Прегледът при ендокринолог задължително с ехограф от догодина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6896700 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

С направлението за ендокринолог от 1 януари 2019 г. лекарят задължително ще трябва да ни прегледжа и с ехограф. Това предвижа нова разпоредба в рамковия договор за доболничната помощ за 2018 г. Сега ехографията се заплаща от пациента и стойността ѝ варира между 40 и 50 лв.

С новия рамков договор се въвежда и промяна в профилактичните прегледи за лица над 18 години, обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична помощ” на семинар за „Нови моменти в Националния рамков договор за 2018 г.”

От април тази година личните лекари вече са задължени да изпращат пациенти с висок риск от развиване на социалнозначимо заболяване като диабет, сърдечносъдово заболяване, рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво или панкреаса на преглед при специалист. Рискът се определя от джипито чрез здравна карта, включваща въпроси и медицински изследвания.

Всеки пациент има право да поиска джипито да му направи анкета за риска от тези заболявания. Такава се правеше и досега, но за втория преглед, на който се обсъждат резултатите, на общопрактикуващите лекари здравната каса не заплащаше, освен това те не бяха задължени и да изпращат при специалист. Сега те ще получават пари за този преглед и ще са задължени да насочат болния съответно към кардиолог, ендокринолог, хирург, гинеколог или уролог.

„Целта на промените е социално значимите заболявания да се откриват рано, да се лекуват навреме и грижата за пациента да не приключва само до констатирането на проблемите”, обясни д-р Йорданова.

Завишава се и профилактиката за рак на маточната шийка. Всички жени между 30 и 40 години вече ще минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка. Досега това важеше само за тези на 30 г. При два поредни отрицателни резултата от цитонамазката, жените минават същото изследване след 3 години.

При децата и бременните прегледите за 2018 г. се запазват такива, каквито бяха и през миналата година.

Между 50 и 100 лева и загуба на медицинските права за един месец е глобата, ако едно здравноосигурено лице пропусне задължителния си годишен профилактичен преглед, напомни д-р Галя Йорданова.

Безплатно поставяне на плакова протеза при напълно обеззъбени лица между 65 и 69 години също бе договорено с Националния рамков договор за дентална помощ за 2018 г., припомни на семинара и д-р Ирина Цалова, началник на отдел „Договарен, методология и анализ на болничната медицинска помощ”.

„Забранява се и използването на амалгама в пломбите за деца под 15 години и на бременни и кърмещи жени, освен ако това не се изисква по други медициснки причини”, допълни д-р Цалова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.

Късо съединение в електрически стълб в столицата на бул. България предизвика временно блокиране на движението в посока центъра. В отстраняването на аварията се включиха екипи на енергото и