Здравната каса плаща за 3 нови редки заболявания

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6897627 www.24chasa.bg

Три нови редки заболявания е включила здравната каса през 2018 г. в списъка с болести, за лечението на които заплаща напълно или частично. Това са идиопатична белодробна фиброза, туберозна склероза и хемангиом в кърмаческа и ранна детска възраст. НЗОК заплаща напълно или частично 1714 лекарства, с които се лекуват общо 282 заболявания. Това заяви д-р Галя Кондева, директор на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане” в НЗОК на семинар за „Новите моменти в Националните рамкови договори за 2018 г.”

От два месеца е улеснена и процедурата по получава на лекарствата за хронични и някои редки заболявания. С изключение на рецептите, съдържащи наркотични и упойващи вещества, останалите вече могат да се изпълняват във всяка една аптека, без значение от местонахождението на лекаря, който я изписва. Досега лекарствата можеха да се вземат само от аптека в района, от който са изписани.

172,2 млн. лв. се очаква да спести здравната каса от отсъпки от лекарства през 2018 г. Дефицитът по това перо обаче се очаква да бъде между 80 и 100 млн. лв. , като традиционно в последните години основно той се образува от разходи за онколекарства, каза още д-р Кондева.

1 млрд. лв. е общият бюджет на здравната каса за лекарства, медицински изделия и диетични храни за 2018 г., допълни тя. От тях 282 млн.лв. са за онколекарства, като 75% от средствата отиват за заплащане на таергетна терапии, а 25% за стандартна химиотерапия. Таргетната терапия е прицелна терапия, която е индивидуална при всеки пациент. Чрез определено лекарство се въздейства върху мутирал протеин в клетката, който няма нормалната регулация, винаги е активен и кара туморната клетка да се дели. Това лекарство блокира прицелно само мутиралия протеин.

98 млн. лв. от бюджета на НЗОК са предвидени за медицински изделия, прилагани в болничната помощ, основно в ортопедията, кардиологията и неврохиругията, обясни д-р Галя Кондева. С тях се заплащатт близо 3700 медицинки изделия, от които 590 за домашно лечение. Най-голямо е потреблението в кардиологията, където разходите на здравната каса са 52 на сто.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Селекционерът Димитър Пенев и няколко човека от делегацията на България се почерпили с вино за $169 бутилката след победата на България над Франция с 2:1 на "Парк де Пренс". Това разкри пред колекционерското издание "Господ е българин" коментаторът Петър Василев. Президентът на БФС Валентин Михов организирал специална вечеря по повод успеха в

В турска болница е приет Димитър Желязков, след като здравето му сериозно се е влошило, научи "България Днес". Хоспитализирането на Митьо Очите се оказва основната спънка за връщането му в България, разкриват негови приближени. Несебърският Ал Капоне бе заловен край тузарски хотел в Истанбул в началото на август.

Има диплома Оперната певица лекува с космическа енергия Оперната певица Весела Нейнски владее техниките на хипнозата, научи "България Днес". Участничката във "ВИП брадър" е сертифициран терапевт от Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, показа проверка на вестника. Самата Нейнски признава, че е вкарвала много хора в транс.