С чернодробна трансплантация връщаме надеждата на много хора

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6885191 www.24chasa.bg

Трансплантацията на черен дроб е една от най-сложните операции в хирургията, а за много хора е единственият шанс за нормален живот. Прилага се както при възрастни, така и при деца. Повече по темата разказва проф. д-р Ремзи Емироглу, един от топ експертите на болници Acibadem (Турция) в областта на чернодробните трансплантации.

Проф. Емироглу, какви са индикациите за трансплантация на черен дроб при деца и възрастни?

При възрастните най-честата индикация е хепатит, а при децата жлъчна атрезия - това е заболяване, което се среща при новородени. Но трансплантация на черен дроб може да се препоръча и в някои случаи на автоимунни заболявания, като автоимунен хепатит и първична цироза. Освен това, някои злокачествени изменения на черния дроб могат да наложат трансплантация, както и фулминантна чернодробна недостатъчност. Напоследък се увеличават трансплантациите вследствие от чернодробна стеатоза и алкохолен хепатит, защото нараства броят на пациентите, които страдат от тези заболявания. Ако тези състояния доведат до цироза, ние трябва да препоръчаме чернодробна трансплантация.

Какви видове чернодробни трансплантации извършвате в Acibadem?

В зависимост от донора има два вида чернодробни трансплантации – от жив и от трупен донор. Но освен това, трансплантациите могат да се разделят на: ортотопични (когато заменяме увредения черен дроб със здрав), хетеротопични (присаждаме черен дроб, но запазваме и увредения) и частична трансплантация (заменяме целия увреден орган с част от черен дроб от донор). Ние имаме значителен опит в хетеротопичните трансплантации, но те се прилагат рядко, обикновено при хора с метаболитни заболявания и фулминантно чернодробно увреждане. Най-често правим ортотопични трансплантации. Що се отнася до частичните трансплантации, това е най-често прилаганата операция, когато работим с жив донор. Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който има способността да регенерира. Когато живият донор дарява част от своя орган, за да спаси обичан човек, останалата част може да възобнови функциите си без сериозни усложнения.

Какви са критериите за съвместимост между донора и реципиента на черния дроб?

При чернодробна трансплантация съвместимост на кръвната група е достатъчно условие. Но от голямо значение е и здравословното състояние на донора. То трябва да е много добро, донорът не трябва да страда от никакво сериозно заболяване, не трябва да взема никакви специфични лекарства, серологичното изследване за хепатит трябва да е отрицателно. Освен това, оценяваме състоянието и обема на черния дроб. Ако всичко е в нормалните параметри, тогава пристъпваме към трансплантацията.

Кои са най-трудните интервенции и кои са най-успешните трансплантации?

Най-трудна е трансплантацията на черен дроб от жив донор, защото в този случай имаме двама пациенти, за които трябва да се погрижим. Длъжни сме да съхраним здравето на донора, защото на практика изваждаме част от черния му дроб, а реконструкцията на съдовете и жлъчните пътища е доста сложен процес. Мисля че това е една от най-трудните операции въобще в хирургията. Тъй като нямаме достатъчно трупни донори, повечето трансплантации се извършват с орган, дарен от жив донор. Всъщност 80% от чернодробните и 85% от бъбречните трансплантации в Турция са от жив донор. Ако имаше световна класация в това отношение, Турция щеше да е на първо място по бъбречни трансплантации от жив донор и на второ при чернодробните, след Южна Корея.

Какъв е опитът на Турция и съответно на Acibadem по отношение на чернодробните трансплантации?

В нашата страна това са често прилагани интервенции, правят се около 1400 трансплантации на черен дроб годишно и 3500 на бъбрек, и 80-85% от тях са от живи донори. Тези цифри говорят за опита ни в тези операции. Освен това, трансплантациите са много добре регулирани в Турция от Министерството на здравеопазването. Трансплантационните центрове подлежат на регулярна оценка, а успеваемостта трябва да бъде над 85%. Ако не отговаря на задължителните изисквания, центърът се затваря.

Доколко трансплантираните пациенти могат да водят нормален живот след операцията?

Нашата цел с една прецизна и успешна трансплантация е да дадем на пациента възможността отново да води нормален живот. И сме щастливи да видим, че се чувства добре. Тези пациенти могат отново да работят, да спортуват – не са ли това съставките на един нормален живот.

Кои са най-успешните Ви случаи?

Най-интересните случаи са педиатричните. Преди три месеца доведоха при нас малко момиченце от Алжир, 6-месечно, с тегло едва 5 килограма. Беше толкова малка и крехка. Колебаех се за трансплантацията, но на детенцето не му оставаше много и в крайна сметка решихме да я направим. Сега тя е много добре, наддаде на тегло, възвърна си здравето. Голяма радост е да я виждаш как расте и се развива. А снимките преди и след операцията показват, че сме взели най-правилното решение за малкия пациент. Всъщност при нас има много тежки случаи, много пациенти идват лишени от всякаква надежда и ние на практика им връщаме живота.

Как се отразяват тези трудни интервенции на медицинския екип?

За нас тези интервенции са ежедневие, така че вече не ги възприемаме като толкова сложни. През последната година в Acibadem са извършени 160 трансплантации на черен дроб и 320 бъбречни трансплантации. За нас те са част от обичайния ни професионален живот.

За допълнителна информация и консултация:

http://www.acibadem.bg/a-class-journey/contact/

тел. 0895584088

+905309768394 (с viber и whatsapp)

+902165444664 (Централа Истанбул)

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Писател в чалготека мачка дупета и мята салфетки... Възможно е! Музикалното явление Папи Ханс, известен и като твореца Константин Трендафилов, направи дебюта си в чалга средите. Той имаше участие в дискотека в Студентски град в столицата, което изпълни по всички правила на кръшния жанр. Папи Ханс намачка голите дупета на танцьорките,

Камикадзето се поти, има тикове и шепне молитви! Това гласят инструкциите за разпознаване на терористи, които са утвърдени от кмета на община Пазарджик Тодор Попов. Списъкът с указания към гражданите беше разпространен публично и предизвика светкавичен интерес с детайлните си описания. В документа в 12 точки е посочено,

25 години ще лежи в затвора циганинът Тунджай Киров, който преди година и половина уби с юмруци и ритници жена, за да я ограби. Присъдата обяви съдия Петър Сантиров от Софийския градски съд във вторник. Тунджай се призна за виновен и делото се гледа по съкратената процедура. Рецидивистът, който има 6 предишни присъди,