този процес е нормален, обясняват учените. Причините по-младите да се чувстват изолирани са различни – липса на самочувствие, неувереност, безработица, ниски доходи, страх от промяна, проблеми в общуването.

Отключва кризи

Психолози поясняват, че всеки човек има нужда от моменти, в които да бъде сам и да се посвети на занимания като четене, разходки, йога. Когато обаче индивидът прекарва повечето от времето си сам или единствено е посветен на виртуални контакти, това може да отключи кризи. Затова учени подчертават да сме бдителни за симптоми като апатия, страх от промяна, нежелание за създаване на нови контакти, прекалена притеснителност. Особено опасно е, ако преди никога не са се проявявали, а изведнъж ставаме тяхна жертва. Целият текст продължава ТУК.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.