Каква е разликата между спинална и епидурална упойка?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7002848 www.24chasa.bg
проф. Атанас Темелков

На читателския въпрос отговаря проф. Атанас Темелков, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Александровска”

Анестезия е дума от гръцки произход (anaesthesia) и с нея се означава безчувственост към допир, натиск, температура и болка. Днес с този термин се определя съвкупността от действия, които позволяват извършване на болезнени оперативни, лечебни и диагностични процедури в медицинската практика. Тя бива обща и регионална.

Обща анестезия е метод, с който се постига обезчувствяване на цялото тяло, потискане на съзнанието и пълна липса на спомен от проведената операция.

Регионална анестезия е вид анестезия в различни части на тялото, която се постига с инжектиране на медикаменти, които временно прекъсват предаването на нервните импулси от оперативната област към главния мозък. При този вид се запазва съзнанието, възможен е контакт с пациентите.

При тяхно желание е възможно допълнително инжектиране на медикаменти от групата на бензодиазепините, което позволява заспиването.

Регионалната анестезия се дели на инфилтрационна, спинална и епидурална.

При спиналната анестезия анестетикът се инжектира еднократно в спиналното пространство. Там се намират спиналните нерви, които се обливат от приложения медикамент. При тази анестезия се получава ниво на обезболяване над и под пункционното  място. Използва се в урологията, гинекологията, съдовата хирургия на долните крайници и при операции в долната половина на корема. В последните години намира голямо приложение при раждане. Този вид анестезия позволява майката и нейните близки да наблюдават раждането.

При епидуралната анетезия анестетиците се въвеждат извън твърдата мозъчна обвивка (dura mater) в т.нар. епидурално пространство, което не съдържа течност. Те блокират един или повече сегменти на гръбначния мозък, над и под пункционното място.

Тя бива:

 - Еднократна епидурална - анестетикът се инжектира еднократно в епидуралното пространство;

- Продължителна - поставя се катетър в епидуралното пространство и през него може да се добавя допълнително анестетик. Тази техника позволява да се провежда обезболяване и в следоперативния период. Прилага се в коремната хирургия, урологията, гинекологията, съдовата хирургия на долните крайници. В последните години намира голямо приложение при провеждане на раждане.

Причини за използване на регионална анестезия:

 Регионалната анестезия е по-безопасна от общата и затова се прилага при пациенти с риск от усложнения на общата анестезия;

 Използва се за облекчаване на болката в много случаи;

 За предпочитане е при лечение на наранявания, леки операции, болка в определени части на тялото;

 Помага за възстановяване след операция, намалява продължителността на болката;

 Често се използва по време на раждането, за да се улеснят контракциите;

 Приложеният локален анестетик в спиналното и епидуралното пространство довежда до поява на мравучкане, изтръпване, затопляне и пълно обезчувствяване на областта, подлежаща на операция. Тези промени настъпват минути след инжектирането и продължават няколко часа. Анестезиологът може да контролира времетраенето на анестезията. След края на операцията настъпват обратно възстановяване на чувствителността и пълно възстановяване в рамките на няколко часа. Особено внимание трябва да се обърне при допълнително прилагане на бензодиазепинови препарати с цел седация на пациентите.

Усложнения при спинална и епидурална анестезия

 Всички анестетици имат ефект върху артериалното налягане и могат да го понижат.

Най-често се установява лекостепенно спадане на артериалното налягане. Това спадане зависи от много фактори, но водещ механизъм за неговата профилактика е предоперативно вливане на разтвори през венозен път и при нужда - използване на специални медикаменти, които да го повишат. При задълбочаване на спиналния блок се наблюдава най-тежкото усложнение, което може да повлияе и дишането, като довежда до потискане на спонтанното дишане. Този процес е обратим. През този период пациентите се интубират.

 При спинална или епидурална анестезия е налице и ефект върху моториката на пикочния мехур. Тогава частично и временно се нарушава неговата дейност, тъй като тя се влияе от приложения локален анестетик. При по-продължителни интервенции е подходящо да се постави временен уретрален катетър.

 Усложнения на регионалната анестезия са редки. Възможно е да се наблюдават и усложнения като:

 Болка и болезненост около мястото на пунктиране;

 Инжектиране на анестетика във вена или артерия;

 Развитие на алергични реакции;

 Увреждане на нервни стволове;

 Главоболие;

 Признаци на инфекция - студени тръпки или треска;

 Оток или кървене на мястото на убождане.

Необходимо е в предоперативния период пациентите да бъдат напълно подготвени за провеждане на спинална или епидурална анестезия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чаровната синоптичка Нора Шопова отмаря след изнурителен работен ден с половинката си пред широкия екран, видя "България Днес". В изискани тоалети Нора и приятелят й изгледаха един филм в киното на столичен мол, след което се отдадоха на интимна вечеря и сладки приказки в ресторант в търговския център.

С мощно лъскаво БМВ и любов към вестниците събра очите на шофьори на столична бензиностанция Минко Герджиков. Новият силен човек във футболният "Левски" явно се интересува какво пишат медиите за него след повторното му завръщане на "Герена" и дали някой ще припомни "Златния скункс", който му бе връчен заради проблема с презонирането на София и

Войната между нападателя на "Бетис" Хесе Родригес и бившата му половинка Аура Руис няма спирка. Двамата не спират да се плюят в медиите и да си правят мръсни номера след раздялата. Сега Хесе предприе нова стъпка във "военнните действия". Той даде майката на сина си на прокуратурата на Лас Палмас. Нападателят се жалва,