Д-р Мила Байчева: Автоимунните заболявания засягат деца и на годинка

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6835234 www.24chasa.bg
Д-р Мила Байчева работи в областта на детската гастроентерология повече от 10 години, а през последните 3 г. е специализирала в Клиниката по чернодробни заболявания в Детската болница в Бирмингам. Работила е и като детски гастроентеролог в Great Ormond Street Hospital for Children в Лондон, Великобритания. СНИМКА: Авторът

Навсякъде по света генетичните изследвания са ежедневие,

у нас са все още скъпо удоволствие

- Д-р Байчева, колко деца страдат от автоимунни чернодробни заболявания у нас?

- Трудно е да се направи анализ за цялата страна, тъй като тези заболявания се лекуват в няколко болници у нас. Клиниката по гастроентерология към специализираната болница “Проф. Иван Митев” обаче е основен център за подобно лечение и за последните 26 години са диагностицирани около 45 деца.

- Това малко или много е?

- Автоимунните чернодробни заболявания са редки болести и като за такива можем да кажем, че заболеваемостта у нас стои ниска.

- На каква възраст се развиват?

- Хроничните болести на черния дроб могат да се отключат дори в ранна детска възраст - още на година или две.

В повечето случаи

обаче това се случва

в юношеството

Тези заболявания протичат тежко и се лекуват години.

- Какви са възможностите на нашето здравеопазване в лечението на тези деца?

- През последните години значително се подобри грижата за децата с хронични чернодробни болести - тяхната диагностика и последваща терапия. Основен проблем срещаме, когато състоянието е по-тежко и е нужна чернодробна трансплантация. Тогава се налага да изпратим децата в чужбина, което зависи и от фонда за лечение на деца, тъй като това е доста скъпа процедура и като европейски граждани следва тя да бъде поета от държавата.

- Защо в България не се правят чернодробни трансплантации на деца?

- Има една малка група деца, които са трансплантирани в България, но за съжаление, резултатите не са толкова добри. Причината е, че заболяванията, които налагат трансплантация, са редки и случаите у нас годишно са малко. Затова изпращаме децата във Великобритания и други европейски центрове, където се концентрират такива случаи, имат повече опит и резултатите са по-добри.

- Може ли страната ни да се включи в Европейската референтна мрежа за редки болести и какво би допринесло това за пациентите у нас?

- Целта на тази мрежа е да се анализират много случаи на редки заболявания, включително чернодробни, от всички страни, да се развият нови знания в тази област и да се подобри диагностиката. Конкретно

за България това би

спомогнало за

по-добър достъп

до генетични

изследвания

Навсякъде по света те са ежедневие, докато у нас са все още скъпо удоволствие. С тях заболяванията се откриват по-рано и съответно лечението може да започне по-рано. Вероятно така ще се улесни и достъпът до новите терапии.

Европейската референтна мрежа за редки заболявания се развива активно през последните години и все повече центрове се включват. Като водещ център за лечение на чернодробни заболявания у нас, ще положим всички усилия до края на тази година и ние да станем член.

- Има ли развитие у нас в лечението на вирусен хепатит С при деца?

- Последните години медикаментозната терапия постига големи успехи в лечението на хепатит С. Новата

безинтерферонова

терапия все още у

нас не се прилага при

пациенти под 18

години, но смятам,

че трябва да се

въведе за още

по-добри резултати

Това, което още можем да направим, е да насочим всичките си усилия към по-засилен скрининг - болестта ативно да се търси в големи групи от хора, за да се хване навреме, преди да са настъпили необратими промени в черния дроб.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,