Ананиев: Работи се по нов модел за договаряне на медицинските изделия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6892516 www.24chasa.bg

През 2018 г. Националната здравноосигурителна каса е гарантирала достъп на пациентите до 828 медицински изделия повече на по-ниски цени.  Всяко здравноосигурено лице има право да ползва изделията, включени в списъка, който общественият фонд реимбурсира. Ако му бъдат поискани допълнителни пари за заплащане, да сигнализира Министерството на здравеопазването и здравната каса.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на парламентарен контрол.

98 млн. лв. е общият размер на средствата, предвидени за медицински изделия в бюджета на здравната каса за тази година. За разлика от лекарствата, при медицинските изделия допълнителни отстъпки не могат да се договарят. При определяне на цените, които НЗОК да заплаща за тях, са взети предвид най-ниската цена по отчетени фрактури през 2017 г. по проведени търгове във болниците в страната, обясни министър Ананиев. 

"Отчетени са разминавания между 50 и 900 лв. в цените, които болниците в страната заплащат за едни и същи медицински изделия. Затова в рамките на новия здравноосигурителен модел обмисляме промяна и друг подход в тяхното договаряне", каза още здравният министър.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,