7000 пациенти пратени на една опашка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6886003 www.24chasa.bg
Хиляди пациенти ще трябва да пътуват до София, което крие риск за тези в тежко състояние СНИМКА: "24 ЧАСА"

Всички с тежък псориазис и други ревматоидни заболявания на комисия само в София, за да им отпуснат лечение

Само една експертна лекарска комисия в цялата страна ще има право да назначава и променя биологична терапия за пациенти с тежък псориазис, псориатичен и ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и други ревматични заболявания. Това предвиждат нови правила на здравната каса за издаване на протоколи за скъпоструващото лечение. Промяната ще спести на пациента отлагателни решения по административни причини и ще осигури индивидуална оценка и най-добра терапия, предписани от водещи специалисти в областта на заболяванията, мотивират се от касата. Досега терапията се назначаваше и проследяваше от 4 комисии - две в София, Стара Загора и Плевен. Занапред това ще може да прави само Александровска болница.

Според лекари и пациенти с централизацията ще се забави лечението на болните, които са над 7000. За назначава на биологична терапия или за промяна на препаратите, които ще трябва да се приемат, пациентите ще трябва да пътуват до София, което крие риск за тези в тежко състояние. Това са хора, чието заболяване не се повлиява от традиционните медикаменти и на които се предписва скъпа терапия - според препарата на месец тя излиза между 1600 и 2000 лв. на пациент.

"Ние не приемаме постоянната експертна комисия като единствена. В началото ще се проследи работата ѝ и когато имаме данни ще се прецени ефективността ѝ. Предстои да се уточни и дали за всяка промяна на медикаментите ще се налага самите пациенти да идват", казаха за "24 часа" от НЗОК.  Освен това членовете на експертния съвет ще бъдат избрани сред членове от досега действащите комисии в страната, коментираха от касата притеснението на пациентските организации, че новите изисквания създават условия за корупция, както и че се подронва авторитета на медиците, издавали протоколи извън София.

Въпреки това пациентските организации и лекарите настояват здравната каса да даде ясни и точни мотиви за взетото решение, тъй като до момента не е ставало ясно да има някакъв проблем в работата на досегашните комисии. 

"Преди 4 години всички от Надзорния съвет на здравната каса се обединиха около идеята, че не може да има една лекарска комисия, която да издава протоколи за биологична терапия, както беше до 2014 г. Тогава се разкриха останалите три. Сега се връщаме години назад по незнайно какви причини", обясни Иван Димитров, председал на Български пациентски форум.

Все още не е ясно и как ще работи самата комисия и как ще успява да поеме потока от пациенти.

"Сега за някои от тях ние отделяме по 15-20 минути на преглед", коментира проф. Евгения Христакиева, началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,