Смъртоносна болест на кръвта става контролирана подобно на диабета

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6893150 www.24chasa.bg

Хематологията е една от водещите медицински специалности по отношение на иновацията. Това даде възможност за епохални пробиви, какъвто е примерът с лечението на хроничната миелоидна левкемия. Благодарение на въвеждането на нов клас лекарства за смъртоносното само допреди 20-ина години заболяване вече говорим като за хронично, контролирано с таргетни молекули, подобно на диабета. При пациенти, които са в дълбока ремисия, от миналата година ние вече дори можем да спираме терапията, като продължаваме да проследяваме състоянието им. Това съобщи онкохематологът проф. Юлиан Райнов пред форума за здравни политики “МОСТ - Медии, общество, семейство, традиции”. Убеждението си, че иновациите в хематологията реално носят живот, ученият аргументира с пример.

Ако преди 100 г. се е говорело единствено за лимфом и левкемия, то днес науката за болестите на кръвта познава 51 типа лимфоми и 38 типа левкемии.

За последните 15 г. броят на всички изследвани нови молекули като цяло се е удвоил, но в областта на онкологията и онкохематологията е нараснал от 5 процента през 80-те години на миналия век до над 30%.

С паралелните процеси на удължаване на продължителността на живота, увеличаване на числеността на населението и застаряването неизбежно расте и заболеваемостта. Това изправя човечеството пред предизвикателството на по-голяма честота на хроничните и онкологичните заболявания. За да може да се справи, медицината ще изисква все повече ресурси - научни, технологични, финансови. По данни на Европейската комисия инвестициите в медицинска научноизследователска и развойна дейност в световен мащаб към момента вече надхвърлят 160 милиарда евро, цитира проф. Райнов.

Хроничната миелоидна левкемия не е единствен добър пример за успешни терапии в онкохематологията.

Сериозен е напредъкът и в други терапевтични области, каквато е например трансплантацията на

костно-

мозъчни клетки

- над 50 000

пациенти се

трансплантират

всяка година

Пред медицината обаче продължава да бъде сериозно предизвикателство острата миелоидна левкемия. В усилията си за лечението на тежките заболявания специалистите имат нужда от подкрепата на здравните системи за по-ефективно лечение. В момента у нас Националната здравноосигурителна каса го финансира с

клинична пътека

800 лв. при

реална цена

над 10 000 лв.,

сравни специалистът.

“Хематологичните болни не могат да чакат, те имат нужда от бърза и адекватна диагностика и терапия, достъпът до която за тях е от ключово значение - подчерта проф. Райнов. - Иновациите и възможността да се възползват от тях за нашите пациенти означава живот,реимбурсирането на нови медикаменти дава шанс да се борим с най-трудните и безнадеждни до момента случаи.”

Доц. Валерия Калева, началник на Клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ “Света Марина”- Варна: Успехът на нови терапии при деца от 5% през 70-те вече е над 80% 

Независимо че ракът на кръвта е най-честото от злокачествените заболявания при децата и втората най-честа причина за смърт между 1 и 14 години, новите терапии дават шанс за над 20% повече болни деца. През седемдесетте години на ХХ век 5-годишната преживяемост при децата с онкохематологични заболявания беше 58 процента, а сега тя е прехвърлила 80%, съобщи началникът на Клиниката по детска хематология и онкология в УМБАЛ “Света Марина” във Варна доц. Валерия Калева. Тя коментира тенденцията за нарастване на заболеваемостта от 90-те години и в контекста на подобрената диагностика.

В същото време

смъртността

от онкохематологични

заболявания

е намаляла

с 66 процента

в сравнение със 70-те години, като само за последните 10 г. спадът е 18 процента, каза началникът на детската онкохематологична клиника.

Тя уточни, че както при възрастните все още голямо предизвикателство са неподдаващите са на конвенционална терапия форми на лимфобластни левкемии, но развитието на нови лечебни подходи дават повече надежда.

Благодарение на развитието и въвеждането на иновацията CAR-T в детската онкохематология във Великобритания 15 000 деца повече са живи над 10 години след сблъсъка си със страшната диагноза.

При тази терапия, смятана за революционна, по сложен механизъм се активират и собствените имунни сили на организма за борба с раковите клетки.

В България също въвеждаме подхода на персонализираната терапия и не сме далече от момента, когато благодарение на развитието на диагностиката ще можем да предлагаме индивидуално на всеки пациент

комбинации

от таргетни

молекули и

имунотерапия

за конкретните нарушения при точно неговия тип заболяване, твърди доц. Калева. Като пример за успешен при почти всички болни комплексен подход тя даде лечението на таласемията – фатална допреди 20 г. анемия.

Увеличават се надеждите и при острата лимфобластна левкемия, където 10-годишната преживяемост от 5% през 70-те години е вече над 80%. А за единиците, които не се повлияват, шансът се подобрява с CAR-T терапията, допълни доц. Калева.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Евгения Джаферович постъпи в болница. Бившата плувкиня бе приета преди няколко дни. Риалити звездата, която в момента е успешен гримьор, влезе в Александровска болница. Причината е корекции на направена преди време пластична операция на корема. Сексапилното миньонче качило доста килограми по време на бременността си с второто дете - сина й Бо.

Подведена от двама прокурори да признае убийството на мъжа си Николай Димов. Така Анита Мейзер обясни различните версии, с които излизаше в съдебна зала в продължение на двегодишната сага с Темида.В петък в 9 сутринта силиконовата миска пристигна в Съдебната палата в София, за да застане пред Върховния касационен съд.

Една позабравена класика в спортните двойки "футболист-гимнастичка" се завръща. Юноша на "Левски" се оказа мъжът до капитанката на "златните момичета" от ансамбъла Симона Дянкова, научи "България Днес". Чаровната варненка е с халфа Никола Яначков. Двамата са заедно от няколко години. Запознали са се във Варна,