Отслабването в юношеството значително намаляват риска от развиване на диабет

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6799614 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Датски учени установиха, че децата, които успеят да сведат теглото си до нормални граници до 13-годишна възраст, значително намаляват риска от развиване на диабет като възрастни, предаде Асошиейтед прес.

Диабетът може да се появи, когато тялото не използва правилно инсулина, за да превръща храната в енергия. Наднорменото тегло при хората от всяка възраст увеличава риска от най-разпространената форма на болестта - диабет тип 2.

"Изследването показа, че наднорменото тегло в юношеството е особено вредно и отслабването до началото на този период може да е от значителна полза", каза доктор Стивън Даниълс от университета на Колорадо в Денвър, който не е участвал в екипа.

Проучването беше проведено от учени от университета в Копенхаген, спонсорирани от Европейския съюз, предаде БТА.

В него бяха включени 62 565 мъже от Дания. Ръстът и теглото на участниците бяха измервани, когато те навършваха 7 г., 13 г. и в периода между 17 и 26 г. След това беше проследено колко от тях развиваха диабет в зряла възраст.

Момчетата, които бяха с наднормено тегло на 7 г., но до 13 г. отслабваха в границите на нормалните за възрастта им килограми, имаха подобен риск от заболяване от диабет като онези, които никога не са били пълни. Участниците, които имаха проблеми с теглото само на 13 г. или на 7 г. и 13 г., имаха по-малък риск от онези, които са били пълни през цялата си детско-юношеска възраст, но пък бяха по-застрашени от мъжете, които никога не са били с наднормено тегло.

Причината е, че в юношеството организмът става инсулиново резистентен, обясниха експертите. След това мускулите и органите не използват инсулина толкова добре, така че отнема повече време той да извърши функциите си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" смени треньора и на "Герена" има нови методи за подготовка. Един от тях изглежда революционен поне за отборите в София. "Сините" вече тренират на пясък. Или поне тези от играчите, които се възстановяват от различни травми. На паркинга пред съблекалните на "Герена" в специално оградено място бе насипано сериозно количество пясък.

Тази година ще се проведе XXVI-тото издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство "Пирин Фолк" Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – "Детски Пирин Фолк". На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от

Николай Грозев е роден на 25 юли 1960 г. Средното си образование е завършил в ТМТ "Н.Е. Жуковски" в Сливен, а висшето - в Институт за учители специалисти, отново в областния град. От 1984 до 1990 г. работи като автоинструктор към СБА - Нова Загора. След това в продължение на 17 години е управител в частен бизнес.