С три клика приложение посочва най-близкия детски специалист

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6888158 www.24chasa.bg
Д-р Таня Андреева

HealthyKid е прототип на Национална педиатрична болница, каквато се чака 40 години

Висока температура, затруднено дишане, гърч, травма, силни болки в корема. Това са само част от спешните състояния при децата, които изискват бърз достъп до лекар.

Когато обаче детските специалисти са разпръснати в 14 различни болници, както в София, често родителите обикалят няколко лечебни заведения, докато попаднат на правилния доктор. В помощ на всички тях преди половин година се появява безплатното мобилно приложение HealthyKid Sofia. Целта му е

само с 3 кликвания

да насочи родителите

коя е най-близката,

но и най-подходящата

болница

спрямо оплакванията на детето им.

Идеята за HealthyKid идва преди 7 месеца, като досега има над 8000 изтегляния. Зад разработването му стоят 32-годишният детски ревматолог д-р Таня Андреева и приятелката ѝ икономистът Дария Мукова,

които инвестират

лични средства за

създаването му

“Причината да го направим беше да решим един много голям проблем - обикалянето на родителите от една болница в друга, защото не знаят къде да заведат детето си при някакво оплакване или симптом”, казва д-р Андреева. Разработката е на “Спийдфлоу България”.

Приложението е своеобразен педиатричен пътеводител за родителите - от съвети за лечебно заведение, лаборатория или стоматологична клиника при спешни състояния до напомняне за задължителни имунизации и профилактични прегледи на детето им. Само с 3 кликвания те получават информация за болницата, в която със сигурност има необходимия детски специалист.

Чрез GPS приложението подрежда лечебните заведения от най-близкото до най-далечното спрямо мястото, в което се намирате в момента, като показва и най-краткия път за стигане до него.

Другото му предимство е, че има опция за напомняне на предстоящи имунизации и задължителни профилактични прегледи. Нужно е само да се въведе датата на раждане на детето.

За момента приложението обхваща само София. Причината е, че за останалите градове се изисква не само по-голямо финансиране, но и по-мащабно проучване. Освен това в малките населени места обикновено има една болница и родителите знаят къде да заведат детето си. Въпреки това идеята на д-р Андреева е HealthyKid да се разрасне и да включи поне големите градове, за да може родителите бързо да се ориентират къде най-близо има тесен детски специалист.

Нейна е заслугата и за подробната информация със спешните състояния и оплаквания.

“По време на специализацията си бях за по няколко месеца част от екипите на всички университетски детски отделения в София и добре знам деца с какви симптоми се приемат. Разделих спешните състояния, при които трябва веднага да се отиде в болница, от тези, за които трябва да се потърси амбулаторен преглед, защото всяко едно състояние на родителите им се струва страшно, но не за всяко трябва да се ходи до болница”, споделя д-р Андреева.

“HealthyKid е следствие и от друг проблем, който съществува вече над 30 години”, допълва тя.

Става въпрос за създаването на национална кардиологична болница, която да обединява на едно място всички детски специалисти.

Проект за нея има

от 40 години,

но до момента такава не е направена. Аналог на приложението вероятно няма, тъй като всяка европейска столица има обединена детска болница и няма нужда от такава.

В момента д-р Андреева е част от екипа на болница “Здравето”. Самата тя има 5-годишна дъщеричка. Между тичането в грижата за нея и няколкото кабинета, в които работи, тя намира време да снима и видеа в реално време, с които цели да отговори на хилядите въпроси, които всяка майка може да има. Това тя прави всеки петък от 19 ч, а мястото, на което се публикуват, е фейсбук страница със същото име като на приложението HealthyKid Sofia.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.