Доц. д-р Цветомир Димитров: Още от 2-3-годишни децата трябва да носят слънчеви очила

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6970222 www.24chasa.bg
Доц. д-р Цветомир Димитров

За 10 г. от лечебно заведение пред фалит превръщаме “Първа МБАЛ - София” в първата общинска университетска болница, казва в интервю изпълнителният директор на "Първа МБАЛ - София" ЕАД

- Д-р Димитров, в сезона на отпуските какви съвети ще дадете как да пазим очите си?

- Отпускарският период е свързан с море, басейни, пътувания и контакти с много хора. Трябва да се внимава, ако се появят симптоми като парене, глождене, сълзене. В такава ситуация трябва веднага да се потърси специалист, защото вероятно става дума за вирусно или бактериално заболяване, което по принцип е заразно, пренася се лесно и трябва да се реагира бързо с лечение.

- А от слънцето? Нужно ли е например и бебетата да носят слънчеви очила?

- Малките деца - да, още от 2-3-годишни. Хубаво е да ходят с качествени слънчеви очила през лятото. Както кожата се пази от силното слънце със защитни фактори, така и очите трябва да се защитават с качествени слънчеви очила.

- По-рано ли слагат очила децата заради лаптопите и таблетите?

- За съжаление, практиката показва, че

децата вече

слагат по-рано

корекционни очила

Естествено, повечето диоптри, които те имат, са генетични, но начинът на живот “благоприятства” тяхното развитие. Ползването на компютри и таблети влияе на очите и тенденцията е възрастта на децата, които носят очила, да намалява. Затова е важно да се ходи на редовни профилактични прегледи и най-вече позволеното време пред компютъра вкъщи да се намали. Моят син също е пред компютъра и се борим с това всяка вечер. За съжаление, е много трудно, защото дигитализацията е навсякъде.

- Много хора напоследък прибягват до лазерна корекция при късогледство и астигматизъм. Има ли рискове?

- Това е модерен метод, един от най-добрите начини за премахване на диоптъра, който улеснява хората с такива проблеми и те махат очилата. Затова го препоръчвам. Медицината е много напреднала в офталмологията. Има модерни клиники, които разполагат с най-добрата апаратура.

- Хората, които работят на компютър, често ползват изкуствени сълзи за уморените очи. Опасни ли са те и може ли да се използват всеки ден?

- Рискове има винаги, когато лекарствата се използват безразборно и по-конкретно в случая капки за очи. Трябва да се направи очен преглед, след който да се послуша специалистът, а не човек да отива в аптеката, да взема някакви капки и да ги ползва. Минава време, някой път настъпват усложнения. И тогава се търси специалист, но лечението вече става по-трудно.

- Какво трябва да правим, за да отпочинат очите след цял ден пред компютъра например?

- Има правила за работата с компютър. Най-важното е да се спазва правилото -

2 часа работа с

компютър -

15 минути гледане

в далечината,

за да починат очите. И това не важи само за компютър, а и за видеодисплеи и други монитори. Хубаво е да се слагат предпазни екрани, да се носят антирефлексни очила, които пазят очите. Но най-важното е почивката на всеки 2 часа.

- Имахте идея да купите робот “Да Винчи”. Какво стана?

- Имахме срещи с посланици на много европейски страни и те обещаха подкрепа. Идеята остава, не сме се отказали, но проблемът са прекалено големите за нашите възможности средства, които са нужни за този апарат. Опитахме и да кандидатстваме по европейски програми за финансиране. Бъдещето е роботизираната хирургия и телемедицината и не сме се отказали.

- Какви ремонти предстоят и ще купувате ли нова апаратура?

- Столичната община гласува сериозни средства за ремонти и апаратура за всички общински болници. Ще купим гастроскоп, колпоскоп, апаратура за ендоскопска хирургия и ще ремонтираме отделения. Всяка година се опитваме да обновяваме болницата и да купуваме нова апаратура.

