В Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Софиямед“ организират безплатни лекции с психолог и диетолог при пациентите с диабет, метаболитен синдром и затлътстяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6881991 www.24chasa.bg

Уникална възможност предлага Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Софиямед“ за своите пациенти със заболявания като диабет, метаболитен синдром и затлъстяване. Всеки вторник и четвъртък лежащоболните и хората, които провеждат консултациите си при ендокринолозите в лечебното заведение могат да посещават напълно безплатно лекции с психолог и специалист по хранене. Рехабилитатор и кинезитерапевт разработва индивидуален тренировъчен режим, съобразен с проблема и целите на пациента. „Всичко това част от цялостна програма, която се разработва и предстои да влезе в действие съвсем скоро“, коментира началникът на Клиниката по ендокринология проф. д-р Анна-Мария Борисова.

В клиниката вече функционира и зала за кинезитерапия с бягаща пътека и кростренажор. „Имаме определени нива на натоварване за всеки вид тренировка. При нас главно идват пациенти със захарен диабет, затлъстяване и наднормено тегло. Целта на тренировките е да се намали теглото и да се поддържат постигнатите резултати. Идеята е това да се случи в рамките на 3-4 месеца, като се включи и апаратът за измерване на мастната и мускулната тъкан, за да се следят резултатите и ефективността от натоварването“, обясни Мария Гарванова – рехабилитатор и кинезитерапевт.

Всеки четвъртък пациентите на Клининиката по ендокринология провеждат информационни срещи с психолог. Те са от изключително значение, защото за много от хората проблемът е комплексен, а не само здравословен. „Когато се диагностицира едно хронично заболяване е доста стресиращо, а под стрес много хора прибягват до неефективни стратегии за справяне с проблема, като храна, алкохол и т.н. Не случайно има много хранителни разстройства, които можем да сложим под общия знаменател на зависимостите, защото това са пациенти, които са зависими от храната. Но тук говорим вече за едно емоционално хранене, когато се прибягва до храна не за задоволяване на физическата потребност, а под влиянието на емоции“, казва психологът Михаела Ненчева. Нейната цел е посредством разговорите с пациентите и споделяне на различни техники да се стигне до промяна в поведенческите им навици. „Няма формула за решението на проблема с храненето, при всеки човек е индивидуално. Всичко опира до силна мотивация и контрол. Това, което правим ние, е под формата на информационна среща, а когато искаме да постигнем трайни корекции в самото поведение, вече говорим за когнитивно-поведенческа терапия, която продължава поне месец-два, за да може всеки индивидуално да изчисти това, което е преживял“, допълва психологът.

За пациентите с диабет, метаболитен синдром и затлъстяване са от изключително значение и срещите с Галя Вутова – консултант по хранене и обучаващ по диабет. Те се провеждат във вторник и четвъртък, като във вторник са срещите с хора с диабет, а в четвъртък такива със затлъстяване и метаболитен синдром. Целта на нейните лекции е хората да бъдат обучени как да се хранят. Тя е категорична, че храненето е съществена част от начина на живот на човека и оказва влияние върху здравето. „Прекрасна е възможността, която имаме в клиниката, хората с някакви заболявания да канят и свои близки. Смятам, че тези срещи много помагат на пациентите. За тях е много важно някой в семейството да ги разбира, да ги подкрепя и да им съдейства. Защото хроничното заболяване е нещо, което трябва да бъде лекувано дълъг период от време. Затлъстяването и диабета са състояния, при които много често има опасност от рецидив, от връщане на онези лоши навици, които изкарват човека от равновесие. Важно е да се знае, че тук говорим за здравословно хранене, няма специална диета за хората с диабет или пък специална диета за хората със затлъстяване. Те трябва да се хранят здравословно. Като цяло, принципите на това хранене са абсолютно съвместими и са препоръчително и за здравите хора, т.е за техните семейства, така че те пък да не се разболеят от диабет или да натрупат наднормени килограми“, споделя философията си Галя Вутова. Дава и конкретен пример: „Когато препоръчам да се използва пълнозърнест хляб и човекът види, че така се чувства в пъти по-заситен, той го купува. Хората от неговото семейство започват да опитват. Като се убедят, че този хляб ги държи по-заситени, това ги мотивира да променят предпочитанията в пазаруването“. Специалистът по хранене е категорична, че именно в промяната на поведението по отношение на храненето се крие силата на срещите й с пациентите. „Ние тръгваме от промяната на хранителните навици на болните хора, но в същото време правим прекрасна профилактика на техните близки, а техните близки носят техните гени. Ето защо е изключително важно да има такава връзка, защото учейки болния, ти помагаш на всички останали да не станат болни. Това е ценното на нашите лекции – профилактиката. Тя е много по-мощна и много по-ефективна“, убедена е Галя Вутова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт е контузил рамото си по време на крос в базата на тима в Репино край Санкт Петербург. Последвало е посещение на близката болница с доктора на "трите лъва". След направените прегледи Саутгейт е получил лекарска забрана да се радва по типичния си начин на гол и занапред ще бъде много въздържан.

Бразилски фенове се забавляват на трибуните на стадиона в Санкт Петербург преди мача от група Е на СП по Футбол в Русия между Бразилия и Коста Рика. Снимка: REUTERS/Lee

Бившето "златно момиче" Цветелина Стоянова се върна в залата по художествена гимнастика! Това стана две години след скока от шестия етаж, който едва не отне живота й. Дотогава тя беше част от ансамбъла, който по-късно спечели бронзов медал на олимпийските игри в Рио. Цвети е световна шампионка от Измир 2004.