Д-р Бисер Петров: Добрият хирург се познава не по името, а по делата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6836327 www.24chasa.bg

Правим най-много хирургични интервенции в София, след „Пирогов“, казва началникът на Операционния блок в УМБАЛ „Софиямед“

- Д-р Петров, ръководите едно от най-важните звена в болница „Софиямед“ – операционния блок. Какви са възможностите, с какво разполагате като технологично оборудване?

- УМБАЛ „Софиямед“ е една от болниците с най-много хирургични интервенции в София, доколкото ми е известно смe на второ място след „Пирогов“. Нашият операционен блок е един от най-големите в България. Разполагаме с 15 зали, оборудвани с оптимално съвременна медицинска апаратура. Трябва да отбележа, че благодарение на добрия проект, е създадена възможност за максимална гъвкавост и ефективност при осигуряване на натовареността на персонала и прогресивно нарастване на извършените хирургични интервенции. Две от операционните зали в блока са оборудвани с камери, осигуряващи възможност за дистанционно проследяване на извършваната операционна дейност. По този начин предоставяме шанс на младите колеги, на специализантите, да придобиват ценен професионален опит, да установят директен визуален контакт с реалната хирургична работа. Честа практика за операционния блок в „Софиямед“ е гостуването на хирурзи, на които осигуряваме възможност да ползват модерната техника, с която разполагаме, за лечение на пациентите им.

- Оказва се, че в днешно време техниката е от изключително значение за качеството на медицината.

- Ръководството на болницата се е погрижило да имаме максимално модерната и достъпна апаратура за пълноценно практикуване на всички видове хирургии, застъпени при нас. Мога да отбележа, че болница „Софиямед“ разполага с медицинско оборудване, сравнимо с това на всяка добра болница, претендираща да прави модерна медицина. Доближаваме се до стандартите на водещи центрове в Западна Европа.

- Вие сте коремен хирург. Лапароскопската хирургия ли е движещата сила във вашата област през последните години?

- Да, категорично. Тенденцията в медицината е все по-честото прилагане на миниинвазивната хирургия, но с уточнението, че всичко зависи от конкретния случай. Лапароскопската хирургия е по-щадяща за пациента, с много по-добри възможности за близък оглед, което води до по-прецизна работа. За тези операции е нужна специална техника, а ние разполагаме с такава. Всяка една от трите зали, които се използват за коремни операции, е оборудвана с лапароскопска апаратура на много добро ниво. Имаме възможност да предложим на нашите пациенти почти пълната гама от лапароскопските операции в коремната хирургия. Смея да твърдя, че за определени видове операции сме на едно от водещите места. Това са лапароскопска хирургия на херния, на калкулоза на жлъчния мехур и жлъчните пътища, различни заболявания на дебелото черво включително ракови заболявания.

- Правят ли се все още традиционните операции?

- Разбира се. При тежки, комплицирани случаи, обременени със сложна клинична картина и предистория понякога лапароскопската хирургия би отнела повече време, което би могло да повлияе положителния резултат от операцията. Моите наблюдения са, че постепенно и сигурно лапароскопската, миниинвазивната хирургия, благодарение на своите предимства, е предпочитана пред традиционната и от добре информираните пациенти и от иновативните хирурзи. Смятам за изключително точни думите на моя учител проф. Тома Пожарлиев, че “всеки един лапароскопски хирург трябва да умее да работи много добре и традиционна хирургия, за да се справи във всяка ситуация и с тези усложнения, които не могат да се разрешат лапароскопски”.

- Мислите ли, че индивидуалните способности, смелостта и куражът на определени специалисти са причина за пробивите, които се правят в медицината?

- В професията ни са от изключително значение личностните качества, индивидуализма, смелият новаторски подход, както и задълбочено проследяване на най-новите тенденции в областта. Колебанието не е добър съветник на хирурга, но винаги е необходим точен анализ, който да доведе до най-подходящото решение за пациента, с оглед неговото заболяване, както преди самата интервенция, така и по-време на нея. Важно е да се постигне симбиоза между най-правилния начин за хирурга, прилагане на съвременни методи за лечение и най-правилния избор за пациента. Работата на хирурга е непрекъснато усъвършенстване чрез изучаване и прилагане на разнообразни техники, максимална отдаденост, свръх концентрация и вземане на бързи, но точни решения. Ако тази съвкупност наричаме смелост, отговорна за пробивите в медицината, отговорът на вашият въпрос е положителен.

- Има ли хирургични интервенции, в които „Софиямед“ има водещо значение?

- Определено. В почти всяка една специалност, застъпена в „Софиямед“, колегите внедряват нови методики, без обаче да забравят добрите стари техники. Движим се в правилната посока, в крак с правилните стандарти, защото те са определящи. Правят се новаторски операции, но не за сметка на пациентите. Това са правила, които се спазват от колегите от всички звена – коремната хирургия, микрохирургия на ръка, травматология, артроскопската хирургия, неврохирургия. В „Софиямед“ работят водещи хирурзи с утвърдена практика и умения, които са добре познати на обществото. Не малко са и хабилитираните специалисти сред нас. Графикът е интензивен и изключително натоварен. В крайна сметка, обаче не името и титлата са определящи, делата трябва да покажат какъв хирург си.

- На база наблюденията, които имате, накъде върви хирургията в България?

Мога да кажа със сигурност, че нашата хирургия е на едно много, много добро ниво. За мен е важно, че хората търсят „Софиямед“ и хирурзите тук. Максималната натовареност, големият брой хирургични интервенции са стимул за всички колеги, а удовлетвореността от добре свършената работа при нас не би могла да се съизмери с никоя друга.

Д-р Бисер Петров ръководи Операционният блок на УМБАЛ „Софиямед“ от самото създаване на болницата през 2012 година. Годишно той извършва над 100 операции на карцином на дебелото черво и стомаха, повече от 250 лапароскопски операции на жлъчка, жлъчни канали, хернии на коремната стена, постоперативни хернии, апандицит. Д-р Петров е тесен специалист в лечението на хемороидалната болест, включително с THD технология. Преглежда всеки понеделник, вторник, четвъртък и петък от 15:00 - 16:30 и в сряда от 14:30 - 16:30 часа в ДКЦ „Софиямед“.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,