СЗО: доплащането за здраве лишава 8% от европейците от други условия за живот

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6909430 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ново проучване на Световната здравна организация показва, че доплащането за лекарства и здравни услуги са недостъпни за много хора и причиняват финансови затруднения в целия Европейски регион, включително в страни с високи доходи. Анализите по данните от 25 държави, показват, че тези разходи поставят 8% от домакинствата в невъзможност да плащат за основни нужди - храна, наем, сметки за комунални услуги. Тази ситуация е в противоречие с Хартата от Талин, приета от 53 държави-членки на СЗО в региона през 2008 г., която гласи: "Неприемливо е хората да изпадат в бедност в резултат на лошо здравословно състояние". Това предупреждават от регионалния офис за Европа. Проблемът е в дневния ред на започващата утре в Талин, Естония, среща на високо равнище на СЗО.

"Десет години след подписването на хартата икономическият климат е несигурен, неравенството между богатите и бедните продължават да расте, а обществените разходи за здравеопазване не са в крак с нуждите на хората - изтъква директорът на регионалния офис на СЗО за Европа д-р Сузана Якаб. - Семействата трябва да плащат за здравни грижи от джоба си. За мнозина това е недостъпно. Настояваме държавите да предприемат стъпки, за да запазят тези доплащания под 15% от общите разходи за здравеопазване".

През 2014 г. плащанията от джоба представляват средно 26% от общите разходи за здравеопазване, като варират между 5 и 72% в различните държави. Доплащането влошава най-много живота на бедните домакинства, хората с хронични заболявания и възрастните.

По данни на Евростат за 2017 г. неформалното доплащане у нас надхвърля 44%, почти 2 пъти над средното за Европа. Българинът доплаща буквално за всичко – за лечение, медицински изделия, рехабилитация, консумативи, лекарства.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.