Специалистите на Болници Liv: Профилактичните прегледи са задължителни за всички възрасти

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6895981 www.24chasa.bg

Профилактачни прегледи за всяка възраст 

Редовните профилактични прегледи (check-up) са от съществено значение за ранното разпознаване и лечение на болести, които все още не са показали симптоми. 

Профилактичните прегледи на 30-годишна жена и на 55-годишен мъж не са еднакви.

Специалистите на Болници Liv: Профилактичните прегледи са задължителни за всички възрасти

Д-р Мустафа Мутлу от болници Liv разказа за специалните профилактични прегледи за всяка една възрастова група. 

Специалистите на Болници Liv: Профилактичните прегледи са задължителни за всички възрасти

„При влизане в системата за профилактичен преглед (check-up) най напред избирате общи тестове и методи за диагнози, насочени към пациенти от всякаква възрастова група. Прави се изследване на сърцето, белите дробове, черния дроб, бъбреците, червата, вътрешните органи като панкреас и за възможни кръвни заболявания. Някои болести в определени възрасти се срещат по-често. 

Поради тази причина на втория етап от профилактиката се правят отделни тестове за пациенти под и над 40-годишна възраст“. 

Жени под 40 години: При жени в тази възрастова група, освен че се осъществяват общи изследвания на вътрешни органи, в допълнение се прави ехография на гърди и щитовидна жлеза, също така и цитонамазка. При заболявания, смятани за фамилна предразположеност и обремененост, трябва да се направят по подробни изследвания. Дори и да няма никакви оплаквания, би било добре да се проведе стрес-тест, който дава важна информация при предварителна диагноза за сърдечните заболявания. 

Жени над 40 години: При жени на 40-годишна възраст, освен рутинните тестове в допълнение заедно с ехография на гърдата, трябва да се направи и мамография. След менопауза е необходимо да се осъществи костна денситометрия. 

При мъже под 40-годишна възраст: Заедно с рутинните тестове, сърдечният стрес-тест се осъществява стандартно. Освен това, на тази възраст трябва да се правят изследвания за високо кръвно. За нарушения, свързани с храносмилателната система, трябва да се провери за скрита кръв в изпражненията. Ако има съмнения за злокачествени заболявания на храносмилателната система, може да се наложи да се направи колоноскопия. 

При мъже над 40-годишна възраст: В допълнение към стандартните тестове, трябва да се вземат кръвни проби на простатната жлеза. На тази възраст често се наблюдават сърдечно съдовите заболявания и поради това за поставяне на ранна диагноза е необходимо да се проведат тестове за стрес, ехокардиография и при необходимост компютърно-томографска ангиография. 

За консултация с експертите на болници Liv и допълнителна информация за всички специализирани услуги, които предлага лечебното заведение:

 e-mail: julay.halil@livhospital.com.tr

 телефон: 00905512202547

Посетете фейсбук страницата на болници LIV - https://www.facebook.com/livhospitalbu/