Отделните спални не убиват секса

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6859037 www.24chasa.bg
Ако с партньора имате различни навици и поведение в спалнята, това руши съня и отношенията.

За хора от различен тип това означава здрав сън и лично пространство, укрепва връзката

В миналото аристократичните семейства от книгите и филмите, които спят в отделни стаи, неизменно се дамгосваха като “охладнели”, “отчуждени” и “не могат да се търпят”.

Днес обаче научно е доказано, че раздялата през нощта в много случаи е удобна, здравословна и полезна за връзката и секса.

В сегашния цивилизован свят 25% от хората страдат от безсъние и спят едва 5 часа или по-малко. Една от причините може да е общата спалня, казва пред в. “Дейли мейл” експертката по съня д-р Нерина Рамлакан.

Има два типа хора – чувствителни, които се стряскат от най-малкия шум, будуват, ако ги стресират, бранят ревниво своята част от постелята. И други, които без оглед на времето и мястото падат в обятията на Морфей, щом помиришат възглавница.

Ако с партньора ви сте от двата различни типа, се нуждаете от свои собствени “леговища”, казва специалистката. Но това не значи, че сексуалният ви живот ще страда.

Хората спят в едно легло най-вече защото това е традиция. Според статистиката 23% от двойките спят по-добре разделени, но не афишират това, защото го смятат за срамно. По клише желанието на партньора да се усамоти нощем се тълкува като знак за проблем в отношенията. Но причините може да са съвсем други - той или тя

хърка, рита те

и иска да ти

отмъкне

завивката

През “медения месец” в разгара на любовта двойките не желаят да се делят, цяла нощ се прегръщат, спят залепени един за друг. Това всъщност е ужасно неудобно, но хормоните побеждават комфорта. Постепенно общото легло се превръща в навик, а при хора от различните категории – и в проблем. Ако и двамата партньори са тип кинестетици, за които най-важното в общуването е да помиришат и да пипнат, спането заедно е необходимост. Те ползват обща завивка, не мигват и изпитват страх без половинката до себе си.

Ако обаче единият държи на спокойствието, а другият се мята и грухти, кара го да се поти на затворен прозорец или постоянно го отвива, нощуването става кошмарно, причинява безсъние, депресия и други болести. За съжаление,

предразсъдъците

и навикът пречат

на някои двойки да се разделят нощем, а и не всички могат да си позволят отделни легла, камо ли стаи. 

Собственото ложе значи здрав и възстановителен сън. Дава ти лично пространство и възможност да се успокоиш от напрегнатото ежедневие, казва д-р Нерина Рамлакан.

Вярно е, че общата спалня предразполага към спонтанен секс и стимулира общуването. Смята се за доказано, че партньори, които делят едно легло, правят любов по-често. Но това в много случаи е заблуда, на която робуваме. Изследванията сочат, че и спането поотделно изостря сексуалното влечение, не позволява да си омръзнете, да свикнете да се гледате голи и

прави

любовната игра

по-интересна

Естествено, различните спални може да говорят и за разрив в отношенията, но не са причина, а резултат от него.

Физическата раздяла не означава охладняване – и под един юрган може да сте най-чужди в света. Ако сте различен тип хора, но държите един на друг, обсъдете и решете проблема, особено що се отнася до секса, казва д-р Рамлакан. “Преди тежък ден с важен ангажимент, страхувайки се, че няма да се наспите, нежно и внимателно убедете партньора да си легнете отделно”, препоръчва тя. Той обаче може да е против и трябва открито и честно да обсъди това с вас, но не в 2 часа през нощта.

“Главното е да говорите по въпроса без срам и взаимни обвинения, с чувство за хумор. Ако ви е невъзможно да спите заедно, не се насилвайте да го правите”, съветва специалистката.

Как обаче коренно различен тип хора могат да останат в едно легло, без да мислят за самоубийство? В такива случаи експертката препоръчва:

вземете си

по-голямо легло

тип кинг сайз

и матрак, който не предава движенията към другата половина. Напоследък са модерни генераторите за приятни шумове - птича песен, ромон на вода, лек ветрец, морски вълни, които заглушават грохота на хъркащия до вас.

Лягайте си по различно време, така че да заспите в желаните от вас условия. Някои например предпочитат вратата на спалнята да е отворена, а други – затворена. Едни искат лампата да свети, други заспиват само в пълен мрак.

Ползвайте две отделни завивки, особено ако в съня си партньорът придърпва общата към себе си и раздава ритници. Някои обичат да се гушкат, други искат пространство – опознайте взаимно навиците си и ги уважавайте. Но не изоставяйте моментите за прегръдки и физическа нежност, планирайте интимните си моменти, казва Нерина Рамлакан.

Добрата новина е, че можете

да работите срещу

дразнителите

в общата спалня и да ги елиминирате, допълва тя. Започнете тренировките с 30 минути обща дрямка и споделете какво ви дразни. Почивните дни са най-подходящи за уточняване на индивидуалните ви предпочитания и намиране на решения за разногласията. Хармонията по време на спане означава разбирателство и баланс във всички останали отношения. Ако сте късметлии да си пасвате в съня, ще се радвате на чудесна връзка, близост и както сочат изследванията, на добро здраве.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и