Каква е разликата между спинална и епидурална упойка?

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7002848 www.24chasa.bg
проф. Атанас Темелков

На читателския въпрос отговаря проф. Атанас Темелков, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение, УМБАЛ "Александровска”

Анестезия е дума от гръцки произход (anaesthesia) и с нея се означава безчувственост към допир, натиск, температура и болка. Днес с този термин се определя съвкупността от действия, които позволяват извършване на болезнени оперативни, лечебни и диагностични процедури в медицинската практика. Тя бива обща и регионална.

Обща анестезия е метод, с който се постига обезчувствяване на цялото тяло, потискане на съзнанието и пълна липса на спомен от проведената операция.

Регионална анестезия е вид анестезия в различни части на тялото, която се постига с инжектиране на медикаменти, които временно прекъсват предаването на нервните импулси от оперативната област към главния мозък. При този вид се запазва съзнанието, възможен е контакт с пациентите.

При тяхно желание е възможно допълнително инжектиране на медикаменти от групата на бензодиазепините, което позволява заспиването.

Регионалната анестезия се дели на инфилтрационна, спинална и епидурална.

При спиналната анестезия анестетикът се инжектира еднократно в спиналното пространство. Там се намират спиналните нерви, които се обливат от приложения медикамент. При тази анестезия се получава ниво на обезболяване над и под пункционното  място. Използва се в урологията, гинекологията, съдовата хирургия на долните крайници и при операции в долната половина на корема. В последните години намира голямо приложение при раждане. Този вид анестезия позволява майката и нейните близки да наблюдават раждането.

При епидуралната анетезия анестетиците се въвеждат извън твърдата мозъчна обвивка (dura mater) в т.нар. епидурално пространство, което не съдържа течност. Те блокират един или повече сегменти на гръбначния мозък, над и под пункционното място.

Тя бива:

 - Еднократна епидурална - анестетикът се инжектира еднократно в епидуралното пространство;

- Продължителна - поставя се катетър в епидуралното пространство и през него може да се добавя допълнително анестетик. Тази техника позволява да се провежда обезболяване и в следоперативния период. Прилага се в коремната хирургия, урологията, гинекологията, съдовата хирургия на долните крайници. В последните години намира голямо приложение при провеждане на раждане.

Причини за използване на регионална анестезия:

 Регионалната анестезия е по-безопасна от общата и затова се прилага при пациенти с риск от усложнения на общата анестезия;

 Използва се за облекчаване на болката в много случаи;

 За предпочитане е при лечение на наранявания, леки операции, болка в определени части на тялото;

 Помага за възстановяване след операция, намалява продължителността на болката;

 Често се използва по време на раждането, за да се улеснят контракциите;

 Приложеният локален анестетик в спиналното и епидуралното пространство довежда до поява на мравучкане, изтръпване, затопляне и пълно обезчувствяване на областта, подлежаща на операция. Тези промени настъпват минути след инжектирането и продължават няколко часа. Анестезиологът може да контролира времетраенето на анестезията. След края на операцията настъпват обратно възстановяване на чувствителността и пълно възстановяване в рамките на няколко часа. Особено внимание трябва да се обърне при допълнително прилагане на бензодиазепинови препарати с цел седация на пациентите.

Усложнения при спинална и епидурална анестезия

 Всички анестетици имат ефект върху артериалното налягане и могат да го понижат.

Най-често се установява лекостепенно спадане на артериалното налягане. Това спадане зависи от много фактори, но водещ механизъм за неговата профилактика е предоперативно вливане на разтвори през венозен път и при нужда - използване на специални медикаменти, които да го повишат. При задълбочаване на спиналния блок се наблюдава най-тежкото усложнение, което може да повлияе и дишането, като довежда до потискане на спонтанното дишане. Този процес е обратим. През този период пациентите се интубират.

 При спинална или епидурална анестезия е налице и ефект върху моториката на пикочния мехур. Тогава частично и временно се нарушава неговата дейност, тъй като тя се влияе от приложения локален анестетик. При по-продължителни интервенции е подходящо да се постави временен уретрален катетър.

 Усложнения на регионалната анестезия са редки. Възможно е да се наблюдават и усложнения като:

 Болка и болезненост около мястото на пунктиране;

 Инжектиране на анестетика във вена или артерия;

 Развитие на алергични реакции;

 Увреждане на нервни стволове;

 Главоболие;

 Признаци на инфекция - студени тръпки или треска;

 Оток или кървене на мястото на убождане.

Необходимо е в предоперативния период пациентите да бъдат напълно подготвени за провеждане на спинална или епидурална анестезия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,

Над 103 000 лева ще заработи Веселин Маринов от тазгодишния си коледен концерт. Предварителните прогнози сочат, че печалбата от традиционна му изява по това време на годината ще е рекордна. Веско обяви, че коледното му творческо празненство тази година ще се проведе на 3 декември в НДК, като това ще е 22-рият му концерт на сцената на зала 1.

Лятото официално си отиде! И идват студ, силен вятър и слани. От днес времето в цялата страна значително се влошава, като високите стойности на температурите и слънчевото време остават като мил спомен. "Чувствителното понижаване на температурите ще се усети във вторник и сряда. Добрата новина е, че в края на седмицата ще има леко повишение на