Алергията от оси, пчели и стършели може да отнеме живот за минути

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6830776 www.24chasa.bg
Д-р Кирилова е завършила Медицинския университет - Плевен, през 1990 г. Взема специалност “Вътрешни болести” през 1995 г. и търси начин да специализира ендокринология, когато в кюстендилската болница, където работи, откриват място за алерголог. Решава се бързо и днес въобще не съжалява за избора си. На нея разчитат около 500 диспансеризирани пациенти с алергии в Кюстендил и Дупница. СНИМКА: Алексей Димитров

Установените пациенти си носят ампула адреналин и урбазон, когато са навън

Пролетта е сезонът на повишения тонус и доброто настроение, но също и на алергиите. Те са все по-често заболяване, което се дължи 50% на гените. Най-масови са алергичните ринити, на второ място са инсект-алергиите - основно към оси и пчели. Те започват по-рано, когато зимата е мека, както стана тази година.

“С години нелекуваният алергичен ринит често стига до астма, а тя може да се предотврати, ако проблемът е открит навреме и започне лечение”, казва д-р Елисавета Кирилова, алерголог в УМБАЛ “Св. Анна” - София. Работи и в извънболничната помощ, единствен специалист за Кюстендил и Дупница.

Основният симптом е дразнеща хрема, особено когато човек е навън, но може да се стигне до

остър пристъп - със

затруднено дишане,

дори задух

В такава ситуация човек трябва да иде по най-бързия начин в лечебно заведение. Сам може да си помогне само с обилно изплакване на лицето с вода.

Дали е алергия, или вазомоторен ринит, се установява само с кожноалергичен тест, уточнява д-р Кирилова. Вторият не се лекува, но и не застрашава с последствия като астмата. Тестът се прави извън острата фаза и показва към какво пациентът проявява алергичната реакция - треви, дървета, акари от домашния прах, плесени и др. Лечението е алергенна имунотерапия, т.нар. десенсибилизация, която се провежда от 3 до 5 г. по схема. “Следва светъл период към 10 г., което се смята за излекуване”, обяснява д-р Кирилова. Прави се препарат от установения алерген в съответно разреждане. Прилага се под различни форми. Единият вариант е подкожна инжекция - веднъж месечно, целогодишно. Друга форма е с таблетки или капки, поставяни под езика. “Имам много пациенти на такава терапия с много добри резултати, не стигат до астма. Има и астматици, изпратени от пулмолози за определяне дали астмата е алергична. При част от тях се стига до причината - алергичния ринит, и когато започнат имунотерапията, стигат до намаляване на инхалаторния кортикостероид, а даже и до спирането му”, обяснява д-р Кирилова.

При децата

алергенната имунотерапия

се прилага след 6-годишна възраст,

а най-новият вариант е след 4-годишна. Кожноалергичните проби се правят след 3-годишна възраст.

“Определено има увеличение на алергичните деца в последните години. Причината е, че алергичният ринит се предава по наследство, отделно са външните фактори. Заради замърсения въздух полените стават по-агресивни. Поленовото зърно се обвива със замърсителите от външната среда, заради което се повишава пропускливостта на лигавицата на въздухоносните пътища. Поленовото зърно навлиза в белодробните пътища по-лесно”, казва д-р Кирилова. Затова и градските деца са много по-уязвими.

Всяка година у нас се прави поленов календар, който се раздава на установените пациенти. Така те знаят кога е цъфтежът на съответните полени и трябва задължително да са на антихистаминово лечение. “Лошото е, че това симптоматично лечение може да действа няколко години и на 5-ата пациентът да се окаже с астма”, казва д-р Кирилова.

Все по-малко хора показват алергия към дървета, а причинителят сред тях е предимно брезата. Масово набеждаваните “пухчета” от тополите пък не алергизират, те пренасят алергените. Тревите заемат сериозно място сред алергените - много тежки реакции дават например пелинът, живовлякът, казва д-р Кирилова.

За разлика от алергичния ринит, инсект алергията може да стигне до животозастрашаващо състояние, понякога и с фатален край. Получава се при ужилвания от оси, пчели и стършели и е особено опасна, когато човек все още не знае, че е алергичен. Ако е вкъщи на терасата например, може да си сложи бучка лед на ужиленото място. Незабавно трябва да иде на лекар, ако започнат симптоми като:

оток на мястото на

ужилването, който

за минути може

да се разшири до

размера на 1 лев,

затруднено дишане, промяна в гласа, невъзможност за преглъщане, чувство за задушаване, прилошаване, притъмняване пред очите, падане на кръвното. Това може да стане и за няколко минути, предупреждава д-р Кирилова.

Затова и установените пациенти се обучават от алерголозите и си носят животоспасяващо лекарство, когато излизат сред природата. В планината не бива да са с цветни дрехи, нито с парфюми. Препоръчват се кафяви, зелени, тъмни дрехи, безароматни сапуни и козметика и т.н. Ако има ужилване, пациентът трябва да си носи ампула адреналин, която веднага се изсипва под езика. Трябва да носи и инжекция урбазон от 40 мг - прави се мускулно, и да отиде в най-близкото лечебно заведение. Той е насочен срещу късните реакции, докато човек се придвижва към болница. Мнозина си купуват от чужбина готови инжекционни устройства с адреналин които са спрени от производителя от продажба у нас.

“Съвсем различен е случаят,

когато става дума за

алергична реакция

при ужилване на

малко дете - то

веднага се води

в болница

Вкъщи най-много да му се даде 1 доза антихистаминов препарат”, обяснява д-р Кирилова. Все повече семейства с малки деца ги имат у дома, защото се изписват срещу оток на дихателните пътища в хода на дихателна инфекция. “Дете с няколко пристъпа на ларингит с бронхообструкция трябва да се консултира с алерголог”, съветва д-р Кирилова.

Често се говори за алергична реакция към паяци, но в случая става дума основно за силен сърбеж и зачервени обриви при облазване, не е инсект алергия. “Това спада повече към кожните дерматити. Може да има и ухапване от паяк, но не може да се стигне до животозастрашаваща реакция както при оси, пчели и стършели”, уточнява алергологът.

Нейната практика сочи, че напоследък има много случаи на уртикария при децата. Първо се провежда лечение да изчезнат обривите, следва 5-дневен период без лечение и обриви и се прави тест за алергия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда