Моцарт, медитация, йога допълват терапиите при рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6915580 www.24chasa.bg

Американското дружество по клинична онкология одобри насоки за интегрирано лечение.

Пациенти с рак на гърдата, които обикновено развиват депресия и тревожност, може да бъдат посъветвани от лекуващия ги онколог да започнат да практикуват медитация, да посещават занимания по йога или да потърсят място за музикотерапия. Американското дружество по клинична онкология публикува одобрение за насоки за интегрираща терапия, създадени от Сдружението за интегративна онкология. “Пациентите, с рак или в ремисия искат да използват всеки инструмент, който им дава шанс да увеличат ефективността на терапията и да подобрят комфорта си - казва пред “Сайънс дейли” д-р Гари Лима, онколог в Центъра за изследване на рака в Сиатъл. - Нашата цел е да помогнем на колегите специалисти и техните пациенти да изберат подходящи персонализирани решения, защото всеки случай е уникален. Целта е да може да се направи професионална оценка на текущата медицинска литература за допълнителни терапии, за да се определи какво работи, какво не работи и какво всъщност би могло да бъде вредно вместо полезно.”

Изданието цитира част от съветите:

l Музикална терапия, медитация, управление на стреса и йога се препоръчват при тревожност и намаляване на стреса.

l Медитация, йога, масаж и музикална терапия се препоръчват при депресия и потиснато настроение.

l Медитацията и йогата се препоръчват за общо подобряване на качеството на живот.

l Акупресура и акупунктурата в допълнение към противовъзпалителните медикаменти се препоръчват за намаляване на провокираните от химиотерапия гадене и повръщане.

l Глутаминът не се препоръчва за подобряване на гаденето и повръщането по време на химиотерапията.

l Ацетил-L-карнитинът не се препоръчва за предотвратяване на индуцирана от химиотерапия периферна невропатия.

l Няма убедителни силни доказателства за използването на хранителни добавки за лечение на неблагоприятни ефекти, свързани с лечението на рак на гърдата.

Експертната група на Американското дружество по клинична онкология е декларирала, че препоръките могат да се променят или допълнят, ако се съберат допълнителни научни доказателства. Дискусионно, но недоказано е например използването на имела за подобряване на качеството на живот. Изтъква се още, че за някои видове женшен с естрогеноподобни (сходни с женския полов хормон естроген) свойства са необходими повече изследвания за оценка на риска при пациенти с рак на гърдата с положителен естроген рецептор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.

Все по-видимо побелява Трайчо Трайков, видя "България Днес". Както най-често може да бъде видян на улицата - забързан, с телефон на ухото и облечен в елегантен и марков костюм, бившият енергиен министър крачеше с мощна крачка към поредния ангажимент. Дали откакто антикорупционната комисия го погна с иск за конфискуване на имущество за 2,4 млн. лв.