Проф. Кристиян Манеголд: Второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака на всеки етап

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6970550 www.24chasa.bg

Проф. Кристиян Манеголд е един от водещите европейски онколози. Член е на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и е професор към Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет.

- Проф. Манеголд, какво представлява второто мнение в онкологията?

- Диагностиката и терапията на рака стават все по-комплексни поради иновативните методи за образна диагностика, напредналите молекулярни и имунологични изследвания и нарастващия брой терапевтични възможности.

Независимо от това основаното на доказателства диагностициране и определяне на терапия при онкологичните заболявания е от решаващо значение за получаването на оптимални резултати от лечението.

Освен това

пациентите имат

все по-лесен достъп

до противоречива

информация

чрез модерните комуникационни системи, която води до несигурност и до желание за изясняване чрез неутрални източници. Вследствие на това искането за второ мнение се превърна в нормален, но важен елемент в лечението на рака.

- Разпространена ли е услугата второ мнение в другите страни?

- От опита ми в Германия знам, че второто мнение е неразделна част от съвременното лечение на рака. За пациентите е все по-важно да са наясно с диагнозата си и да разполагат с достатъчно информация за лечението на тяхното онкологично заболяване.

- С какво би помогнало второто мнение на онкологичния пациент?

- По време на консултацията пациентът получава мнение за поставената диагноза, провежданото досега лечение и хода на заболяването. Дават се препоръки за оптимизиране и персонализиране на терапията, които се предоставят на пациента в писмен вид.

- Какви са възможностите за заплащане на такъв тип консултация?

- Запознат съм, че заплащането на тези консултации в България в голямата си част се извършва от пациентите и близките им. Това трябва да се промени поради значението на тази услуга за прецизното лечение на заболяването. Смятам, че

би било в интерес на

застрахователните

компании да

поемат разходите

за второ мнение

в областта на онкологията.

- Кога е най-подходящото време за консултация тип второ мнение?

- По всяко време при диагностициране, терапия и проследяване на заболяването. Пациентите най-често идват при нас, когато са научили диагнозата си, когато понасят тежко терапията,

когато лечението

не помага или вече

не помага

и когато търсят информация за това кога, как и къде да продължат лечението си. Друг критичен момент е, когато заболяването прогресира и пациентите са информирани, че в техния случай вече няма друга стандартна терапия. Тогава те се интересуват от експериментални терапии и клинични проучвания. Пациентите, успешно завършили своето лечение, проявяват интерес към прогнозата и кога, къде и как да се проследяват.

- Какво бихте посъветвали пациентите, които се интересуват от такава консултация?

- Да са наясно с причините, поради които идват да се консултират, както и с очакванията, които имат. Да са сигурни, че разполагат с пълна и изчерпателна документация.

Да си запишат

предварително

въпросите, които

ги интересуват,

и свободно да ги задават по време на консултацията.

- Пациентите се притесняват, че ще засегнат лекуващия ги лекар, ако поискат второ мнение.

- Пациентите и роднините им трябва да знаят, че второто мнение е нормална част от лечението на рака. Повечето лекари приветстват възможността за мнение от техен колега и не биха имали нищо против това.

- Има ли разлика между стандартната консултация и консултацията тип второ мнение?

- Второто мнение може да се разглежда като разясняване или уточняване на вече съществуваща информация и съответно като нейно потвърждение или отхвърляне от страна на външен експерт.

На 4 септември 2018 г. от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 г. от 9,30 до 14,00 часа в Медицински център “Медик 1”, София, жилищна група “Южен парк”, бл. 124, проф. Кристиян Манеголд ще консултира и български пациенти съвместно с д-р Росица Кръстева. Тя е началник на отделението по медицинска онкология в Многопрофилната болница за активно лечение "Уни Хоспитал", Панагюрище. Членува в Европейското дружество по медицинска онкология, Европейската общност по лъчелечение и е специализирала в университетските болници в Торино, Базел, Атина и Мюнхен.

За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на onco@medicone.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гигантски 32-килограмов шаран бе уловен на езеро край София. Уникалното постижение регистрира Владимир Веселинов (31 г.) от софийското село Реброво. Той издърпал трофеен унгарски шаран на баластриерата край Враждебна, информира divoto.bg. Замятал е с дънна въдица, като стръвта е била протеиново топче с аромат на ананас.

Собственик на заведение прорязва 4 дървета и ги третира с вещество с цел умъртвяването им, за да застрои тротоарната площ до заведението си в кв. "Гео Милев", бл 109 столицата. За това сигнализира в социалните мрежи Михаил Димитров и призовава компетентните органи да вземат отношение по

Сложиха рога на писателката Калина Паскалева. Изкусителката се появи с две плитки под формата на рогчета в косата си пред известен столичен хотел, видя България Днес. Малко малко начумерена, любовта не спира да блика от нея. Красавицата се беше барнала с очила под формата на сърца във фаталния червен цвят.