Създадоха кръвен тест за откриване на меланом

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6968371 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Австралийски специалисти оповестиха, че разработили кръвен тест за откриване на меланом в ранен стадий, предаде Франс прес.

Учени от университета "Едит Кауан" поясниха, че тестът може да помогне на лекари да открият агресивен рак на кожата, преди да се е разпространил в организма, предаде БТА.

"Оцеляването 5 години сред пациентите, чийто меланом е идентифициран в ранен стадий, е 90-99-процентно - заяви ръководителката на изследването Полин Зенкър. - В противен случай то е под 50 процента. Затова тестът е толкова обещаващ, що се отнася да потенциала му да открива болестта. Той може да открие меланом в много ранен стадий, когато болестта е лечима."

Учените смятат, че новият тест може да спаси живота на много хора. В изследването участвали 105-ма пациенти, засегнати от меланом, и други 104-ма души в добро здраве. Тестът позволил да се открие меланом в ранен стадий в 79 на сто от случаите.

"Изследвахме 1627 вида антитела, за да идентифицираме комбинацията от 10 антитела, които са най-добрите индикатори за наличие на меланом у засегнатите от болестта пациенти в сравнение с доброволците в добро здраве", отбелязаха учените.