Моцарт, медитация, йога допълват терапиите при рак

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6915580 www.24chasa.bg

Американското дружество по клинична онкология одобри насоки за интегрирано лечение.

Пациенти с рак на гърдата, които обикновено развиват депресия и тревожност, може да бъдат посъветвани от лекуващия ги онколог да започнат да практикуват медитация, да посещават занимания по йога или да потърсят място за музикотерапия. Американското дружество по клинична онкология публикува одобрение за насоки за интегрираща терапия, създадени от Сдружението за интегративна онкология. “Пациентите, с рак или в ремисия искат да използват всеки инструмент, който им дава шанс да увеличат ефективността на терапията и да подобрят комфорта си - казва пред “Сайънс дейли” д-р Гари Лима, онколог в Центъра за изследване на рака в Сиатъл. - Нашата цел е да помогнем на колегите специалисти и техните пациенти да изберат подходящи персонализирани решения, защото всеки случай е уникален. Целта е да може да се направи професионална оценка на текущата медицинска литература за допълнителни терапии, за да се определи какво работи, какво не работи и какво всъщност би могло да бъде вредно вместо полезно.”

Изданието цитира част от съветите:

l Музикална терапия, медитация, управление на стреса и йога се препоръчват при тревожност и намаляване на стреса.

l Медитация, йога, масаж и музикална терапия се препоръчват при депресия и потиснато настроение.

l Медитацията и йогата се препоръчват за общо подобряване на качеството на живот.

l Акупресура и акупунктурата в допълнение към противовъзпалителните медикаменти се препоръчват за намаляване на провокираните от химиотерапия гадене и повръщане.

l Глутаминът не се препоръчва за подобряване на гаденето и повръщането по време на химиотерапията.

l Ацетил-L-карнитинът не се препоръчва за предотвратяване на индуцирана от химиотерапия периферна невропатия.

l Няма убедителни силни доказателства за използването на хранителни добавки за лечение на неблагоприятни ефекти, свързани с лечението на рак на гърдата.

Експертната група на Американското дружество по клинична онкология е декларирала, че препоръките могат да се променят или допълнят, ако се съберат допълнителни научни доказателства. Дискусионно, но недоказано е например използването на имела за подобряване на качеството на живот. Изтъква се още, че за някои видове женшен с естрогеноподобни (сходни с женския полов хормон естроген) свойства са необходими повече изследвания за оценка на риска при пациенти с рак на гърдата с положителен естроген рецептор.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тази сутрин рано сутринта наблюдавахме явлението пълно лунно затъмнение. Явлението  се дължи на навлизането на Луната в земната сянка и специфичното пречупване на светлината което придава на Луната червен отенък и заради това носи името "Кървава Луна". Следващото пълно лунно затъмнение, което ще се вижда от Европа, ще е на 16 май 2022 г.

Една от най-известните футболни половинки в България - Весела Тотева, влезе в кухнята. Не, тя не се е записала за участие в някое от многобройните готварски риалити предавания. Заедно със съпруга й - бившият капитан и треньор на "Левски" Елин Топузаков, откриха заведение в София. То е италиански тип и се намира в близост до дома на звездната

Край със скъпоплатените недоказани чужденци в "Левски"! Това е една от основните задачи, които си поставят новите шефове в клуба начело с изпълнителния директор Павел Колев. "Сините" повече няма да разчитат на футболисти, предложени им от мениджъри без те да са гледани наживо. За да се спре порочната практика в най-скоро време на "Герена" ше се