Може ли да си махна бързо татуировките - ще ходя на важно интервю?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/6977403 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Предстои ми финално интервю за работа в престижна институция, но с доста консервативни представи за външния вид на служителите, а имам 3 привличащи вниманието татуировки по видимите части на тялото. По какъв начин може бързо и изцяло да се премахнат, без да остават белези? Това пита 28-годишна читателка от София.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти. Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани със здравословния живот.

Можете да ги задавате

Всичко, което трябва да знаете за:

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл

Lnikolaeva@24chasa.bg

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. Не са предназначени за диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

На въпроса за възможностите за премахването на татуировки отговаря доц. Жана Казанджиева: 

За съжаление, отговорът засега е “не”. Съвременната медицина все още не разполага с перфектен метод за премахване на татуировки, с който без следа и само с един сеанс да се унищожи вкараният в кожата пигмент.

В цялата световна история успоредно с модата на татуировките се е развивало и изкуството за тяхното изличаване. Рецепти на лекари и лаици се появяват в медицинската литература още през първото християнско столетие и се усъвършенстват повече от 2000 години. Отначало са пробвали с различни смеси от киселини и тайнствени мехлеми, после се появило механичното дермабразио и хирургичното премахване. В повечето случаи тези методи оставяли трайни и неестетични белези, особено при татуировки с по-големи размери.

Демонстрацията на премахване на татуировки с рубинов лазер през 1963 г. събужда нови надежди. Днес всички смятат, че лазерите са като магическа пръчка или гумичка - с 1 процедура всяка татуировка изчезва безследно. Истината е съвсем друга. В последвалите десетилетия лазерите се усъвършенстваха много, но все още сме далеч от откриването на перфектна машина за “изтриване” на татуировки. Трудностите в премахването се дължат на много фактори. Ще изброя по-важните от тях.

Дълбочина и плътност на разположение на пигмента

Накратко: колкото по-дълбоко е разположен татуировъчният пигмент, толкова по-трудно е премахването му. Важен е методът на направа – професионален или аматьорски. Най-лесно се отстраняват аматьорските произведения – те са по-повърхностни и не толкова плътни. Проблемът при тях е, че пигментът е на различна дълбочина поради използваната примитивна техника и при премахване остава дълбоко разположената част. При професионалните татуировки пигментът е на едно ниво, но количеството черна, червена или синя боя е много повече и следователно много по-трудно се унищожава. Обратно на общоприетото схващане, лазерът не изпарява и не изкарва пигмента навън от кожата. Голяма част от татуировъчното багрило остава вътре, но се разпръсква на много малки невидими частици. Ясно е, че колкото повече пигмент има първоначално в кожата, толкова по-трудно ще се осъществи “раздробяването” му.

Ако трябва да формулираме правила за премахване на татуировките, то първото гласи: колкото по-голяма и по-тъмна е рисунката, толкова по-трудно е изличаването й.

Размер на пигментните гранули

Всички смятат, че татуировките се състоят от еднакви по големина зрънца пигмент, които са разположени на еднакви разстояния едно от друго.

Истината е съвсем различна. Големината на пигментните частички варира страшно много – от 4 до 4000 нанометра. Тази разлика прави работата на лазера невероятно трудна.

Лазерите унищожават най-добре пигментните гранули с големина около 40 нанометра. Затова при премахване на големи татуировки често остава видима една част от рисунката.

Цвят на татуировката

Най-лесно и бързо се заличават черните и тъмносини татуировки. За тях са предназначени и основната част от лазерите, които са на пазара. Въпреки масовата заблуда един лазер няма как да бъде ефективен за заличаване на всички цветове.

Лекарите, които премахват татуировки, са добре запознати с така нареченото колело на цветовете, което показва кой цвят от татуировката с каква дължина на вълната на лазера трябва да се премахне.

За съжаление, при някои разцветки (например жълто или оранжево) от другата страна на колелото няма съответен лазер – тоест останалата част от татуировката може да се премахне, но частта в жълто ще остане върху кожата.

Вид на лазерите

Татуировки не се премахват с всякакъв вид лазери.

За да е успешна процедурата, е необходимо лазерите да произвеждат наносекундни или пикосекундни пулсове енергия (1 билион или 1 трилион от секундата). Дори при тези специализирани технологии резултатите не са перфектни и почти винаги от татуировката остава малко пигмент или на мястото се образува белег.

В повечето случаи първо се прави тест с лазера, за да се определи неговата мощност и ефективност. Въпреки това е възможно образуване на белег, бяло или тъмно петно на мястото на татуировката.

Време на премахване

Само малките татуировки може да се премахнат в 1-2 сеанса.

Има специална скала, по която се пресмята колко процедури ще са необходими за заличаване на татуировката.

При нея се сумират фототипът на човека; мястото на татуировката (например за шия – 1 точка; за крайници – 5 точки), цветът (например само черно – 1 точка; многоцветна – 4 точки) и количеството пигмент (аматьорска татуировка – 1 точка; многократно повтаряна професионална – 4 точки).

Трябва да се съобрази и какви белези има вече човекът. Процедурата се отказва при склонност към образуване на надигнати белези (така наречените келоидни цикатрикси).

Важно е и дали под татуировката няма предишна.

След това доста сложно изчисление обикновено излиза, че броят на сеансите при средно голяма татуировка е между 10 и 15, като по медицински съображения те обикновено се назначават през един-два месеца.

Може да обобщим, че най-подходящи за премахване със специализиран лазер са малките, черни или тъмносини татуировки.

При големи, плътни и цветни татуировки рисковете за оставане на част от пигмента, белези или петна по кожата са много сериозни. При такива татуировки, ако имате интервю за работа - както в случая на читателката, която задава въпроса, или специален повод, при който не искате да се вижда кожната рисунка, най-добре използвайте професионален камуфлажен грим.

В подобни случаи нямате нито време, нито гаранция, че лазерите ще се справят успешно с нежелания пигмент в кожата ви.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.

Президентът на Българския футболен съюз най-накрая хвърли оставка! Тя ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет. Извънредното заседание ще се проведе в петък от 14:00 часа на базата в Бояна. "След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво,