Д-р Венцислав Грозев: Храните с двоен стандарт у нас са опасни, особено за децата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6839055 www.24chasa.bg
Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев СНИМКА: Йордан Симеонов

Ако проблемите със здравеопазването, лекарите и медицинските сестри не се решат, а се задълбочат, ще има още протести, прогнозира д-р Грозев

Храните, произведени по двоен стандарт са опасни за здравето, особено за децата, коментира в предаването "Преди всички" по БНР председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Венцислав Грозев. „Може да доведе до такива неприятни последици като затлъстяване, които от своя страна ще доведат и до проблеми в сърдечно-съдовата система, в ендокринологичната система, предразположение към диабет, предразположение към хипертония и т.н.. Е, как да не е опасно? Опасно е, разбира се. Не може да се допуска едно такова нещо! Това е ежедневно - най- малко три пъти на ден приемате неща, които са - не са толкова опасни, но не са качествени. Това трябва да бъде изравнено и трябва да се държи на качеството на хранителните продукти – навсякъде трябва да бъде еднакво“.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира и тезата на лекарите, че единният финансов стандарт за управление на лечебните заведения на Министерството на здравеопазването, вместо да помогне дълговете да намалеят, по-скоро ще ги увеличи и болниците с дългове може да останат без лекари, защото ще напуснат, ако не си получат ДМС-то. Той каза, че БЛС напълно споделят опасенията, но все пак „има светлина в тунела“.

„Като ръководство на БЛС ние реагирахме още на парламентарната, когато това беше споделено от ръководството на Министерството на здравеопазването. Не може да се намаляват приходите и да се управляват едни пари при ситуация на увеличаващи се задължения, на задължения от страна на болниците в 60-дневен срок да се разплатят със своите контрагенти, да има наличие на просрочени задължения, които са натрупани с течение на годините и при това положение, че приходите ще бъдат намалени, да не се увеличат задълженията.

Има една светлинка, ангажимент, поет от страна на заместник-министъра Начева, че този стандарт ще бъде преразгледан. Опасността за една такава недобра прогноза с течение на времето идва и от методиката за финансиране на спешната помощ“.

Според него решаването на проблема се състои в запазването на начина на финансиране и приходът на парични средства към болниците, не по-различен от този от 2017 година. Ако някъде са допускани различия във финансирането на отделни лечебни заведения, те да бъдат изчистени.

Д-р Грозев каза още, че ако вместо решения има задълбочаване на проблемите, очаква още протести на медици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

 Нагъл шофьор паркира Мерцедес С класа в тревните площи до жилищна кооперация в столицата. Липсата на свободни паркоместа пред блока и високият бордюр не смутиха изобретателния водач на луксозното возило и той безцеремонно заряза колата си против всички правила в

Парти с танцуващи девойки и забавление на плажа... Това е сюжетът на песен с екзотичен клип, посветен на главния архитект на Варна Виктор Бузев. Колоритната творба бързо набира популярност в интернет и вече има близо 15 000 гледания. Песента носи името "Архитект Бузев" и се изпълнява от артиста Стоян Роянов Я Я,

Певицата в лесбопорно със своя близначка. Двете се отъркват една в друга на плажа Певицата Анн-Джи скандализира с лесбопорно! Трикратната фитнес шампионка награби еротичния модел и танцьорка Стела Тейлър във видео на известен рапър. Двете палави дами търкат голите си тела и се опипват безсрамно на плажа.