Вирус като колело със спици разболява 95% от децата

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6905690 www.24chasa.bg

Оцелява часове по ръцете и 3-4 дни по повърхности, до 6 месеца на студено. Британски изследователи откриват зависимости в боледуването според сезона на раждане. 

Ротавирусните инфекции са най-честата причина за тежки остри гастроентерити в ранното детство - 95% се разболяват до поне веднъж до навършването на 5 г. Възрастните също се заразяват, но при тях протичането е по-леко, докато за малките деца може да се стигне до фатално обезводняване. Това съобщи на дискусия за профилактиката инфекционистът проф. Майда Тихолова.

Заболяването често се нарича разговорно чревен грип поради изразената диария, но се различава от другите вирусни заболявания в храносмилателната система. Причинителят е получил името си поради прилика на вируса с колело със спици.

Няма специфично

лечение, а само

хигиената не

дава гаранция,

че заразяването ще се избегне. Затова профилактика с достъпните и у нас ваксини има водещо значение, смята специалистът. Като пример цитира проучвания от европейските държави, въвели преди нас ваксинация. Те отчитат до 83% намаляване на тежките случаи, стигащи до болнично лечение.

У нас по официални данни броят на острите ротавирусни гастроентерити е намалял почти двойно 1 г. след въвеждане на програма за контрол и лечение.

Вирусът се разпространява чрез фекалиите и чрез замърсени ръце, предмети и храна може да попадне в устата. Оттам отива в стомаха и червата и започва да се размножава. От този момент

до появата

на оплаквания

минават 2-5 дни,

през което време болният на практика може да заразява други хора.

Заболяването става очевидно с тежка водниста диария, повръщане, повишена температура, коремни спазми и болка. При по-големи деца и възрастни заболяването обичайно е самоограничаващо се. За малките засягането на чревната лигавица и честите изхождания създават риск за обезводняване. Най-често боледуват децата от 6 месеца до 2 г., но това е и периодът, в който протичането е най-тежко и вероятността за дехидратация (загуба на телесни течности) е голяма.

Най-добрият начин за избягване на обезводняване е да се пият много течности. Тъй като при диарията и повръщането се губят и много соли, организмът трябва да се подпомага с рехидратиращи соли, които се разтварят във вода. При тежка дехидратация може да се наложи венозно включване.

Предупредителни сигнали за обезводняване са отпадналост, безапетитие, суха кожа и лигавици, сънливост, тревожност, намалено уриниране,

плач без сълзи

и дори хлътване

на фонтанелата

и очите при бебетата. Важно е да не се стигне дотам, затова всяко разстройство при децата трябва да е под контрола на лекар.

Дори в идеалните случаи до изчезването на симптомите на ротавирусни инфекции минава поне седмица. Това не променя факта, че вирусът продължава да се отделя с фекалиите, което е заплаха за околните. Утежняващ фактор е

голямата

устойчивост

на ротавирусите

Върху човешките ръце оцелява няколко часа, върху домашни твърди сухи повърхности 2-3 дни, месец по плодове и зеленчуци, 2 месеца във влажна среда и до 6 месеца на температура около и малко под нулата.

Вирусът, идентифициран едва през 70-те години, засяга децата по целия свят, включително у нас.

Родените през лятото

до 12 месеца

боледуват

по-често,

пикът при

зимни бебета -

между 2 и 5 г.

Теоретично ротавирусните чревни заболявания са по-чести през есента и зимата, но през последните години епидемиолозите открояват пикове и през топлия сезон.

Кога ще е най-изявен рискът от ротавирусна диария, изглежда, е свързано със сезона, в който е родено детето.

Така смятат британски учени от Катедрата по епидемиология и здраве на населението към Училището по хигиена и тропическа медицина в Лондон. Те са проучили кривите на лабораторно потвърдената заболеваемост сред най-рисковата група - децата до 5-годишна възраст.

През първата година от живота рискът от ротавирусна инфекция е значително по-висок за децата, родени през летните месеци.

Между 12-ия до 24-ия месец тенденцията се обръща.

Кумулативният риск до 5-годишна възраст обаче остава значително по-висок за децата, родени през лятото в сравнение със зимата, поради повишения риск за заразяване в началото на живота.

Какво пази зимните бебета съвсем в началото? Обяснението най-вероятно е в защитата, която новородените имат през първите 4-6-8 месеца благодарение на майчиния имунитет. Така зимните деца преминават през сезонното увеличаване на разпространението на вируса с по-малък риск от боледуване, а летните се оказват в него с вече изчерпани възможности на предадения от майката имунитет, който ги пази през първата половина от живота, смятат инфекционистите.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Споразумение! Тази дума огласяше вчера спецсъда по делото срещу сина на изчезналия Йоско Костинбродския – Иван, и още 17 души за бандата за наркоразпространение и подготовка на убийства на разследващи. По-голямата част от подсъдимите са навити да се признаят за виновни и да сключат сделка с прокуратурата за смешно ниски наказания,

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.