Германците пишат шестица на хомеопатията

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6931159 www.24chasa.bg

Хомеопатията е един от най-популярните терапевтични методи в света. Сред причините за това е високата ефективност, установена при прилагането на хомеопатичното лечение. В едно проучване на фондация Бертелсман (Здравен мониторинг 2014 г., Германия), например, над 80% от анкетираните са отбелязали, че общото им здравословно състояние, както и психическото им състояние са се подобрили, а здравословните им проблеми са получили облекчение с помощта на хомеопатията(1). Тази субективна оценка се подкрепя от голям брой международни клинични проучвания, с клинично значими резултати, доказващи облекчаването на болестните симптоми и подобреното качество на живот на пациентите след прилагане на хомеопатично лечение(2). Други изследвания документират значителното намаляване на употребата на конвенционални медикаменти, когато се използва хомеопатична терапия – например 50% по-малко прием на антибиотици при инфекции на горните дихателни пътища(3).

Здравният мониторинг, публикуван през 2014 г. в Германия(4), е изготвен въз основа на анкета сред здравноосигурени, като анализира и оценява всичко, което се случва в немското здравеопазване от гледната точка на пациентите. Резултатите от това първо по рода си проучване на достъпа до хомеопатична помощ, хвърлят повече светлина върху причините, поради които германците предпочитат лечението с хомеопатия (Фиг. 1, 2, 3, 4).

Хомеопатичната помощ в Германия е достъпна за всички

Хомеопатичното лечение е включено като възможност за избор в рамките на държавното здравно осигуряване в Германия (GKV). От много години то се покрива със специални договори на здравните каси с различни обединения на лекари или с Германската асоциация на лекарите хомеопати. 69 от общо 134 здравноосигурителни каси, които обхващат около 70% от всички здравноосигурени съгласно закона лица, покриват такива хомеопатични услуги. В някои федерални провинции хомеопатично лечение е възможно при абсолютно всеки лекар, ако пациентът го желае. При други здравноосигуреният трябва да си избере лекар хомеопат, който често е с функцията на общопрактикуващ лекар. Лекарите с хомеопатична практика преминават специализирано обучение, за което има грижа Германската асоциация на лекарите хомеопати.

Здравният мониторинг от 2014 г. е проведен сред сключилите договор със застрахователно дружество BARMER GEK (това са около седем милиона души между 18 и 80 години). BARMER предлагат на здравноосигурените и двата модела, чрез които могат да получат достъп до хомеопатична помощ. Това проучване е първо по рода си в такъв обем, проведено в Германия. Затова дава много важен поглед в опита и оценката на хомеопатията от немските пациенти.

В анкетата са се включили 6 930 здравноосигурени, разделени на 3 групи с различен модел на здравно осигуряване:

- Група 1 – с избор на лекар хомеопат като личен лекар.

- Група 2 – с договор за здравно осигуряване и възможност за хомеопатично лечение.

- Група 3 – без хомеопатия в рамките на здравноосигурителния пакет.

В следващата фигура са включени отговори на анкетираните какви са предимствата на хомеопатията според тях (Фиг. 1).

По-млади, по-образовани и повече жени са привърженици на хомеопатията

Резултатите от анкетата показват ясно защо пациентите се обръщат към хомеопатията като терапия и защо я харесват толкова много. В група 3 – хората, които не желаят хомеопатична помощ в здравния си пакет, средната възраст е най-висока, а образователната степен по-ниска, отколкото в групи 1 и 2, с пациенти, които се лекуват с хомеопатия по различен здравноосигурителен модел. В групи 1 и 2 също така делът на жените е много по-голям (съответно 83% и 82,5%) и хората имат по-високо образование, отколкото в група 3. Няма значителни разлики обаче в доходите на трите групи здравноосигурени. Можем да кажем, че има равнопоставеност за достъпа до хомеопатично лечение като избор на пациента. Привържениците на хомеопатията не случайно по-често са жени, тъй като отговорността за здравето им в личен план, както и за това на семействата им, е техен приоритет.

Тези резултати съответстват на наблюденията и в други изследвания(5), които показват, че хомеопатичните лекарства много по-често се приемат от жените, отколкото от мъже; както и че хората, които използват хомеопатия са по-образовани и по-млади.

Над 80% от анкетираните нямат никакви съмнения в ефективността на хомеопатията

Цялостната оценка на здравноосигурените за успеха на хомеопатичното им лечение е със средната стойност 1.8 (отлична оценка по стандартите на немската образователна система). При повече от 80% от включените в проучването е имало подобряване в общото състояние, психическо състояние и физически оплаквания в резултат на хомеопатичното лечение (Фиг. 2). По-критични към хомеопатията са пациентите от група 3, които не са избрали нито един от двата модела на договор за хомеопатично лечение. Съответно те и са по-малко информирани както по отношение на хомеопатията, така и за научните спорове за нейната ефективност. За разлика от тях в първите две групи повече от половината от участниците са добре запознати с научния спор за действието на хомеопатията, но въпреки това над 80% нямат никакви съмнения в ползите от нея.

Как лекарите хомеопати се оценяват в сравнение с другите лекари?

Като цяло всички лекари са били оценени добре, но навсякъде по отношение на въпроса за контакта лекар – пациент лекарите хомеопати са получили значително по-високи оценки от останалите (Фиг. 3, 4).

Много ясно се вижда разликата, когато пациентите са питани дали лекарят е обърнал внимание на техните страхове и грижи, дали е отговорил на въпросите им, дали ги е изслушал, независимо от това колко е бил зает – по всички показатели лекарите хомеопати получават по-добри оценки. (Фиг. 4).

"Напълно доволни" и "много доволни" са много по-често здравноосигурените пациенти, които ползват хомеопатични услуги, отколкото тези, които не се лекуват с хомеопатия. Над 90% от анкетираните имат доверие на своя лекар хомеопат.

Германците ясно показват, че хомеопатията работи, че времето, което се отделя на пациента, е много важно и че те са доволни и с по-добро здраве и самочувствие, благодарение на хомеопатичното лечение.

Хомеопатията има място в науката и университетите

В направено проучване повече от 3/4 от анкетираните настояват за пълно интегриране на хомеопатията в медицината (Фиг.5). Германците ясно посочват, че биха искали в бъдеще хомеопатията да има по-голяма роля в научните изследвания и в университетите. Това се установява от представително изследване на Forsa, поръчано от Съюза на фармацевтичните производители в Германия (BPI) през 2017 г. (6): в него в отговор на твърдението „Университетите трябва да провеждат и изследвания в областта на хомеопатията” 85% от анкетираните отговарят положително. В момента, съобразно държавните изисквания за придобиване на медицинско образование, хомеопатията може да се изучава в университетите само като свободно избираем предмет.

*Източници: www.gesundheitsmonitor.de; www.carstens-stiftung.de

(1) Bocken J, Braun B, Meierjurgen R (Hrsg.): Gesundheitsmonitor 2014 – Burgerorientierung im Gesundheitswesen. Kooperationsprojekt der Bertelsmann Stiftung und der Barmer GEK

(2) Teut, Michael: Versorgungsforschung zur Homoopathie.

(3) Behnke, Jens: Vorteile der Homoopathie fur Patienten und das Gesundheitssystem.

(4) www.gesundheitsmonitor.de/ Gesundheitsmonitor 2014

(5) Linde et al., 2012; Hartel and Volger, 2004

(6) BPI, 09.06.2017: Patienten vertrauen homoopathischen Arzneimitteln

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на