Студените храни и напитките с лед вредят ли?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6905627 www.24chasa.bg

Откакто времето

се затопли,

ям много

студени храни,

слагам лед

в напитките,

но имам чувството,

че не ми понася

на стомаха и червата.

Възможно ли е, пита читателка от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси

на телефон 

02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Препоръките и мненията на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение.

Д-р Татяна Мороховец отговаря на въпроса за студените храни и ледени напитки: Когато подхванем темата за здравословно хранене, винаги правим асоциации в посока използване на разнообразието на хранителните продукти и оптимизиране на начина за приготвянето им. Но рядко се замисляме каква е оптималната температура на храната, за да бъде тя възможно най-полезна за консумация и да не затруднява излишно организма при усвояването на веществата, които съдържа.

Изучавайки процесите на храносмилане, съвременната медицина е стигнала до аргументирания с доказателства извод, че

времето

за смилане и

усвояване на

приетата храна

от организма

пряко зависи

от температурата й.

При средностатистическия за днешния западен човек начин на хранене топлата храна престоява в стомаха около 2-3 часа.

През това време едрите белтъчни молекули успяват да се превърнат в аминокиселини, които впоследствие лесно се усвояват в тънките черва.

Студената храна

напуска стомаха

в пъти по-бързо

и нормалното

храносмилане

се смущава

Необработените белтъчини прекалено бързо преминават към тънките черва, където трябва да се осъществи всмукването им, но те не са в подходящата биохимична форма за лесно усвояване.

Освен това в мястото, на което в процеса на храносмилане по подразбиране трябва да се задействат бактериите, отговорни за смилането само на въглехидратите, започват да се размножават бактерии, които са свързани с месото и другите животински белтъчини. В резултат на това се развива

чревна дисбактериоза

- губи се балансът

между бактериалните

видове и тяхното

количество

в отделните колонии

от микроорганизми.

Резултатът е нарушаване на оползотворяването на веществата в храните, което при чести повторения води до поява на болести на обмяната, включително и затлъстяване. Примерът не се нуждае от коментар.

Всъщност много хора интуитивно или от емпиричен опит разбират, че студената храна не е най-доброто за здравето им. Дори по време на хранене само да пием течности с много лед, както обичайно се предлага в заведенията за бързо хранене, месните (богати на белтъчни) и въглехидратните храни не се разграждат правилно. И се стига отново до дисбаланс в усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините, нарушава се и абсорбцията на витамините и минералите.

За да станат нещата още по-нелицеприятни, при такъв начин на хранене и смутено усвояване

човек

продължава да

изпитва лъжливо

чувство на глад

и преяжда

В най-добрия случай последиците се виждат, само когато стъпи на кантара. За съжаление, обикновено е свързано със стомашно-чревна симптоматика и комплекс от

метаболитни проблеми

с риск за

сърдечносъдови

заболявания

и захарен диабет

Мнението на водещите специалисти е, че е в интерес на здравето ни да се откажем от студените храни. Така ще си спестим дискомфорта от газове, подуване, колики, болки в резултат на мудното и непълно усвояване на ледената храна.

Ако все пак човек обича студени блюда и изстудени напитки, е възможен приемлив компромис през горещите месеци. Стига да не се прекалява.

Правилото е нескотемпературните лакомства да се избягват на закуска и вечеря. През нощта процесите на храносмилането се забавят, а сутринта още се са активирали, не е нужно допълнително да ги затрудняваме.

Единствен

на обяд е

възможно

сравнително

по-безопасно

да хапваме

студени неща

Важно уточнение: не е полезна и другата крайност - много горещи храни. Опарванията от тях водят до слаби, но с натрупващ се ефект термични травми на лигавиците. Те стават по-уязвими като цяло и расте склонността им да образуват рискави мутагенни клетки.

Най-полезно е

храните и

напитките да са

36-40 градуса

При тази температура осигуряваме на бъбреците, черния дроб и храносмилателната система условия да функционират правилно.

Избягвайте едновременна консумация на горещи и студени храни – голямата температурна амплитуда стресира организма.

Отделно голямата разлика причинява вандалски щети на зъбите.

Бъдете здрави и умерени в храненето!

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ашли Коул се оказа в твърде неприятна ситуация на светско събитие. Бившият английски национал бе гост на представянето на нова модна марка. Той бе придружен от приятелката си Шарън Кану. За негова неприятна изненада на масата им бе настанена плейбойката Мелиса Хоу. Именно тя е една от причините за развода на Коул с певицата Черил Туиди.

Бившият футболен мениджър Хари Реднап счупи телевизионен рекорд. Той влезе в новия сезон на риалити предаването "Аз съм знаменитост". В него известни личности оцеляват в джунглата. За участието си Реднап получи хонорар от 500 000 паунда от продуцентите. Това е най-високата сума, която е давана в историята на предаването.

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".