Проф. Кристиян Манеголд: Второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака на всеки етап

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6970550 www.24chasa.bg

Проф. Кристиян Манеголд е един от водещите европейски онколози. Член е на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и е професор към Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет.

- Проф. Манеголд, какво представлява второто мнение в онкологията?

- Диагностиката и терапията на рака стават все по-комплексни поради иновативните методи за образна диагностика, напредналите молекулярни и имунологични изследвания и нарастващия брой терапевтични възможности.

Независимо от това основаното на доказателства диагностициране и определяне на терапия при онкологичните заболявания е от решаващо значение за получаването на оптимални резултати от лечението.

Освен това

пациентите имат

все по-лесен достъп

до противоречива

информация

чрез модерните комуникационни системи, която води до несигурност и до желание за изясняване чрез неутрални източници. Вследствие на това искането за второ мнение се превърна в нормален, но важен елемент в лечението на рака.

- Разпространена ли е услугата второ мнение в другите страни?

- От опита ми в Германия знам, че второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака. За пациентите е все по-важно да са наясно с диагнозата си и да разполагат с достатъчно информация за лечението на тяхното онкологично заболяване.

- С какво би помогнало второто мнение на онкологичния пациент?

- По време на консултацията пациентът получава мнение за поставената диагноза, провежданото досега лечение и хода на заболяването. Дават се препоръки за оптимизиране и персонализиране на терапията, които се предоставят на пациента в писмен вид.

- Какви са възможностите за заплащане на такъв тип консултация?

- Запознат съм, че заплащането на тези консултации в България в голямата си част се извършва от пациентите и близките им. Това трябва да се промени поради значението на тази услуга за прецизното лечение на заболяването. Смятам, че

би било в интерес на

застрахователните

компании да

поемат разходите

за второ мнение

в областта на онкологията.

- Кога е най-подходящото време за консултация тип второ мнение?

- По всяко време при диагностициране, терапия и проследяване на заболяването. Пациентите най-често идват при нас, когато са научили диагнозата си, когато понасят тежко терапията,

когато лечението

не помага или вече

не помага

и когато търсят информация за това кога, как и къде да продължат лечението си. Друг критичен момент е, когато заболяването прогресира и пациентите са информирани, че в техния случай вече няма друга стандартна терапия. Тогава те се интересуват от експериментални терапии и клинични проучвания. Пациентите, успешно завършили своето лечение, проявяват интерес към прогнозата и кога, къде и как да се проследяват.

- Какво бихте посъветвали пациентите, които се интересуват от такава консултация?

- Да са наясно с причините, поради които идват да се консултират, както и с очакванията, които имат. Да са сигурни, че разполагат с пълна и изчерпателна документация.

Да си запишат

предварително

въпросите, които

ги интересуват,

и свободно да ги задават по време на консултацията.

- Пациентите се притесняват, че ще засегнат лекуващия ги лекар, ако поискат второ мнение.

- Пациентите и роднините им трябва да знаят, че второто мнение е нормална част от лечението на рака. Повечето лекари приветстват възможността за мнение от техен колега и не биха имали нищо против това.

- Има ли разлика между стандартната консултация и консултацията тип второ мнение?

- Второто мнение може да се разглежда като разясняване или уточняване на вече съществуваща информация и съответно като нейно потвърждение или отхвърляне от страна на външен експерт.

На 4 септември 2018 г. от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 г. от 9,30 до 14,00 часа в Медицински център “Медик 1”, София, жилищна група “Южен парк”, бл. 124, проф. Кристиян Манеголд ще консултира и български пациенти съвместно с д-р Росица Кръстева. Тя е началник на отделението по медицинска онкология в Многопрофилната болница за активно лечение "Уни Хоспитал", Панагюрище. Членува в Европейското дружество по медицинска онкология, Европейската общност по лъчелечение и е специализирала в университетските болници в Торино, Базел, Атина и Мюнхен.

За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на onco@medicone.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нелепо припознаване става причина за смъртта на сириеца Локман Ибрахим. Според криминалисти наемникът, изпратен от хора на ВИС-2, е трябвало да убие брат му Бахзад, сочат от МВР за един от босовете на контрабандните канали у нас. Самата екзекуция е извършена късно вечерта на 19 юли 2004 г. Куршумите застигат 37-годишния сириец с български паспорт

Богдан и Янко с обща кръвоносна система, единият е добре, другият - в кома Борислав РАДОСЛАВОВ Сиамските близнаци са под ключ в социален дом в Бургас. До тях не се допуска никой друг освен семейството и всякаква информация за състоянието им е забранена. Това показа проверка на "България Днес". Богдан и Янко се родиха през август 2016 г.

Нова серия финансови проблеми и дела заплашват богатството на Ветко Арабаджиев, показа проверка на "България Днес". След обвиненията за пране на пари и последвалия запор на част от богатството му за олигарха са се присетили от НАП и руският гражданин Семьор Данилюк. Заради неплатени дългове и данъчни задължения приходната агенция и чужденецът са