
В научните изследвания в световен мащаб вече нееднократно бе установено, че съществува тясна връзка между навиците за хранене и рака.
В "западната диета“ на преден план е храненето с мазни животински протеини, а консумацията на влакнести хранителни вещества е ниска. В страните, в които консумацията на месо, следователно на животински протеини е висока, ракът на гърдата, ракът на влагалището, ракът на простата, ракът на дебелото черво, панкреаса и ракът на бъбреците се срещат много повече, отколкото в страните, в които консумацията на същия вид протеини е ниска. Известно е, че животинските протеини без мазнина нямат връзка с рака.
Консумацията на обезмаслено мляко, месо и други храни не повишават риска от рак.
Установено е, че ежедневната консумация на 100 гр месо повишава риска от рак на дебелото черво с 29%, а консумацията на 50 гр деликатеси повишава риска с 21%.Във външната част на зеленчуците, плодовете, зърнените храни и бобовите култури се намират влакнести вещества. Увеличавайки приема на влакна, тези храни повлияват предпазването от рак на дебелото черво. Обилното хранене със зеленчуци, плодове и други влакнести храни, намалява опасността от образуването на колоректален рак с 20 до 40%.Зеленчуците и плодовете са полезни за предпазване на дебелото черво от рак с богатото си съдържание на влакнести вещества. В същото време антиоксидантният им ефект, вследствие на съдържащите се в тях витамини, е полезен за предпазване и от другите видове рак. Най-ефикасен е антиоксидантният ефект на витамините A, C, D и E. Докато лабораторните изследвания, свързани с действието на антиоксидантите върху животните вдъхват надежда, то изследванията върху хора са противоречиви. Налични са различни мнения по този въпрос.Ракът на стомаха рязко се увеличава в страните, в които консумацията на пушена риба и месо, храни съдържащи високо количество сол (саламура), месо, храни съдържащи нитрати и консерви е много висока. Най добър пример за това е Япония. Това е страната, в която ракът на стомаха е най-разпространен. Установено е, че опасността от развиване на този вид рак сред преселилите се в други страни японци, които се хранят с местната храна за десетки години, е спаднала на нивото на страната, в която живеят. Това положение показва колко е важна диетата за образуването на тази болест.Последните изследвания показват, че около 10,8% от раковите заболявания сред жените и 4,5% сред мъжете са причинени от консумацията на алкохол. Рискът се увеличава не според вида, а в зависимост от консумираното дневно количество алкохол. Една чаша на ден може да увеличи рака на гърлото и ларинкса с 168%, рака на хранопровода с 28%, рака на гърдата с 10% и рака на дебелото черво с 9%.Най-важната причина за образуване на рак (след цигарите и алкохола) при мъжете е недостатъчната консумация на плодове и зеленчуци, а при жените – затлъстяването.Ракът на гърдата, ракът на дебелото черво, ендометриума и ракът на хранопровода се срещат много по-често при хора с обезитет (затлъстяване) в сравнение с тези, чието тегло е нормално.Чрез осъществените изследвания в тази насока е установено, че физическата активност, проведена най-малко 3 дни, по 30 минути на ден, намалява риска от рак на дебелото черво, рака на гърдата и влагалището. Увеличаването на консумация на плодове и зеленчуци намалява риска от рак на устата, гърлото, ларинкса, хранопровода, белия дроб и стомаха. Това е и причината често специалистите да препоръчват хранене по "средиземноморската диета“.
За консултация с експертите на болници Liv и допълнителна информация за всички специализирани услуги, които предлага лечебно възстановителния център:
- e-mail: [email protected]
- телефон: 00905512202547
Посетете фейсбук страницата на Болници LIV - https://www.facebook.com/livhospitalbu/