Срещу стреса от преминаване към летния часовник: душ от светлина сутрин

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6778948 www.24chasa.bg

Намалете темпото и внимавайте през първите дни, здравето ни е свръхуязвимо.

Преди да си легнете довечера, сверете часовниците си по лятно часово време - прескочете един час, и когато и да се събудите в неделя, ще сте в синхрон със смяната. Уж малката промяна скоро няма да отпадне, процедурата е дълга. Еврокомисията тепърва умува дали, кога и как съюзът да замръзне или в зимно, или в лятно часово време и смяната да не ни подлага на стрес 2 пъти в годината.

Мотивите за ревизия са, че основният аргумент за манипулирането на часовника - икономии на енергия, не може да се докаже, а медицинските проучвания и сводките на полицията показаха, че

в първите дни

по летния

часовник

зачестяват

инсултите,

инфарктите,

катастрофите,

трудовите злополуки и дори самоубийствата на фона на изостряне на депресия.

Мозъчните и сърдечни инциденти по принцип са по-чести в сутрешните часове. Като се добави и час по-ранно ставане, рискът расте. За ръста на катастрофите отговорността е на рязкото връщане към по-малко дневна светлина в часа, в който сядаме в колите, и “спящи” ни още мозък.

Промяната

брутално се

намесва в

биологичните

ни ритми и

образуването

на хормоните

на съня и на

бдителността

За 2 седмици до месец организмът се адаптира към създадения хормонален хаос, но първите дни са изпитание. Най-бавно и мъчително е приспособяването за децата, работещите на смени и възрастните.

Всеки човек има лично мнение дали е добре, или лошо да се живее само по лятно или само по зимно часово време, а въпрос на политическо решение е кой вариант да се избере, важното е да се сложи край на смяната 2 пъти в годината, каза известният кардиолог доц. д-р Сотир Марчев.

За смекчаване на физиологичния и психически стрес медицината

препоръчва

техники,

известни като

джетлаг лечение

Терминът е заимстван от английското понятие за бързата смяна на часови пояси при самолетните полети. На практика с изкуственото манипулиране на астрономическото време всички ставаме такива “пътници”.

За по-предвидливите е съветът да опитат още преди промяната да изместват часовете си за лягане и ставане с 15-ина минути всеки ден, но скоростта от 1 час за 4 дни за повечето хора е бърза. Все едно с тротинетка да се опитваш да гониш скорост за магистрала. А и до понеделник няма как да стане, така че който тренирал, тренирал.

За по-безболезнено ставане сутрин от решаващо значение е да сме отпочинали, т.е. да сме заспали по-рано от обичайното, но обикновено това не става спонтанно. Можем да си помогнем с тактиките за приспиване на екипажите на презокеански полети. Препоръчва се да се вечеря рано - докъм 18-19 часа, и храната да е лека - салата, зеленчукова супа или постно ястие, кисело мляко. За отпускане преди лягане добре се отразява топла вана с билки или етерични масла на растения с антистрес свойства. Те съдействат за преминаване в бавен биорежим, който казва на мозъка: спокоен съм, отпускам се, ще си лягам да спя. Главният ни “компютър” съдейства с нареждане да се произведе хормонът на съня - мелатонин. Сред приспивните етерични масла, които съдействат за отпускането, са лавандулата, санталовото дърво, лайката, салвията, мащерката. Алтернативите са чайове тип “Лека нощ” (валериан, хмел, мащерка). Важно е вечер да се избягва ярка светлина и особено синята, излъчвана от електронните устройства.

Спортът е сред ободряващите фактори и ще си помогнете за по-лека пренастройка на биоритмите  по летния чаковник, ако поне в периода на адаптация намерите друго време за упражнения.

Вътрешният ни будилник се манипулира от светлината. Това обяснява съветът сутрин още щом отворим очи да пуснем всички лампи, буквално да се къпем в светлина, за да изработим хормона на бдителността, който ни държи будни - активни и концентрирани.

Към този душ си осигурете и едно вътрешно зареждане - идеалният начин е фреш от лимон, грейпфрут, моркови и ябълки. Този коктейл осигурява най-пълноценната инжекция с витамини. Сравнението не е случайно - тонизиращите вещества са в кръвта буквално след минути.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,