Как да се подмладим за 21 дни

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6826610 www.24chasa.bg
Франко Берино е виден италиански епидемиолог и оглавява отдела за превантивна медицина на Института за тумори в Милано.

Известният италиански лекар Франко Берино изброи 15 правила, чрез които да започнем втори ренесанс в живота си

Ако в продължение на 3 седмици спазваме строго определен режим, свързан с физиката и психиката ни, можем да започнем втора младост.

Така твърди известният италиански лекар епидемиолог Франко Берино, който оглавява отдела за превантивна медицина на Националния институт за туморни заболявания в Милано. Заедно с писателя Даниел Лумера, международен експерт по медитация, и с треньора Давид Мариани Берино препоръчва какво да правим, за да станем като нови, в книгата си “21 дни, за да се преродим”. Тя се публикува от издателството на Берлускони “Мондадори”.

В книгата не става въпрос обаче за диета и за списък с рецепти. Италианският лекар описва как да подмладим тялото си, изработвайки качествено нов подход към храненето, как да достигнем вътрешно равновесие, осъзнавайки кои практики да станат част от ежедневието ни и кои да бъдат изхвърлени от него. Или с други думи, как да достигнем до нашата собствена хармония.

Берино синтезира всичко това в 15 правила – тях трябва да спазваме строго 21 дни.

А защо точно 3 седмици? Според авторите на книгата това е периодът, в който правилото става рутина и мозъкът ни създава автоматизъм по подобие на кучетата на руския учен Павлов.

Да достигнем до напреднала възраст в прекрасно здраве, не е въпрос на късмет или на случайност, а е нещо, което може да направи всеки, тъй като то зависи от всекидневния ни избор и от опита, който се диктува от съзнанието ни. 

Да се поддържаме в добро здраве, е избор на справедливост. Нямаме право да тежим на другите заради болестите си, нито пък да отнемаме години живот и щастие на децата си, принуждавайки ги да се занимават с нашата инвалидност или деменция, смята 74-годишният Берино.

В книгата си той показва как да позволим на организма си да развие максималния капацитет да се грижи за себе си, а така също и да се върнем към вътрешното си равновесие, в случай че сме го изгубили.

Съществуват 3 периода, върху които трябва да концентрираме силите си.

Първият е от 1-ия до 7-ия ден – целта на тази седмица е да се пречистим.

Втората седмица е концентрирана върху това как да се поддържаме млади или как да се подмладим.

Третата седмица – от 15-ия до 21-ия ден, работи за оптимизирането на процеса на подмладяване.

Ето и 15–те правила

1. Намалете

количеството храна

Преразпределете го през деня. По-добре да ядем повече на закуска и на обед, отколкото на вечеря. Най-важното в случая е обаче как да се концентрираме в самия момент на яденето. Необходимо е да отстраним нещата, които ни разсейват – като телевизията например, и да ядем, дъвчейки много бавно. Ако се наслаждаваме от началото до края на всеки залък, ще видим как ще се заситим по-бързо и следователно ще поемаме по-малко храна. За закуска наблегнете на нискокалоричния оризов пудинг, а на вечеря – на супите. Берино прилага в книгата си и глава с рецепти, в които влизат от варено ястие от пълнозърнест ориз, запечен в тиган с шамфъстък и печени тиквени семки, до тортичка от просо, тиква и фасул. 

2. Спазвайте точни часове

Не само че трябва да ядем по-малко, но и в точно определен час – това е фундаментално за подмладяването. Закуската е най-късно до 8 часа сутринта – това е времето, когато червата достигат максимална енергия според традиционната китайска медицина. Обедът се консумира между 12 и 13 часа – тогава се смила по-добре, защото в тези часове стомахът и панкреасът работят максимално. Вечерята трябва да се консумира колкото се може по-рано.

3. Гладувайте от време на време

Това влияе добре, защото се реактивират много функции на организма. Много е важно да се избере правилният ден на гладуване – когато сме по-спокойни. Значение има и колко време ще гладуваме – дали само ще прескочим вечерята, т.е. 12-18 часа, или ще гладуваме 2 поредни дни.

4. Следвайте сезонността

Това значи не само да се вземат предвид ритмите на природата (т.е. да не се ядат домати през зимата например), но и да се отдава предпочитание през зимата на ориза, горещите супи и варива, а не на киселото мляко и плодовете, които са по-подходящи през лятото. През пролетта е по-добре да се намали солта и да се ядат диви тревисти растения и зеленчуци.

5. Наблегнете на зеленчуците

През тези 21 дни консумирайте само зеленчуци и изключете каквито и да било храни с животински произход.

6. Гликемичният индекс

Следете гликемичния си индекс (това е стойността, показваща скоростта, с която богатите на въглехидрати храни се отразяват на отделянето на инсулин в организма). През периода на пречистване трябва да се избягват рафинираните храни.

7. Протеините

Никакви храни с животински произход, допускат се само бобови растения. 

8. Без пакетирани храни

Пълна забрана за консумиране на пакетирани храни, алкохол и сладки напитки.

9. Любов и познание

Използвайте “сладки” методи за готвене, за да запазите непокътнати хранителните съставки.

10. Никаква захар

Франко Берино е известен открай време като заклет враг на рафинираната захар. Пълна забрана!

11. Здрав сън

Спазвайте всички необходими правила, за да улесните съня си. Той ви е безкрайно нужен през трите седмици!

12. Физическа активност

В книгата е описана подробно физическата дейност, която трябва да се извършва по време на 21-те дни.

13. Медитирайте

Медитацията помага и на физиката, и на психиката.

14. Дишането

Намерете време,за да направите 7 съзнателни дишания през деня.

15. Благодарност

и прошка

За да живеете в хармония със себе си и останалите, е необходимо да знаете как да прощавате.