Здравната каса плаща за 3 нови редки заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897627 www.24chasa.bg

Три нови редки заболявания е включила здравната каса през 2018 г. в списъка с болести, за лечението на които заплаща напълно или частично. Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст. НЗОК заплаща напълно или частично 1714 лекарства, с които се лекуват общо 282 заболявания. Това заяви д-р Галя Кондева, директор на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане” в НЗОК на семинар за „Новите моменти в Националните рамкови договори за 2018 г.”

От два месеца е улеснена и процедурата по получава на лекарствата за хронични и някои редки заболявания. С изключение на рецептите, съдържащи наркотични и упойващи вещества, останалите вече могат да се изпълняват във всяка една аптека, без значение от местонахождението на лекаря, който я изписва. Досега лекарствата можеха да се вземат само от аптека в района, от който са изписани.

172,2 млн. лв. се очаква да спести здравната каса от отсъпки от лекарства през 2018 г. Дефицитът по това перо обаче се очаква да бъде между 80 и 100 млн. лв. , като традиционно в последните години основно той се образува от разходи за онколекарства, каза още д-р Кондева.

1 млрд. лв. е общият бюджет на здравната каса за лекарства, медицински изделия и диетични храни за 2018 г., допълни тя. От тях 282 млн.лв. са за онколекарства, като 75% от средствата отиват за заплащане на таергетна терапии, а 25% за стандартна химиотерапия. Таргетната терапия е прицелна терапия, която е индивидуална при всеки пациент. Чрез определено лекарство се въздейства върху мутирал протеин в клетката, който няма нормалната регулация, винаги е активен и кара туморната клетка да се дели. Това лекарство блокира прицелно само мутиралия протеин.

98 млн. лв. от бюджета на НЗОК са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ, основно в ортопедията, кардиологията и неврохиругията, обясни д-р Галя Кондева. С тях се заплащатт близо 3700 медицинки изделия, от които 590 за домашно лечение. Най-голямо е потреблението в кардиологията, където разходите на здравната каса са 52 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа