Автоимунните и злокачествените заболявания са последица от нерешени проблеми в детството

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6923686 www.24chasa.bg
Проф. д-р Борислав Каменов, педиатър и имунолог в гр. Ниш, Сърбия

Проф. д-р Борислав Каменов е един от най-известните педиатри и имунолози в гр. Ниш, Сърбия, с дългогодишен практически стаж. Преподавал е и педиатрия и имунология в Медицинския факултет в Ниш. След пенсионирането си създава собствена практика, консултира и лекува пациенти, които имат проблеми с имунната система. Тази година проф. Каменов гостува в България и сподели пред български лекари своя опит при лечението на автоимунни заболявания с интегративен подход на лечение.

Проф. Каменов, съвременният човек като че ли боледува много повече отколкото преди няколко десетилетия. Децата се разболяват по-често, а все повече възрастни страдат от автоимунни заболявания. На какво се дължи това?

Това, което се случва днес, е вероятно последица на жизнените условия, които драстично са се променили в сравнение с тези отпреди години – с храната, различните химикали, които се прилагат в нея, начинът й на обработване. Всички тези неща причиняват големи проблеми. Днес, например, има много повече жени и мъже със сериозни репродуктивни проблеми. Имаме ин витро оплождане, което само по себе си решава един проблем, но отключва много други проблеми и то през целия живот на детето.

Все по-голям става броят на децата, които боледуват много често, почти всеки месец. А нашата класическа медицина също много допринася за това, защото лекува знаци и симптоми. Децата идват в лекарския кабинет, имат много висока температура, червено гърло, кашлят. И ние, лекарите, лекуваме тези симптоми. А когато лекуваме само симптомите, без да потърсим същността на проблема, нищо добро няма да се случи. Тези деца порастват и започват да боледуват от други болести – алергични, автоимунни, злокачествени. Злокачествените болести, които са все повече и повече, са последица на „невиждане” на проблемите в детството, младостта и по-късно в живота.

Подходът на класическата медицина е бил същият и преди. Защо тогава хората са боледували по-малко от такива заболявания?

В миналото също е имало такива болести, но наистина доста по-малко. Защото по това време лекуването с антибиотици, например, не е било толкова масово и толкова често. Имам пациенти деца, които в месеца по 20 дни пият различни антибиотици. И това продължава години наред. Какво се случва, когато даваме тези силни медикаменти? Ние може би унищожаваме някои бактерии, но първият въпрос е дали повлияваме точно тези, които сме изолирали и които наистина са причина за болестта, или засягаме патогенни бактерии, които присъстват в организма, но не ни разболяват? Когато детето има температура, ние виждаме наличието на бактерията и го лекуваме. Но след 2 седмици отново имаме повишена температура и възпаление. Най-често защото се получава клетъчен стрес. А клетъчният стрес е последствие от лоши условия, лошо взаимодействие със средата, токсини, които се натрупват постоянно…

Имаме 2 вида толерантност. Едната е т. нар. „чревна толерантност”, тя се създава в червата. Всеки човек притежава индивидуална стомашно-чревна флора, с около 500 различни вида бактерии. Нейното състояние е определящо за състоянието на имунната му система, има тясна връзка между тях. Когато ние унищожим бактериите с антибиотици, имаме стомашно-чревен дисбаланс. И когато той е налице, червата започват да пропускат вещества, преработването на храната не е достатъчно, големи молекули влизат в системата, нарушава се вътрешната среда на клетките и започва революция в организма. Ние виждаме проблем и казваме: „Това е инфекция”. Но дали това е инфекция? Или е реактивация на инфекция? Дали въобще има някаква инфекция или е само възпаление? Ако разберем отговора на тези въпроси, ще лекуваме по-добре нашите пациенти.

По колко пъти в годината е прието за нормално едно дете да се разболява?

Детският организъм се среща с различни патогени и е нормално да боледува няколко пъти в годината. В миналото се считаше за обичайна бройка до 6 заболявания, но според мен това е много. Ако боледуванията са повече от 3-4 пъти, това вече говори за наличието на проблем. Най-често не става дума за инфекции, а за възпаления, както аз ги наричам. Те са последици на нарушена стабилност на тъканите. Нашите клетки са изложени директно на неприятни действия от обкръжението. Когато червата ни не функционират както трябва, храненето и преработването на храната не е както трябва, много токсини и други вредни вещества влизат в червата, преминават в организма и модулират активността на имунната система. Нарушават чревната толерантност и започва възпаление. Не се активират клетките, които отиват в тъканите и осигуряват стабилност, не се образуват антитела и лигавиците ни остават незащитени. Последствията са върху всички лигавици, както и върху кръвоносните съдове.

Инфекциите в детската възраст са основа за развитието на всички хронични заболявания по-късно. Най-голям брой от хроничните болести стартират в детството, където никой не е припознал проблема, а само е лекувал симптомите и знаците. И не е късно това да се промени.

Как може да се разреши този проблем?

Решението се състои във възстановяването на тъканната толерантност. А тя се подобрява с някои хомеопатични лекарства като детския хомеопатичен препарат Имунокинд, например. С него съм постигал феноменални резултати. Благодарение на калциевите му съставки тъканите се регенерират, изчезва стресът на клетките и детето престава да боледува. Това значи, че инфекциите не са били причина за честите боледувания на децата. А стресът на тъканите, който сме разрешили. Това се вижда по кожата, ръцете, очите. Тези деца просто политат, добиват енергия. Смиряват се по някакъв начин. Добиват концентрация.

Имам много добър опит и с други хомеопатични препарати. Когато в клетките имаме вирусни частици, Инфлуцид е феноменален. Той доизменя реактивността на клетките, проблемът с вируса се решава, без да е ангажирана имунната система. И нямаме последствия от прекомерната й реактивност. Това е най-опасното. Сега има много лекарства, които усилват функцията на имунната система. Понякога тя не трябва да се подсилва, а да се понижи, регулира, успокои. Инфлуцид и Имунокинд я успокояват, довеждат я до рационално отношение към проблема. А болестта ще изчезне, като решим проблема.

Имунокинд само при често боледуващи деца ли може да се използва?

Аз го препоръчвам не само при често боледуващи деца, но и преди отиване в детска ясла или градина. Както и преди ваксиниране, за да може нежеланите действия от ваксините значително да намалеят. Но някои хора не припознават проблемите. Казват – детето веднага трябва да се ваксинира. А това, че е било болно 12 пъти преди това, не се взима предвид.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Репликата "Има Господ" стана един от мотивите на съда да отстрани от поста му шефа на НОИ в Силистра Милен Пенчев! Думите са изречени от съпругата на Пенчев - Силвия, майка на поп звездата Тита. Религиозната констатация е отправена от Силвия към служителката Костадинка Андонова на работното й място в края на март и е чута от други чиновници.

Иван Бандаловски се прояви като прилежен гражданин, събирайки грижливо в найлоново пликче отпадъците си и изхвърляйки ги в контейнер, видя "България Днес". Облечен спортно и с повдигнат крачол, вероятно за да се вижда по-ясно една от татуировките на крака му, футболистът чинно отиде до кофата за смет.

Бившият нападател на "Барселона" и "Челси" Самуел Ето'О често попада в светлината на прожекторите. Не само с виртуозните си изпълнения на терена, но и с бурния си личен живот. Камерунецът, който в момента играе за "Катарски спортен клуб", ще се завърне в Испания днес. Причината не е никак приятна за него.