Бързите промени на времето как влияят на здравето?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6927002 www.24chasa.bg

Как бързите промени на времето влияят на здравето - по принцип и при хора с хронични заболявания. Увеличават ли се пациентите, които търсят лекар при резки промени на времето? Лошото въздействие от магнитните бури факт ли е, или фикция? С тези въпроси се обърна към вестника читател от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот и храненето. Можете да ги задавате на телефон

02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Днес на читателя ни отговаря доц. д-р Любомир Киров - общопрактикуващ лекар с голям опит, преподавател на студенти по медицина, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в България:

Повечето хора приемат, че стресът се предизвиква от психическо претоварване, но това не е точно така. Всяка рязка промяна в заобикалящата ни среда като например студено/топло, сухо/влажно, високо/ниско атмосферно налягане и др. води до стрес, на който нашият организъм реагира и се стреми да постигне състояние на равновесие. В повечето случаи се справяме без проблем, но когато тези предизвикателства атакуват хора с определени заболявания или пък действат по-дълго време, настъпват неблагоприятни последствия.

Не съм водил статистика дали се увеличават пациентите при резки обрати на времето. Но прави впечатление, че при промени в атмосферното налягане зачестяват оплакванията от главоболие, световъртеж, гадене. Има и вариране в кръвното налягане.

И здравите, и хората със заболявания трябва да се съобразяват с повишените температури през лятото, както и с продължителността на престоя си под слънцето. И двете групи са изложени на риск от слънчев или топлинен удар. При първия основната причина е продължителното излагане на главата на слънчевите лъчи, а във втория - общото затопляне на тялото, дори без директно излагане на слънце (престой в топли, задушни помещения). Ето защо е препоръчително да се носят светли дрехи, които не прилепват по тялото и позволяват достатъчна аерация, и шапки за предпазване от директните лъчи. Престоят в така душни помещения също трябва да се избягва.

През лятото загубата на вода е по-голяма, така че е необходимо да се приемат редовно течности, за да не се стигне до дехидратация. Това, разбира се, не означава да се “наливаме” умишлено. Жаждата е достатъчно ясен сигнал.

Особено чувствителни по принцип към високите температури са възрастните хора и децата. В напредналата възраст често са налице и сърдечносъдови заболявания, които изискват повишено внимание.

Високите температури през лятото обикновено водят до естествено понижаване на кръвното налягане, което често налага намаляване на дозата на приеманите за хипертонията медикаменти. Това обаче изисква стриктно проследяване на кръвното налягане особено в случай на промяна на местоположението - висока/ниска надморска височина, което е свързано с промяна в атмосферното налягане. Внезапната динамика може да доведе до бърза промяна и в кръвното налягане, която после да продължи за времето на престоя. На морския бряг се очаква кръвното налягане да бъде по-ниско, в планината - по-високо. В първия случай може да се наложи да се намалят още медикаментите, а във втория - да се премине отново към обичайната доза. Възможно е и да няма резки промени. По-бързо настъпват реакции, които се дължат на изменящото се атмосферно налягане, но при рязка смяна на метеорологичната обстановка.

Студът може да провокира стенокардия (гръдна болка) при хора със съответното заболяване. Когато например човек се е напекъл на плажа, не трябва да се потапя бързо в морската вода или в басейна, или друг студен водоем. Това е рязка промяна, която е неблагоприятна и за здравите, но при хората със сърдечносъдово заболяване може да предизвика стенокардия (гръдна жаба) или по-лошо. За това се препоръчва, преди да се влезе във водата, да се направи първо обтриване и после обливане на тялото. Така се осигурява плавен преход от топло към студено, което елиминира стреса.

В много от хотелите вече има спа центрове, оборудвани със сауни. Препоръчително е хората със сърдечносъдови заболявания да избягват сауните, както и да бъдат внимателни с парните бани. Басейнът е добро място за почивка и умерено физическо натоварване.

Повишената влажност на въздуха в топло време допринася за отрицателните ефекти на високите температури. Високата влажност предразполага към обостряне на астмата, както и влошаване състоянието на хората с хронична обструктивна белодробна болест - ХОББ.

При алергиите можем да говорим за сезонност, когато са свързани с алергени през определен период от годината. Повечето хора, които имат този проблем и ако причината за него е установена, се съобразяват с алергията си и знаят как да се предпазят. През лятото всички хора прекарват по-дълго време на открито, посещават и нови места, което излага предразположения към алергии на повече рискове - насекоми, спално бельо в хотели (не се знае какъв е перилният препарат), сапуни и шампоани и т.н. Трябва да се има предвид и излагането на полени - през юни най-вече на липите, през юни, юли и август - на житните треви, копривни растения и др. Слънчевата алергия, най-общо, също може да създаде неприятности. Но не е необходимо, нито пък е безопасно хората да си поставят диагнозите и да се “лекуват”. Съветът ми е тези, които знаят за своя проблем (заболяване), да се консултират предварително със своя лекар как да постъпят в определени случаи. Останалите, на които им се случва за първи път - да потърсят лекар. Не експериментирайте със здравето си.

На въпроса за магнитните бури не мога да отговоря коректно, тъй като когато общувам с пациентите си нямам време, а и не считам за необходимо да проверявам има ли, или не магнитна буря. Освен това магнитните бури и атмосферното налягане са нещо, което няма как да променим и да се предпазим за разлика от случая с високите температури. Това, което можем да предприемем, е да облекчим или премахнем страданието.

Дали депресиите имат отношение към сезона? По принцип лятото не е типичното време за такова състояние, освен ако не са ти “разбили сърцето”, така че не допускайте да ви се случи. С тази усмивка ще приключа коментара си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода е пуснат 20-годишният компютърен специалист Кристиян Бойков, обвинен за хакването на данни от системата на НАП. Ден след ареста му Софийската градска прокуратура реши да пусне младежа срещу подписка и да го освободи незабавно от следствения арест на "Г.М. Димитров". Разследващите са събрали допълнителни доказателства по делото,

Министерски съвет е най-доброто място за вдъхновение за карикатуриста Чавдар Николов. Майсторът на рисуваната сатира бе изловен от топпапараците на "България Днес" да обикаля около властовите сгради на бул. "Дондуков", нарамил торбичка с най-ценното си - материали за шаржове. Николов очевидно е готов, щом види някой управник,

Мая Манолова дъх не може да си поеме от работа. Омбудсманът проведе сериозен разговор по телефона, след което забърза крачка явно за важна делова среща. Макар динамичното си всекидневие, Мановола поддържа стилен външен вид, като се започне от фризурата й, минава през бутикова чанта и завършва с обувките й.