Д-р Венцислав Грозев: Храните с двоен стандарт у нас са опасни, особено за децата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6839055 www.24chasa.bg
Председателят на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев СНИМКА: Йордан Симеонов

Ако проблемите със здравеопазването, лекарите и медицинските сестри не се решат, а се задълбочат, ще има още протести, прогнозира д-р Грозев

Храните, произведени по двоен стандарт са опасни за здравето, особено за децата, коментира в предаването "Преди всички" по БНР председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Венцислав Грозев. „Може да доведе до такива неприятни последици като затлъстяване, които от своя страна ще доведат и до проблеми в сърдечно-съдовата система, в ендокринологичната система, предразположение към диабет, предразположение към хипертония и т.н.. Е, как да не е опасно? Опасно е, разбира се. Не може да се допуска едно такова нещо! Това е ежедневно - най- малко три пъти на ден приемате неща, които са - не са толкова опасни, но не са качествени. Това трябва да бъде изравнено и трябва да се държи на качеството на хранителните продукти – навсякъде трябва да бъде еднакво“.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев коментира и тезата на лекарите, че единният финансов стандарт за управление на лечебните заведения на Министерството на здравеопазването, вместо да помогне дълговете да намалеят, по-скоро ще ги увеличи и болниците с дългове може да останат без лекари, защото ще напуснат, ако не си получат ДМС-то. Той каза, че БЛС напълно споделят опасенията, но все пак „има светлина в тунела“.

„Като ръководство на БЛС ние реагирахме още на парламентарната, когато това беше споделено от ръководството на Министерството на здравеопазването. Не може да се намаляват приходите и да се управляват едни пари при ситуация на увеличаващи се задължения, на задължения от страна на болниците в 60-дневен срок да се разплатят със своите контрагенти, да има наличие на просрочени задължения, които са натрупани с течение на годините и при това положение, че приходите ще бъдат намалени, да не се увеличат задълженията.

Има една светлинка, ангажимент, поет от страна на заместник-министъра Начева, че този стандарт ще бъде преразгледан. Опасността за една такава недобра прогноза с течение на времето идва и от методиката за финансиране на спешната помощ“.

Според него решаването на проблема се състои в запазването на начина на финансиране и приходът на парични средства към болниците, не по-различен от този от 2017 година. Ако някъде са допускани различия във финансирането на отделни лечебни заведения, те да бъдат изчистени.

Д-р Грозев каза още, че ако вместо решения има задълбочаване на проблемите, очаква още протести на медици.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.