Прегледът при ендокринолог задължително с ехограф от догодина

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6896700 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

С направлението за ендокринолог от 1 януари 2019 г. лекарят задължително ще трябва да ни прегледжа и с ехограф. Това предвижа нова разпоредба в рамковия договор за доболничната помощ за 2018 г. Сега ехографията се заплаща от пациента и стойността ѝ варира между 40 и 50 лв.

С новия рамков договор се въвежда и промяна в профилактичните прегледи за лица над 18 години, обяви д-р Галя Йорданова, директор на дирекция „Извънболнична помощ” на семинар за „Нови моменти в Националния рамков договор за 2018 г.”

От април тази година личните лекари вече са задължени да изпращат пациенти с висок риск от развиване на социалнозначимо заболяване като диабет, сърдечносъдово заболяване, рак на маточната шийка, гърдата, дебелото черво или панкреаса на преглед при специалист. Рискът се определя от джипито чрез здравна карта, включваща въпроси и медицински изследвания.

Всеки пациент има право да поиска джипито да му направи анкета за риска от тези заболявания. Такава се правеше и досега, но за втория преглед, на който се обсъждат резултатите, на общопрактикуващите лекари здравната каса не заплащаше, освен това те не бяха задължени и да изпращат при специалист. Сега те ще получават пари за този преглед и ще са задължени да насочат болния съответно към кардиолог, ендокринолог, хирург, гинеколог или уролог.

„Целта на промените е социално значимите заболявания да се откриват рано, да се лекуват навреме и грижата за пациента да не приключва само до констатирането на проблемите”, обясни д-р Йорданова.

Завишава се и профилактиката за рак на маточната шийка. Всички жени между 30 и 40 години вече ще минават задължителен преглед при АГ специалист и цитонамазка. Досега това важеше само за тези на 30 г. При два поредни отрицателни резултата от цитонамазката, жените минават същото изследване след 3 години.

При децата и бременните прегледите за 2018 г. се запазват такива, каквито бяха и през миналата година.

Между 50 и 100 лева и загуба на медицинските права за един месец е глобата, ако едно здравноосигурено лице пропусне задължителния си годишен профилактичен преглед, напомни д-р Галя Йорданова.

Безплатно поставяне на плакова протеза при напълно обеззъбени лица между 65 и 69 години също бе договорено с Националния рамков договор за дентална помощ за 2018 г., припомни на семинара и д-р Ирина Цалова, началник на отдел „Договарен, методология и анализ на болничната медицинска помощ”.

„Забранява се и използването на амалгама в пломбите за деца под 15 години и на бременни и кърмещи жени, освен ако това не се изисква по други медициснки причини”, допълни д-р Цалова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала и Антонела Кавалери не са заедно вече няколко месеца. Въпреки това бившата футболна половинка продължава да тъжи за загубeната любов. Тя се чувства предадена от играча на "Старата госпожа". "Популярността и момичетата, които го наобиколиха, разрушиха нашата връзка - изплака болката си аржентинката.

Не помня нищо такова, категорична е дуетната половинка Катя Борислав РАДОСЛАВОВ "Дует "Ритон" ми дължат 100 000 лв.! Ако ги платят, ще дам по 10 000 лв. на Преслава, Джино и Станимир Гъмов като свидетели". Това сподели пред "България Днес" Люси Иларионов. Режисьорът печели солидната сума след бас между него и ритонците по време на съвместното

Aкцията „Ако ти е студено, ме вземи” набира все повече последователи. Хора оставят зимни якета в различни градове в помощ на нуждаещи се от топли дрехи през студените месеци. Инициативата стартира в София и съседна Турция като у нас много хора оставят зимни якета и палта по дърветата на бул. Витошка.