Най-щастливи сме около 15:30 часа на работа, усещаме, че денят привършва

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6940163 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Хората са най-щастливи около три и половина следобед, когато предусещат приближаващия край на работния ден, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания сред 2000 служители.

Допитването на "Бритиш Черис" е осъществено с цел да се установят върховете и спадовете в трудовия ден на работещото население, както и влиянието на някои хранителни продукти върху настроението, предава БТА.

Авторите на проучването са установили, че служителите се чувстват щастливи, когато се събуждат след ободрителен нощен сън, когато са оценени от шефа и когато получават похвали от клиенти. Благотворно върху настроението им се отразяват също детските прегръдки и вечерното излежаване пред телевизора след натоварен трудов ден. Най-щастливият момент в деня на служителите е когато прекрачват прага на дома след работа, събуват обувките си и се освобождават от дрехите си.

Същевременно неблагоприятно върху настроението им се отразяват "проспиването" на будилника, задръстванията на път към службата, дългите и натоварващи работни срещи, мисълта за несправяне с трупащи се задачи, оплакванията на клиенти, преяждането и последвалите го угризения.

Проучването показва също, че определени храни влияят пряко върху задоволството на служителите. Установено е например, че изобилстващите от захар шоколади, бонбони и сладкиши, макар да доставят краткотрайна радост, в крайна сметка допринасят за лошо настроение. От друга страна продукти като богатите на антоцианини череши и изобилстващ от фолиева киселина спанак помагат за повдигането му.

Анкетата показва, че 70 процента от служителите се чувстват по-добре, когато залагат на здравословни храни. Тридесет и пет процента от участниците в допитването споделят, че са забелязали зависимост между консумацията на богати на захар продукти и потиснатото настроение.

Над 50 процента от анкетираните признават, че когато са прекалили с храна или са хапнали нездравословни продукти, няколко часа по-късно имат усещането, че са им "потънали гемиите".

От друга страна една четвърт от служителите са твърдо убедени, че половин час след като са яли плодове като череши, ягоди, малини, боровинки, се чувстват по-щастливи, отколкото след хапването на парче шоколад.

Въпреки ясното съзнание за ефекта от нездравословните храни върху настроението, 40 на сто от работещите хора продължават за залъгват глада си с бисквити или шоколад.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на