Проф. Дейдре Кели*: България трябва да подобри системата за осигуряване на нови лекарства

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6835244 www.24chasa.bg
Проф. Дейдре Кели създава Клиниката по чернодробни заболявания в Детската болница в Бирмингам през 1989 г. Развива я до водещ международен център за деца с чернодробни заболявания и чернодробна трансплантация. За дългогодишната и? дейност в тази област е наградена с Ордена на Британската империя, както и с Отличителната награда на Европейското дружество по детска гастроентерология, хепатология и хранене. СНИМКА: Авторът

Автоимунните чернодробни заболявания

засягат по-често женския пол и това е по цял свят

- Порф. Кели, колко от българските деца с чернодробни заболявания се лекуват при вас в Бирмингам?

- Около 20 са децата, които сме лекували в детската болница в Бирмингам. Повечето от тях са изпращани при нас заради нужда от чернодробна трансплантация. Другата група пациенти са деца с портална хипертония (твърде високо кръвно налягане в порталната вена, през която минава кръвта от червата към черния дроб - б.а.), нуждаещи се от хирургично лечение.

- Увеличава ли се заболеваемостта?

- Да, има увеличение на заболеваемостта, но това вероятно се дължи на подобрената диагностика, поради което откриваме по-бързо и по-често заболяванията.

- Какви затруднения срещате в лечението на тези деца?

- Имаме нужда от по-добри лекарства за деца с автоимунни чернодробни заболявания. Особено за

автоимунния хепатит,

който започва в

детството, но се

развива през

годините и по време

на зрелостта

Основен проблем е и че децата трудно могат да бъдат накарани да вземат медикаменти. Понякога самите те ги спират, без да трябва. При тийнейджърите, които спрат лечението, заболяването се връща, а тогава е много трудно да ги лекуваме.

Друг проблем е, че често децата с автоимунен хепатит идват много късно, с вече увредени черни дробове и се нуждаят от трансплантация. Моят съвет към педиатрите е да мислят за това хронично заболяване, когато виждат деца с чернодробни заболявания, защото

диагнозата не е

трудна, изисква

кръвен тест и

чернодробна биопсия

и е важно да бъде

поставена навреме

- Какво причинява автоимунните чернодробни заболявания?

- Автоимунните заболявания на черния дроб засягат по-често женския пол и това е по цял свят. Правим доста научни изследвания в Бирмингам какво причинява автоимунните хепатити и чернодробни заболявания, но това е в много ранна фаза. Все още не знаем, но можем да кажем, че защитните механизми на организма не работят добре, което позволява собствените имунни клетки да атакуват организма.

Ето защо е важно да го диагностицираме рано при децата, защото има лечение, което трябва да започне рано. То не лекува заболяването напълно, но поддържа организма.

- Какво може да подобри България в този сектор на здравеопазване?

- Здравната система

в България се

подобрява през

последните 10 г.

Мисля, че е така и с трансплантационната ви програма.

Трябва обаче да се подобри системата за осигуряване на нови лекарства, да се работи към оценка на ползите и рисковете от тях и колко пари ще се спестят. Ако лекарствата са по-ефективни, е по-добре да се лекува за кратко време, отколкото цял живот с дълготрайни терапии.

- Безинтерфероновата терапия за лечение на вирусния хепатит С прилага ли се при деца във Великобритания?

- Да. Във Великобритания вече не използваме интерферон за лечението на хепатит С. Има едно лекарство, лицензирано за деца над 12 години, но по клинични проучвания лекуваме така и деца във всички възрастови групи.

* За трета година поред у нас се проведе Национална конференция по хепатология. За първи път в рамките беше инициирана и педиатрична сесия, а специален гост на форума бе водещият детски хепатолог проф. Дейдре Кели от Детската болница в Бирмингам, Великобритания.

Там всяка година се лекуват малки пациенти от България, най-вече нуждаещи се от чернодробна трансплантация. Проф. Кели дойде по покана на д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог и хепатолог от специализираната педиатрична болница “Проф. Иван Митев” и Българското дружество по гастроентерология.

При посещението си по своя инициатива проф. Дейдре Кели прегледа в педиатричната болница пациенти с чернодробни заболявания и преминали трансплантация, извършена в клиниката в Бирмингам.

“Правя го, за да проследя състоянието им, а и за да им спестя идването за консултация до Бирмингам, както и разходите за това”, сподели професорката пред “24 часа”.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-запалените рибари от София използваха ниските температури за леден риболов на езерото в

Красивата Калина най-вероятно е убита с техника от каратето, предполагат разследващите. Тялото на 25-годишното момиче бе открито в столичния кв. "Банишора" в сряда вечерта, а заподозрян за бруталното престъпление е приятелят на Кали, 23-годишният Васил Василев. Преди време той тренирал киокушин и дори се похвалил с тапия във фейсбук,

Руска легенда води нашите, 15 национални отбора кръстосват кукички Легендарният руснак Виктор Кисельов ще води подготовката на националния отбор на България за световното първенство по риболов на лед. Мондиалът ще се проведе на 26 и 27 януари у нас. Домакин е град Батак, а състезателите ще ловят на язовир "Широка поляна".