Йодният дефицит е най-важният рисков фактор за развитие на заболявания на щитовидната жлеза при възрастни и деца, а използването на нейодирана сол може да има сериозни последствия за здравето на бременните жени и бъдещите им деца. Близо 400 000 българи на възраст между 12 и 18 години имат намалена функция на щитовидната жлеза, а 65% от тях го научават случайно по време на участие в скрининг.
"Бременните да използват само йодирана сол", каза пред БНР проф. Анна-Мария Борисова, председател на Българско дружество по ендокринология и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Софиямед".
"В търговската мрежа се разпространява хималайска сол, розова сол, черна сол. В момента има известно увлечение, което трябва добре да се разбере от населението, че не е в негова полза. Има химически анализи на хималайската сол, които показват, че тя съдържа около 15-20 пъти по-малко йод, тоест, ние поставяме нашето население в риск отново да се стигне до йоден дефицит, отново до заболявания от гуша и поставяме на риск раждането на здрави и умни деца. Изграждането на мозъка на детенцето зависи от това дали майката произвежда достатъчно щитовидни хормони, а синтезът на тези хормони зависи от това дали майката има достатъчен внос на йод", каза още проф. Борисова.