Прегледи на белите дробове за ден откриват проблем при 58%

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6893234 www.24chasa.bg
Д-р София Ангелова преглежда безплатно поредния пациент в Световния ден без тютюнев дим - 31 май. СНИМКА: Пиер Петров

Основните рискови фактори: замърсяването на въздуха и пушенето.

Само за ден в началото на май по време на безплатен преглед вместо 36 записани дойдоха 61 души и при повече от половината от тях открихме проблем. Със сигурност има значение, че 53-ма се оказаха пушачи, а 8 - пасивно изложени на тютюнев дим. Прегледът показа хронична обструктивна белодробна болест при 31, а 4-ма души с промени в дробовете насочихме за допълнителна диагностика. Това каза по време на експертния форум “Чист въздух за здраве” д-р София Ангелова, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести. Тя е един от най-непримиримите към пушенето лекари. Отдадена е на каузата - освен да лекува последиците от цигарите, помага на пациентите си да ги откажат.

Със съдействието на Столичната община и съпричастието лично на кмета Йорданка Фандъкова д-р Ангелова преглежда 2 пъти в месеца без направление и такса дробовете на хора с проблем в дишането. Интересът към инициативата е голям - до края на юни часовете са запълнени. В Световния ден без тютюнев дим - 31 май, д-р Ангелова - лекар с 3 специалности, отново преглеждаше безвъзмездно. Нарича го

профилактика

в действие

От преминалите през флурограф и спирометрия 41 души в последния ден на май 14 са се оказали с ХОББ, а четирима с изменения в белодробната тъкан, които се нуждаят от допълнително уточняване.

Винаги разговарям с пациентите си как се отнасят към мерките за ограничаване на пушенето и за изненада на мнозина се оказва, че не желаят в заведенията и на работните места да се пуши и

дори повечето пушачи

одобряват забраната

за пушене на закрито, обясни д-р Ангелова.

За денонощие човек прави около 23 хиляди вдишвания. При тях в дробовете неизбежно с въздуха пападат фини прахови частици, замърсявания от транспортните средства, биоактивни агенти - фактори, които до голяма степен зависят от обществената загриженост за здравето, влияят и генетичните предразположения, но с пушенето, което е личен избор, човек сам уврежда дробовете си.

Замърсяванията на въздуха и особено токсините от тютюневия дим парализират ресничестия епител, настъпват функционални затруднения и постепенно се губи дихателен капацитет.

От болести, свързани

със замърсяването

на въздуха, за 1 г.

умират 15 000,

изчислиха експертите.

Ефектите от замърсяването проличават най-рано в кабинета на общопрактикуващите лекари, установяват се повече алергии, по-чести респираторни инфекции, симптоми на хронична обструктивна болест, изтъкна председателят на тяхното сдружение доц. Любомир Киров по време на дискусията за чист въздух. 

Като продължение на обсъжданията 9 сдружения, лекари, специалисти по здравни грижи и по обществено здраве се присъединиха към глобалната инициатива “Свали маската на моя град” за практически решения на ниво населено място. Целта е да се намалят нивата на замърсяване в рамките на насоките на СЗО и до 2030 г. да се постигне максимално ограничаване на вредните агенти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившата приятелка на изчезналия нападател на "Кардиф Сити" Емилиано Сала - Беренис Шкайр, обвини футболната мафия за трагедията с футболиста. "Разследвайте футболната мафия, защото не вярвам, че е злополука, написа моделката в туитър. - Сърцето ми е разбито. Не мога да го възприема. Аз съм унищожена.

Делото срещу бургаския кримигерой Петър Биберов, известен с култовия прякор Кюфтето, отива на поправителен. Съдът върна обвинителния акт срещу Кюфтето и аверите му заради скандални неточности в обвинителния акт, сред които и записаното от спецпрокуратурата, че бандата е действала само ден, научи "България Днес".

Европроект за над 300 хиляди лева е спечелил близък приятел на Евелин Банев-Брендо и ключов свидетел по делото срещу него за пране на пари, показа проверка на "България Днес". В замяна на солидната субсидия от ЕС треньорът по борба Георги Караманлиев вдига къща за гости в тополовградското село Сакарци.