Ако се чудите - от сексбота може да няма ползи за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6905677 www.24chasa.bg
Инженер показва главата на сексбот, снабдена с изкуствен интелект. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сексроботите са на пазара, но липсват доказателства за терапевтичен ефект.

Сексроботите - галено наричани сексботи, вече са факт. Но дали това е добро, или лошо за здравето, анализира публикация в авторитетното сп. “Бритиш медикъл джърнъл”. Научни изследвания няма. Авторите обаче правят извод, че универсалният принцип на предпазливост в медицината трябва да отхвърли клиничната употреба, докато предполагаемите ползи - “намаляване на вредите” и “терапевтичен ефект”, не бъдат тествани.

Сексботите на цени между 10 и 15 хиляди долара се рекламират с различните си екстри. Изкуственият интелект на едни уверява по програма “партньора”, че е най-добрият. Като предимство за друга се изтъква, че има части, които може да се почистват в съдомиялня. Трета праща имейли на “любимия”, когато не са заедно. Има модел, който реагира на оргазъм, а се предлага и вариант със сменящи се атрибути, за да имитира освежаване на омръзналата играчка.

В подкрепа на нишата се сочат аргументи като възможност за безопасен секс, намаляване на насилието или удовлетворяване на интимните нужди при полова слабост или физиологични проблеми.

Скептиците изтъкват, че сексботите няма как да гарантират 100% сексуална удовлетвореност, че могат да засилят чувството за изолация, че пораждат етични и юридически казуси и повдигат въпроса за риска от инфекции, механична или софтуерна “засечка" на усъвършенстваните секскукли.

Отделно се акцентира върху сексистката страна на проблема. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,