Умерената консумация на сол не крие риск за здравето

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004451 www.24chasa.bg
Снимка: Pixabay

Ако безсолните ястия не са ви по вкуса, спокойно можете да поискате солницата, когато седнете да се храните - умерената консумация на сол не представлява риск за здравето на сърцето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от канадско изследване, публикувано в сп. "Лансет".

Авторите му от университета "Макмастър" са установили, че приемът на натрий не крие здравословни рискове за повечето индивиди, с изключение на онези, които превишават количеството от 5 грама дневно - еквивалент на 2,5 чаени лъжички сол, предаде БТА.

Изследването сочи, че под 5 процента от хората в развитите страни превишават този лимит. Дори и за тях обаче има добра новина. Рискът за здравето, приписван на консумацията на натрий, може да се елиминира, ако се подобри качеството на хранене с прибавянето към менюто на плодове, зеленчуци, млечни продукти, картофи и други богати на калий храни.

Проучването е обхванало 94 000 души на възраст между 34 и 70 години от 18 страни, наблюдавани средно в продължение на осем години.

Изследователите са установили, че риск от сърдечносъдови заболявания и инсулт съществува само ако дневният прием на натрий надвишава 5 грама. Единствената страна, в която е отчетен повишен прием, се оказва Китай. Повечето жители на другите страни, обхванати от проучването, консумират между 3 и 5 грама натрий на ден - еквивалент на 1,5 до 2,5 чаени лъжички сол дневно.

"Световната здравна организация препоръчва с превантивна цел приемът на натрий да се ограничи до 2 грама дневно. Няма свидетелства обаче, че свеждането му до толкова ниско ниво води до съществени ползи за здравето. Само в страни, където се консумират над 5 грама натрий на ден - какъвто е случаят в Китай, открихме пряка зависимост между приема му и риска от сърдечносъдови проблеми като инфаркт и инсулт. В страните, където се употребяват под 5 грама натрий на ден, дори се наблюдава обратна зависимост. Установихме също, че сърдечносъдовите проблеми намаляват в страни, където се отчита повишен прием на калий чрез храни като плодове, зеленчуци, млечни продукти, ядки и варива", пишат изследователите в сп. "Лансет".

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петя Колева Иванова от Добрич... Кой е чувал за нея? Но Преслава от "Пайнер" - това вече е друго нещо. Фолкпевицата стана поредната изпълнителка от музикалния жанр, която по съдебен път си промени името. Петя стана Преслава и вече е така по лична карта. Фолкаджийките подхванаха модата през последните години да зачеркват рождените си имена и да

Последователите на покойните братя Васил и Жоро Илиеви търсят нов бос, който да възроди застрахователната империя ВИС! Това разкриха пред "България Днес" администраторите на една от фейсбук страниците, посветени на групировката. "Ние сме млади момчета, студенти, с интерес към тези времена от 90-те години.

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".