Не убеждавайте децата да вземат лекарство с: То е сладичко

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6926309 www.24chasa.bg
Любопитното дете трябва да играе в безопасна среда, в която рискът да се натъкне на нещо вредно за здравето му е сведен до минимум. СНИМКА: РОЙТЕРС

Дръжте препаратите за почистване заключени, дори водата за уста

Дръжте децата далече от опасни субстанции като лекарства, прахове и гелове за пране, препарати за почистване и дори течности за дезинфекция на устата. Експерти по детска сигурност описват

8 начина да се

обезопаси къщата,

така че невръстните членове на семейството да не са застрашени, а родителите да са спокойни, пише в. “Дейли мейл”.

Всички продукти за почистване трябва задължително да бъдат държани под ключ и далече от детското любопитство, а миялната машина трябва да се почиства добре след всяко използване, за да се избегне натрупването на опасни остатъци.

Много е важно с правилата за безопасност да бъдат наясно всички членове на семейството, както и гостите, за да е сигурно, че малкото дете ще получава от тях едни и същи указания и забрани.

Чистете миялната

машина след всяка

употреба

Като повечето продукти за почистване таблетките за миялните машини съдържат опасни и агресивни алкални соли. Те увреждат здравето и имат разяждащ ефект, ако бъдат погълнати.

Така че след всяка употреба се уверете, че сте почистили добре отделението, в което се поставя таблетката, както и остатъците от нея, които често се натрупват по ръбовете на вратата. Пускайте машината веднага щом сте сложили препарата. Много от миялните машини имат механизми за заключване и е добре да ги използвате. Ако не, добре е да се сдобиете с някое от приспособленията за заключване на чекмеджета, които се продават по магазините.

Лекарствата винаги

под ключ или

нависоко

Лекарствата са причина за над 70% от отравянията на децата под 5 години, показва статистиката.

Когато е възможно, купувайте или искайте лекарства, съхранявани в опаковки, които децата не могат да отворят. Никога не ги поставяйте в контейнери, които са лесни за отваряне и нямат надпис.

Помнете, че опаковките, които децата не могат да отворят, все пак не са 100% сигурни, така че лекарствата трябва винаги да стоят на места, до които малчуганите нямат достъп.

Никога не

сравнявайте

лекарствата

с бонбонки

Обща тактика да бъдат накарани децата да си вземат лекарствата, когато са болни, е те да бъдат описани като сладки и вкусни. В повечето случаи при детските медикаменти това е истина, но да се набляга на този факт, може да има сериозни последици.

Лекарствата никога не трябва да бъдат оприличавани на бонбонки, защото след това децата, които не са наблюдавани от родителите, може да погълнат големи количества от тях.

Важно е от най-ранна възраст децата да бъдат обучавани как да използват правилно лекарствата. Добре е да бъдат хвалени, когато спазват правилата и указанията ви.

Не слагайте остатъци

от препарати

в други бутилки

Може и да е изкушаващо да се пресипват остатъците от почистващите препарати в малки пластмасови бутилки, за да се пести място, но това крие потенциални опасности. Особено ако използвате за тази цел бутилки от вода или други напитки.

Децата може да видят как пиете от бутилката някой ден и да надигнат към устата си препарата за почистване, който междувременно сте прибрали вътре, в някой следващ ден.

Дори кърпичките

за почистване

крият рискове

Може би не сте мислили да държите почистващите кърпи за кухня или баня заключени, но децата лесно могат да ги объркат с бебешките кърпички за смяна на памперсите или с тези, които се използват за почистване на лицето.

Уверете се, че малките нямат достъп до нови или използвани антибактериални кърпички.

Дръжте водата

за уста на сигурно

място

Макар редовно да правите гаргара с течността за дезинфекция на устата, за малките деца тя също може да представлява опасност. За здравето на детските зъби тези препарати са много полезни, но ако бъдат изпити в големи количества, могат да пратят детето в болница. Обикновено се предлагат в доста атрактивни бутилки, които малките лесно може да объркат с напитки.

Електронните

цигари не са играчка

В опита си да откажат тютюна много родители ги заменят с електронни цигари. Те обаче съдържат течност с високи концентрации на никотин, която е изключително вредна, ако се погълне. Така че третирайте електронните цигари като истински, когато става дума за децата ви, казват експертите.

Правилата трябва

да важат и за гостите

Ако роднини и приятели ви посещават редовно или помагат да се грижите за децата, непременно ги въведете в опасностите, на които малките може да бъдат изложени. Уверете се, че гостите знаят къде прибирате всички препарати и лекарства, и ги помолете да обръщат внимание на вещите, които биха представлявали заплаха.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кола пропадна в дупка на булевард близо до столичен мол, видя "България Днес"! Злощастният собственик бе принуден да изостави луксозното си возило, тъй като не успя сам да го измъкне от калния

Впечатлява международно жури с агнешки котлети с пюре от грах и земна ябълка 16-годишно момче е най-добрият млад кулинар у нас. Единадесетокласникът Ивайло Гасеров учи в професионалната гимназия по туризъм "Д-р Васил Берон" във Велико Търново, а преди седмици грабна почетно първо място на международен кулинарен конкурс с рецепта за агнешки

С бодра крачка и жизнен дух масажистът Христо Запрянов, по-познат като Доцента, обикаля мразовитите улици в столицата, видя "България Днес". 75-годишният личен масажист на Христо Стоичков, а и на целия национален футболен отбор не се притеснява от минусовите температури и чевръсто гони ангажиментите си, нарамил спортен сак.