За какво говори нахвърлянето върху определени храни
Специалисти разкриват как да преодолеем неистовото влечение към сладкото
На всеки от нас се е случвало. Толкова сме гладни, че се нахвърляме без замисляне върху парче шоколад или поничка, само и само да спрем ужасното стържене в корема.
Австралийски експерти по хранене предупреждават, че тези почти непреодолими пристъпи са признак, че тялото ни е лишено от точно определени хранителни вещества, пише британският в. “Дейли мейл”. Съществуват скрити за окото причини да копнеем за храни, които знаем, че трябва да избягваме - пържени картофи, мазни сандвичи, газирани напитки.
“Трябва да разберем това силно влечение към някои храни и да го анализираме дългосрочно, иначе непрестанно ще търсим бързо задоволяване на глада с каквото ни попадне”, казва специалистката по хранене Сандра Кути.
“Ако например похапваме шоколад, това означава, че тялото ви плаче за магнезий”, казва тя. За да бъде балансирана нуждата от магнезий и да бъде премахнат блянът за шоколад, госпожица Кути
препоръчва да
се ядат пресни
плодове, ядки
и семена
Желанието да похапваме други сладки храни говори най-вече за липса на въглерод, хром, фосфор и сяра. В такъв случай се налага да се увеличи приемът на сурови ядки, зеленчуци и пресни плодове. На тези хранителни вещества са богати също рибата, яйцата, червените боровинки и къдравото зеле.
Влечението към
хляб говори за
дефицит на азот
Това може да бъде компенсирано, като в менюто се вкарат повече червени меса, яйца, прясно сирене, риба тон, бобови растения.
Нуждата от алкохол пък ясно говори за необходимост от повече белтъчини, калций, глутамин и калий, казват австралийските експерти.
Сандра Кути добавя, че трябва да се борим срещу глада за мазни и калорични храни, за да сме в добра форма и да спазваме здравословен начин на живот.
Друга австралийска специалестка по хранене - Джесика Сепел, разкрива как в 10 стъпки да се премахне неистовото желание да се похапва сладко. Според нея най-опасното за това време от деня е 15 ч следобед.
Сепел обаче твърди, че гладът за шоколад, бонбони и сладкиши може да бъде спрян още преди да се появи.
Един от начините да се направи това е да се пие много вода през целия ден, като се добавят по 1-2 лъжички ябълков оцет към бутилката. “Той съдържа оцетна киселина, за която е доказано, че регулира нивата на кръвната захар”, казва специалистката.
Джесика посочва също, че когато човек хапва пълноценно три пъти на ден и прави две здравословни междинни похапвания, влечението към сладкото в ранния следобед забележително намалява. Диетоложката съветва също
да се избягва
яденето
на плодове
следобед
“В моя клиничен опит съм забелязала, че това води до изпитване на глад за сладко в по-късния следобед или вечерта”, казва Сепел. За сметка на това, когато нейните пациенти ядели плодове рано сутринта и на гладен стомах, те споделяли, че вече не са толкова хищни за захар.
Когато сте наясно, че сте от хората, които имат навик да слагат на масата си сладко следобед, отделете време да си приготвите здравословни заместители за седмица напред, съветва Джесика Сепел. Вариантът е кисело мляко с ядки или нарязани на парченца зеленчуци. Полезно е също върху порциите да се изстисква лимонов сок, защото неговата киселинност предотвратява движението нагоре-надолу на кръвната захар. Лимонов сок върху салатата или печените зеленчуци е нещо наистина много вкусно, казва австралийската диетоложка.
Приемането на магнезий пък е истинска панацея за спирането на глада към сладко. Обикновено
се вземат
по 500 мг
преди сън
Сепел препоръчва също всички хранения да включват протеини и естествени мазнини. Тя е категорична, че това е много полезно за поддържането на нивата на кръвната захар в стабилно положение.
“Белтъчините е добре да бъдат набавяни от качествено червено месо, органично пилешко и риба. За мазнини е най-добре да се консумират авокадо, сьомга, кокосово масло, ядки и семена”, казва специалистката.
Поемането на повече фибри засища за по-дълго време и помага да отклоняваме поглед от вафличките и шоколадчетата, продължава тя. “Добавяйте към менюто зелени салати, зърнени храни като киноа, кафяв ориз и просо, както и продукти с нисък гликемичен индекс като тиква или сладки картофи”, съветва още Джесика.
Освен свързаните с храната здравословни алтернативи тя
препоръчва
усилия
за намаляване
на стреса
като разходки на чист въздух, четене на книги и по възможност следобеден сън. Според нея гладът за сладко много често е предизвикан именно от високите нива на стрес и от емоционалната нестабилност.
“Ако отделяте малко повече време да си почивате физически и психически, това ще помогне не само да се чувствате по-добре в тялото си, но и да правите съзнателен избор при храненето и начина си на живот”, убедена е експертката.