Веществата от тях се усвояват бързо от организма
Учени твърдят, че човек може да оцелее само на спирулина и вода
Бременни и кърмачки да се консултират с лекар преди приема
Семена от чия, годжи бери, каму-каму. Това са малка част от странните имена, които срещаме по лавиците в супермаркетите, а списъкът не спира да расте. Тези от вас, които се хранят здравословно, със сигурност вече познават повечето от странните имена на тези така полезни продукти.
Заредени с много повече витамини и минерали от обикновените храни, суперхраните станаха незаменим продукт в съвременните домакинства. Освен това те са богати на антиоксиданти и други хранителни вещества, които предпазват имунната система. А и се усвояват лесно и даряват организма с енергия.
В древни времена голяма част от тях се използвали за лечение на рани, простуда и на много от коварните болести. Съвременната медицина все още не е доказала, че с тях се лекува бичът на ХХI век - ракът. Но проучванията показали, че в комбинация с химиотерапевтични медикаменти те изключително много подпомагат лечението.
Един от непознатите за нашите ширини плод - нони, също влиза в графата със суперхрани, които помагат на лечението на рака. Неприятният на вкус плод е изключително полезен за хората с висок холестерол и сърдечносъдови заболявания - проблеми, до които може да доведе тютюнопушенето. Затова учени решили да проверят как действа плодът при пушачи. Изследването се провело между 132-ма души, които започнали да приемат сок от нони за месец. Резултатите показали, че пиенето на 29-188 милилитра течност
намалява в пъти
холестерола
и е спомогнала за формиране на липопротеин - водноразтворим ензим, който помага за обмяната на веществата в организма. Резултати от друго изследване, проведено при мишки с белодробен карцином на Люис, пък показали, че нони спомага за удължаването на живота им с до 75%. Това става, защото веществата в него стимулират имунната система и така клетките потискат туморния растеж.
Внимавайте с приема на нони, ако имате проблеми с бъбреците и черния дроб. Заради високото съдържание на калий в него той може да влоши проблемите. Бременните жени също трябва да избягват плода, защото в миналото той се е използвал за предизвикването на аборт.
С 60% повече витамин С от съдържанието в портокал се нареждат малките червени плодчета от Бразилия и Перу - каму-каму. Растението е изключително богато на витамини и минерали - желязо, ниацин, рибофлавин, фосфор, бета-каротин, калий, мед, калций и други. Лечителите в Перу използвали каму-каму за превенция и лечение на настинка и грип. Също така той забавя стареенето, помага при депресивни състояния и действа като превенция за склероза и алцхаймер. Добре е той да се консумира заедно със сладникави течности, тъй като е много кисел. Консумацията му не се препоръчва при бременност и кърмене.
Синьо-зелените водорасли спирулина пък водят класациите за суперхрани. Според учени благодарение на богатото съдържание на хранителни вещества у тях човек може да издържи само на спирулина и вода. Като една от най-старите форми на живот на Земята,
водораслото е спомагало
за произвеждането на
кислород в атмосферата
преди милиарди години,
така че да могат да се появят други форми на живот. То е изключителен източник на белтъчини - около 60%, и незаменими аминокиселини - лизин, цистеин, метионин, фенилаланин, треонин.
Често се изтъква високото съдържание на витамин В12 в спирулината. Според статистика на Министерството на земеделието в САЩ в нея не се съдържа никакво количество от витамина. Това е така, защото растенията не се нуждаят от В12 и затова не го произвеждат и съхраняват. Добре е консумацията на спирулина да бъде консултирана с лекар.
Легенди се разнасят за малките червени плодчета годжи бери. Според някои те се използват в китайската медицина от повече от 2000 г. Други разказват истории за тибетски монаси, които ядели плода преди медитация. Именно той спомагал за доброто им здравословно състояние и дълголетие. В действителност според публикувано изследване в Журнала за алтернативна медицина годжи бери спомага за по-добра енергия и сън, укрепва мисловната дейност и имунната система, спомага концентрацията и намалява стреса.
Може би все по-често ви прави впечатление и новото допълнение към десертите, които ресторантите предлагат. Всички сме виждали черните топченца, по-малки от тези на черния пипер, сложени в киселото мляко или овесените ядки. Въпреки малките си размери семената от чия са изключителен източник на фибри и омега-3 мастни киселини и подобряват храносмилането. Преди консумация обаче те трябва да се накиснат в течност заради уникалната им способност да набъбват и да поемат течност колкото 70% от теглото си. Затова е важно да ги изчакате поне 15 минути, за да увеличат теглото си. В противен случай част от тях
могат да полепнат
по гърлото и да
предизвикат задушаване,
ако се раздуят в по-късен етап.
Продължителната консумация на чия ще ви помогне да заздравите костите си и да ускорите метаболизма. Освен да помага в борбата с излишните килограми, тя ще допринесе и за натрупването на мускулна маса. С богатото си съдържание на калций, фосфор, витамин А и цинк чията се превръща и в една от най-добрите храни за зъбите.
Странното растение гуарана идва от Амазонка - от племето гуарани. Преди стотици години те използвали семената на растението и варили напитки, които използвали за лечебна цел. Интересното при това растение е, че всяко негово семе съдържа до пет пъти повече кофеин от кафеено зърно. Гуарана доказано помага при умора и тонизира тялото и ума, верен помощник е и при разграждането на мазнини, тъй като стимулира липолизата.
Чай матча, или по-полезният зелен чай, е най-новата мания, обхванала всички, които искат да се хранят по-здравословно. Зелената напитка стана още по-известна и като здравословен заместител на така обичаното от всички кафе. Проучвания сочат, че чаят от матча може да ви осигури 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките. Въпреки че чаят е смятан за полезен, е добре да не се прекалява с него. Заради високото си съдържание на кофеин той може да доведе до неприятни странични ефекти - главоболие, сърцебиене, раздразнителност и други.
Храните, които мислим за полезни
В дневното си хранене редица хора включват зърнени закуски и фрешове с идеята, че те са изключително полезни за здравето. Оказва се обаче, че както всяка храна, и те могат да бъдат колкото полезни, толкова и вредни.
Повечето зърнени закуски, дори и био вариантите им, много често съдържат голямо количество сол, рафинирани захари, мазнини и добавени химикали. Освен до кариеси многото захар може да доведе до хипогликемия и диабет.
Замяната на захарта със здравословните алтернативи като сиропа от агаве също се оказва не толкова полезно. Бялата захар съдържа около 50% фруктоза, докато в сиропа този процент може да достигне 90%. Ежедневната употреба обаче не трябва да бъде повече от 10%.
Рекламираните като здравословни фрешове също крият определени рискове. Обикновено корите на плодовете се обработват със сладкарски бои и специални лакове с цел по-добър търговски вид. Изцеждането им с кората може да вкара голямо количество от веществата в тялото. Затова е препоръчително преди консумация да се измиват с топла вода и сапун, а кората да бъде премахната.