Д-р Красимир Георгиев, съдов хирург: 25% от случаите на венозна тромбоза протичат без симптоми

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6924913 www.24chasa.bg
Д-р Красимир Георгиев (вляво) и колегите му д-р Пламен Денчев и д-р Ангел Григоров проследяват състоянието на възрастна пациентка. СНИМКА: Дима Максимова

350 операции годишно извършват

в отделението по съдова хирургия

Старшата медицинска сестра Марина Савова подготвя консумативи и медикаменти за терапията на пациентите. СНИМКА: Дима Максимова

на областната болница във Велико Търново

10-годишен юбилей отбеляза отделението по съдова хирургия в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. С II ниво на компетентност и 12 легла средно годишно в него се лекуват между 650 и 700 болни. Лекарите са четирима, всички с придобита специалност по профила на отделението, като трима имат сертификат за доплерова сонография.

Началникът д-р Красимир Георгиев е с близо 30-годишен медицински стаж и с придобити специалности по обща и съдова хирургия, както и сертификат за ендоваскуларни процедури в съдовата хирургия. Отделението е щатно осигурено с шест медицински сестри със стаж и опит. Старшата медицинска сестра Марина Савова е магистър по управление на здравните грижи с професионална квалификация и правоспособност “Ръководител на здравните грижи и преподавател по практика”. В помощ са ѝ четирима санитари.

След цяло десетилетие история медицинската статистика за отделението по съдова хирургия отчита дейност над изискванията за минимален обем по медицински стандарт. Изискванията на стандарта са 200 операции годишно, а отделението осъществява дейност с близо 130-150 операции повече.

Лекуват се пациенти с различни заболявания на артериалната и венозната система - съдов травматизъм, възпалителни заболявания на венозната система, варикофлебити и флеботромбози, хронична венозна недостатъчност във всичките ѝ стадии, остра съдова непроходимост на артериалната система (емболии и тромбози). Осъществяват се диагностика, консервативно и оперативно лечение на хронична артериална недостатъчност на крайниците (ХАНК), реконструктивни операции, аорто-феморален и феморо-поплитеални сегменти, диабетно ходило, посочва началникът д-р Красимир Георгиев.

Най-често се извършват емболектомии, тромбектомии (много от които завършват с реконструкция “байпас” или ПАЧ пластика); стрипинг и ликвидиране на перфоранти - супрафасциално и субфасциално по Линтон; AVF за нуждите на отделението по нефрология и диализно лечение.

“През последните три години след закупуване от болницата на ангиограф в отделението се правят ендоваскуларни процедури - балонни дилатации и стентиране. Това значително подобри работата на съдовите хирурзи, намали болничния престой на пациентите и увеличи оперативната дейност”, обяснява д-р Георгиев.

“През лятото много често болнична помощ е необходима за пациенти с дълбока венозна тромбоза. В този сезон пациентите се натоварват повече и са склонни да неглижират появата на оток на крайника. В такива случаи винаги трябва да се мисли за венозна тромбоза - образуване на тромб във венозната система на крайника. Друго характерно е, че крайникът е по-топъл от другия, променя цвета си и става синкаво-цианотичен. Може да бъде по-зачервен, както и да запази нормалния си цвят, защото близо 25% от случаите на венозна тромбоза протичат безсимптомно. Тогава само преглед от съдов хирург и изследване с доплер могат да открият увредените венозни клапи, което е белег за преживяна тромбоза. Пациентите често дори не разбират, че са имали такова заболяване. Понякога това може да е резултат от следоперативна интервенция или след травма, на която не са отдали значение.

“Инвазивните методи за лечение на дълбока венозна тромбоза са най-иновативни и успешно се прилагат в търновската болница, но профилактиката и контролът върху рисковите фактори за болестта са от първостепенно значение”, категоричен е д-р Георгиев.

На първо място е контролът на телесното тегло, защото пълните хора са много по-застрашени. Трябва много движение. Необходимо е да се приемат и повече течности, особено през лятото, когато повече се потим. Шофьорите на 2-3 часа трябва да спират и да се разхождат, защото краката им страдат. Ако имат разширени вени или са преживели някакъв епизод на венозен тромбоемболизъм, задължително трябва да пътуват с компресивни ластични чорапи. Те се препоръчват и при полети със самолет, които също крият повече рискове. Хората, които са преживели венозна тромбоза, редовно трябва да се консултират със съдов хирург.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,