Имунотерапевтични лекарства осъществиха пробив в лечението на рака на белия дроб

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6819513 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

За пръв път лечение, което стимулира имунната система на човешкия организъм, е довело до значително намаляване на смъртните случаи при хора, които наскоро са били диагностицирани с най-разпространения вид рак на белия дроб, съобщават Асошиейтед прес и Ройтерс.

При проведените тестове лекарството Keytruda на германската фармакологична компания "Мерк", приложено успоредно със стандартна химиотерапия лечение е намалило с 51 на сто риска от смърт при усложнение на рака. Данните са в сравнение с едногодишното лечение само с химиотерапия на същия вид тумори. Получените резултати ще доведат до нови стандарти за справянето с вече разпространилия се рак на белите дробове за около 70 хилядите пациенти, диагностицирани годишно в САЩ, предава БТА.

При друго изследване беше установено, че имунотерапевтичната комбинация на "Бристол-Майърс-Скуиб" Opdivo и Yervoy е подействала по-добре отколкото химиотерапията при забавяне наполовина на влошаването на пациенти с напреднал рак на белия дроб, даващ генетични дефекти. Но ползата е траела по-малко от два месеца и още е рано да се каже дали комбинацията наистина увеличава шансовете за оцеляване при заболяването.

Keytruda, Yervoy и Opdivo са от класа на чекпойнт инхибиторите. Те премахват обвивката която притежават някои ракови клетки ,която им помага да се скрият от имунната система. Лекарствата се вливат интравенозно и струват около 12 500 долара месечно.

Лекарството Keytruda беше одобрено миналата година, но лекарите се колебаеха да го използват, тъй като то беше тествано в рамките на ограничено изследване, което не доказваше дали то удължава живота. Новите изпитания на д-р Лина Ганди от Нюйоркския университет са установили точно това при 616 пациенти при успоредно лечение с химиотерапия и Keytruda.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Годишно преброяване на лебедите на кралицата по поречието на р. Темза близо до Chertsey, Великобритания Снимки: REUTERS / Toby

Синоптикът Емил Чолаков знае кога да ходи на море! Верен на професионалния си нюх, популярното лице от малкия екран уцели малкото слънчеви дни това лято, за да отиде на почивка. Облечен в бански на райе, Чолаков доволно се излегна на шезлонг на плаж край Лозенец и запълни свободното време с книга в ръка.

Актьорът Атанас Атанасов навлече яке през лятото. Въпреки че е средата на юли, вероятно за артиста не е достатъчно горещо и той още го кара на зимни дрехи. Необезпокояван, Атанасов мина със забързана крачка покрай студенти и влезе в академията по актьорско