Д-р Елена Горанова, дм: 38% от българите страдат от варикозна болест

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6936128 www.24chasa.bg
Д-р Елена Горанова, дм

Какво представлява хроничната венозна болест, известна и като разширени вени, обяснява д-р Елена Горанова, дм. Тя е висококвалифициран експерт по съдова хирургия с повече от 30-годишен опит. Участва в екипа, изготвил българските “Препоръки за лечение на хроничната венозна болест”. Съавтор е на европейското “Ръководство за склеротерапия”.

- Д-р Горанова, какво представлява хроничната венозна болест, която ра- зговорно наричаме разширени вени?

- Разширените вени са заболяване, при което се наблюдава прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно те загубват своята еластичност и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и настъпва повишение на вътревенозното налягане.

- Как протича този процес?

- Обикновено кръвта във венозната система се оттича в посока към сърцето под въздействието на работата на мускулите на краката. При ходене мускулите се съкращават, притискат вените и спомагат за изтласкването на кръвта нагоре. Този процес допълнително е подпомогнат от дишането. Клапите - структури, намиращи се във вените, спомагат за спазване на правилната посока. Когато са променени, настъпва застой на кръвта в долните крайници, повишава се налягането във вените, които, от своя страна, се раздуват и разширяват.

Постепенно

клапите

се разрушават,

венозната стена пропуска повече течности и кръв в подкожието.

- Кои са основните симптоми?

- Пациентите често се оплакват от тежест, умора и парене, мравучкане. Тези симптоми се проявяват предимно вечер, в края на работния ден. Те са характерни за хора, чиито професии налагат да работят прави продължителни часове. При мен често идват стоматолози, учители, фризьорки, които са забелязали, че след работа краката им се променят. Заседналият начин на живот допълнително допринася за проява на болестта и усилване на симптомите. Появата на отоци около глезените и нощни болезнени крампи в мускулите се наблюдава при обездвижени хора или тези, които работят дълго време седнали. Първите симптоми - тежест в краката, леки отоци или сърбеж по кожата, остават извън вниманието на страдащите. Спецификата им, отличаваща се с преходни оплаквания, нагънати вени, които скриваме под дрехите, води до неглижиране на проблема от пациенти.

- Кой страда най-често от хронична венозна болест?

- Хроничната венозна болест (ХВБ) е сред най-често срещаните заболявания в страните с развита икономика. Съвременната урбанизация и активното натоварване при работа на крак, характерно за преобладаваща част от професиите, през годините доведоха до значителен ръст на заболяванията от ХВБ. Днес от хронична венозна недостатъчност страдат над 30% от възрастното население в Европа. Според последните проучвания в България 38% от населението страдат от варикозна болест. Жените страдат три пъти по-често от мъжете. Бременността и раждането допринасят за по-честата й проява. Контактът пациент-лекар обикновено се осъществява едва когато са налице симптомите на напредналата фаза на заболяването, а именно - значителни отоци на краката, силни мускулни крампи, по-късно - трофични кожни промени, варикозни язви и свързаните с тях усложнения.

- Опасна ли е болестта?

- Заболяването е хронично. Характеризира се с бавно,

постепенно

прогресиращо

развитие.

В началните стадии лесно можем да помогнем. В напредналите стадии, когато усложненията са налице, е необходимо продължително лечение с упоритото съдействие на страдащите. Тромбофлебитите са най-честото усложнение на повърхностните разширени вени.

- Как могат да се предпазят хората, каква е профилактиката?

- Профилактиката от така широко разпространената болест е правилният начин на живот! Препоръчвам на хората

много движение

и умерен спорт.

- Какво е лечението?

- Лечението трябва да се извършва от компетентен лекар. То е комплексно и продължително. Включва промяна в начина на живот и прием на подходящите лекарства.

Медикаментозното лечение се провежда с лекарствени препарати, които тонизират и укрепват венозната стена, намаляват нейната пропускливост и ограничават отоците. Проверявайте дали са регистрирани като лекарствени продукти. Не препоръчвам добавките.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Поетесата Надежда Захариева търси стихове на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха вдовицата на великия Дамян Дамянов да дири вдъхновение в най-острия студ, оглеждайки минувачи и сгради с напрегнато изражение. Въпреки че вече е в добро здраве, поетесата нито веднъж не се усмихна на някого,

Вратарят на "Евертън" и Англия Джордан Пикфорд може да премине в "Манчестър Юнайтед" през зимата. Ръководството на "червените дяволи" гласи 24-годишния страж за заместник на Давид де Хеа. Договорът на испанеца с клуба е до лятото на 2020 година. В момента преговорите за продължаването му са преустановени.

Борислав РАДОСЛАВОВ "Мечтая да работя и сама да изкарвам пари, за да живея нормален живот. Мога да шия всякакви дрехи - рокли, блузи, панталони, поли. Събирам пари, откъдето успея, за да си купя електронна шевна машина." Това споделя пред "България Днес" столичанката Даниела Стаменова. Жената е с два ампутирана крака след лекарска грешка.