Алергията от оси, пчели и стършели може да отнеме живот за минути

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6830776 www.24chasa.bg
Д-р Кирилова е завършила Медицинския университет - Плевен, през 1990 г. Взема специалност “Вътрешни болести” през 1995 г. и търси начин да специализира ендокринология, когато в кюстендилската болница, където работи, откриват място за алерголог. Решава се бързо и днес въобще не съжалява за избора си. На нея разчитат около 500 диспансеризирани пациенти с алергии в Кюстендил и Дупница. СНИМКА: Алексей Димитров

Установените пациенти си носят ампула адреналин и урбазон, когато са навън

Пролетта е сезонът на повишения тонус и доброто настроение, но също и на алергиите. Те са все по-често заболяване, което се дължи 50% на гените. Най-масови са алергичните ринити, на второ място са инсект-алергиите - основно към оси и пчели. Те започват по-рано, когато зимата е мека, както стана тази година.

“С години нелекуваният алергичен ринит често стига до астма, а тя може да се предотврати, ако проблемът е открит навреме и започне лечение”, казва д-р Елисавета Кирилова, алерголог в УМБАЛ “Св. Анна” - София. Работи и в извънболничната помощ, единствен специалист за Кюстендил и Дупница.

Основният симптом е дразнеща хрема, особено когато човек е навън, но може да се стигне до

остър пристъп - със

затруднено дишане,

дори задух

В такава ситуация човек трябва да иде по най-бързия начин в лечебно заведение. Сам може да си помогне само с обилно изплакване на лицето с вода.

Дали е алергия, или вазомоторен ринит, се установява само с кожноалергичен тест, уточнява д-р Кирилова. Вторият не се лекува, но и не застрашава с последствия като астмата. Тестът се прави извън острата фаза и показва към какво пациентът проявява алергичната реакция - треви, дървета, акари от домашния прах, плесени и др. Лечението е алергенна имунотерапия, т.нар. десенсибилизация, която се провежда от 3 до 5 г. по схема. “Следва светъл период към 10 г., което се смята за излекуване”, обяснява д-р Кирилова. Прави се препарат от установения алерген в съответно разреждане. Прилага се под различни форми. Единият вариант е подкожна инжекция - веднъж месечно, целогодишно. Друга форма е с таблетки или капки, поставяни под езика. “Имам много пациенти на такава терапия с много добри резултати, не стигат до астма. Има и астматици, изпратени от пулмолози за определяне дали астмата е алергична. При част от тях се стига до причината - алергичния ринит, и когато започнат имунотерапията, стигат до намаляване на инхалаторния кортикостероид, а даже и до спирането му”, обяснява д-р Кирилова.

При децата

алергенната имунотерапия

се прилага след 6-годишна възраст,

а най-новият вариант е след 4-годишна. Кожноалергичните проби се правят след 3-годишна възраст.

“Определено има увеличение на алергичните деца в последните години. Причината е, че алергичният ринит се предава по наследство, отделно са външните фактори. Заради замърсения въздух полените стават по-агресивни. Поленовото зърно се обвива със замърсителите от външната среда, заради което се повишава пропускливостта на лигавицата на въздухоносните пътища. Поленовото зърно навлиза в белодробните пътища по-лесно”, казва д-р Кирилова. Затова и градските деца са много по-уязвими.

Всяка година у нас се прави поленов календар, който се раздава на установените пациенти. Така те знаят кога е цъфтежът на съответните полени и трябва задължително да са на антихистаминово лечение. “Лошото е, че това симптоматично лечение може да действа няколко години и на 5-ата пациентът да се окаже с астма”, казва д-р Кирилова.

Все по-малко хора показват алергия към дървета, а причинителят сред тях е предимно брезата. Масово набеждаваните “пухчета” от тополите пък не алергизират, те пренасят алергените. Тревите заемат сериозно място сред алергените - много тежки реакции дават например пелинът, живовлякът, казва д-р Кирилова.

За разлика от алергичния ринит, инсект алергията може да стигне до животозастрашаващо състояние, понякога и с фатален край. Получава се при ужилвания от оси, пчели и стършели и е особено опасна, когато човек все още не знае, че е алергичен. Ако е вкъщи на терасата например, може да си сложи бучка лед на ужиленото място. Незабавно трябва да иде на лекар, ако започнат симптоми като:

оток на мястото на

ужилването, който

за минути може

да се разшири до

размера на 1 лев,

затруднено дишане, промяна в гласа, невъзможност за преглъщане, чувство за задушаване, прилошаване, притъмняване пред очите, падане на кръвното. Това може да стане и за няколко минути, предупреждава д-р Кирилова.

Затова и установените пациенти се обучават от алерголозите и си носят животоспасяващо лекарство, когато излизат сред природата. В планината не бива да са с цветни дрехи, нито с парфюми. Препоръчват се кафяви, зелени, тъмни дрехи, безароматни сапуни и козметика и т.н. Ако има ужилване, пациентът трябва да си носи ампула адреналин, която веднага се изсипва под езика. Трябва да носи и инжекция урбазон от 40 мг - прави се мускулно, и да отиде в най-близкото лечебно заведение. Той е насочен срещу късните реакции, докато човек се придвижва към болница. Мнозина си купуват от чужбина готови инжекционни устройства с адреналин които са спрени от производителя от продажба у нас.

“Съвсем различен е случаят,

когато става дума за

алергична реакция

при ужилване на

малко дете - то

веднага се води

в болница

Вкъщи най-много да му се даде 1 доза антихистаминов препарат”, обяснява д-р Кирилова. Все повече семейства с малки деца ги имат у дома, защото се изписват срещу оток на дихателните пътища в хода на дихателна инфекция. “Дете с няколко пристъпа на ларингит с бронхообструкция трябва да се консултира с алерголог”, съветва д-р Кирилова.

Често се говори за алергична реакция към паяци, но в случая става дума основно за силен сърбеж и зачервени обриви при облазване, не е инсект алергия. “Това спада повече към кожните дерматити. Може да има и ухапване от паяк, но не може да се стигне до животозастрашаваща реакция както при оси, пчели и стършели”, уточнява алергологът.

Нейната практика сочи, че напоследък има много случаи на уртикария при децата. Първо се провежда лечение да изчезнат обривите, следва 5-дневен период без лечение и обриви и се прави тест за алергия.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Зловещият бой между фенове на „Ботев“ (Пд) и „Локомотив“ (Пд) на 24 май сериозно разбуни духовете. Той е бил уговорен и се е провел близо до Асеновградско шосе. В кървавата битка са взели участие по 15 човека от агитка. Целият мач е продължил около минута и половина. Вече се появи и видео на уговорения бой в „Трафикнюз“

Последната ни двойка е от 1993 година, бели лешояди имаме около 100 Иво АНГЕЛОВ Зъл бракониерски изстрел прекъсна полета на черния лешояд Ултрон. Величествената птица беше убита, преди да навърши една година. Тя бе единствената по рода си у нас. Преди около половин век видът изчезва по нашите земи

Красотата изисква жертви. С това е наясно актрисата Ралица Паскалева, за чиято визия се грижи топгримьорът Цецо Андреев. За разкрасителните процедури актрисата, позната с ролята си като д-р Стилянова от сериала "Откраднат живот", се раздели със 100 лв., за които се разплати с Андреев. След като й положи макиажа