- “Първа МБАЛ - София” ще е първата общинска университетска болница. Какво означава това?

- 9.9Все още сме в процедура. Предстои решение на Министерския съвет до месец-два. Този статут ще позволи на младите ни лекари да се развиват научно, инвестициите в болницата ще се повишат и ще се отворят много хоризонти. Няма в страната общинска болница, която да е университетска, надявам се, че нашата ще е първата.

- Проблемът с липсата на лекари и медицински сестри е сериозен. Какво е решението?

- Този статут ще ни помогне да задържим кадрите. Водещото, разбира се, е заплащането. И това е естествено. Борим се да увеличаваме възнаграждението на специалистите ни. Всички искат да се развиват и академично и се надявам, че ще им го предложим като университетска болница. Това важи и за медицинските сестри. Повечето ни медицински сестри учат, а някои вече преподават.

- Доста общински болници в страната са пред фалит. Преди 10 г. и “Първа МБАЛ - София” беше с огромни дългове. Как преодоляхте този проблем и какво ще посъветвате директорите на закъсалите общински болници?

- Изненадан съм, че помните, защото тези неща се забравят. Бяхме сред най-задлъжнелите болници, когато поех управлението. Имахме много тежък период. Въпросът е и малко личен, защото това бяха едни от най-тежките ми месеци. Имахме близо 8 млн. лв. задължения, сметките на болницата бяха блокирани. Предприехме антикризисни мерки, които съгласувахме с общината и Столичния общински съвет. Спазвахме стриктна финансова политика, съкратихме администрацията с 30%. Основните ни дългове бяха за лекарства - 6 млн. лв. Направихме нови процедури, явиха се 16 фирми и намалихме сериозно цената на лекарствата.

Затворихме

кранчетата за

изтичане и

болницата

тръгна нагоре

Сега за поредна година сме на печалба. Звучи малко като приказка, но от болница пред фалит преди няколко години, сега се борим да сме първата общинска университетска болница. Това се постига с много труд, внимание, контрол и добър синхрон с принципала.

- Тече дебат за допълнително здравно застраховане. Какво мислите?

- Това е начинът да се получи по-добра услуга, по-високо платен консуматив и др. С допълнителното здравно осигуряване доплащанията ще спрат. Това е бъдещето, но трябва да стане постепенно и да е съобразено с доходите на хората. В здравеопазването не може да има резки промени. Твърдя, че здравеопазването ни е добро. Трябва да отбележа, че Столичната община е една от малкото, които финансират лечението на пациенти без здравни осигуровки. Обслужваме бездомни хора и социално слаби. Така че общинските болници имат и важна социална функция, те са първият стълб на здравеопазването.

CV

Доц. д-р Цветомир Димитров е изпълнителен директор на “Първа МБАЛ - София” ЕАД от 2009 г. Той е офталмолог. Завършил е медицина в Медицинския университет в София през 1995 г. Специалист по очни болести и по здравен мениджмънт. Преподава в Медицинския университет в София.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нападателят на "Ливърпул" Даниел Стъридж е заплашен с изхвърляне от футбола! Звездата на "червените" е обвинен от Английската футболна асоциация в нарушаване на правилата относно залагания на мачове. Стъридж е разследван в продължение на 8 месеца. Обвинението е за периода през януари 2018 г., когато той преминава под наем в "Уест Бромич".

Лионел Меси и Кристиано Роналдо са извън тройката за "Златната топка"! Сензационната новина съобщи известният френски журналист Ерик Мамут. Според него две трети от гласовете в анкетата на "Франс Футбол" вече са преброени и двете суперзвезди не попадат в челото. Меси и Роналдо печелят най-ценното индивидуално отличие във футбола неизменно през

Софийските лъвове и Бенгалските тигри направиха невероятна игра на крикет на маса през уикенда. Отборите са съставени от деца с увреждания, които получиха много лакомства за представянето си. Капитанът на отбора победител – Теодора, пя в дует със сензацията от "Гласът на България" - Явор Велчев-Яви.