Отхвърлянето в детска възраст повишава 4 пъти риска от пушене

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6892259 www.24chasa.bg
30% от момичетата между 13 и 16 г. употребяват цигари у нас. Това повишава риска от репродуктивни проблеми, онкологични и други заболявания в зряла възраст. СНИМКА: Едже Токсабай и Пол Тейлър от Ройтерс

Здравното министерство включва общините в контрола за цигарен дим на закрито

47% от българите са активни пушачи. В цяла Европа само у нас жените пушат повече от мъжете. Доказва го и статистиката при тийнейджърите между 13 и 16 години. 30% от момичетата употребяват цигари, което пък е предпоставка за репродуктивни проблеми, онкологични и други заболявания в зряла възраст.

Тази статистика отчете д-р Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, на пресконференция по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май.

Над 7 млн. годишно са смъртните случаи, свързани с тютюна. От тях близо 900 000 са на пасивни пушачи. Това прави тютюнопушенето втора водеща причина за смърт.

“Цигарите са единственият продукт, който убива половината от потребителите си”, каза д-р Околийски.

Между 2 и 4 пъти по-висок е при пушачите рискът от сърдечносъдово заболяване като коронарна болест на сърцето и мозъчен инсулт. “18-19% от сърдечносъдовите заболявания с летален изход са свързани с тютюнопушене”, допълни проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите.

Връзка между пренебрегването и насилието в ранна възраст и пушенето след това е установило проучване на д-р Румяна Динолова от НЦОЗА. Резултатите показали, че при тези деца рискът да посегнат към цигарите е 3,6 пъти по-голям.

“Ефективният контрол само с регионалните инспекции не може да бъде осъществен. Те са само в областните градове, а дирекциите, натоварени с тази задача, са с ограничен брой експерти”, посочи зам. здравният министър Светлана Йорданова. Затова в контрола с пушенето на закрити места ще бъдат включени и общините, обяви тя. Новите изисквания ще бъдат качени за обществено обсъждане до месец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа