70% от пътниците в самолет изпитват тревожност или страх

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004665 www.24chasa.bg

Невинаги фобията е свързана с ужаса от високо, може да е от страх от загубата на контрол или от изолация

Летенето със самолет вече става част от ежедневието ни - хората пътуват и по работа, и за забавление до различни далечни дестинации. Над България на ден прелитат над 3000 самолета, а само през изминалата седмица над въздушното пространство у нас са били обслужени над 100 000 полета. За 2017 г. пък само през летище София са преминали над 6 млн. пристигащи и заминаващи. И докато за едни полетът е като да се качат в автомобила си и да стигнат от точка А до точка В, то за други дори мисълта за него е стресираща.

Всичко, което трябва да знаете за:

“Има световни статистически данни, според които 70% от пътниците, на които им се налага да се качат в самолет, изпитват различна степен на тревожност. При някои тя е много силно изразена и прераства в т. нар. страх от летене”, обяснява авиационният психолог Десислава Георгиева. Тя е един от малкото специалисти у нас, който провежда психологическите прегледи за започване на обучение на пилоти.

Според нея една от причините за развиване на фобия към летенето е личностната обусловеност. Тя е свързана със средата, семейството и обкръжението.

Висок е рискът за развиване

на фобия при хора, които

израстват в семейства

с по-негативен поглед

към живота

и по-изострена чувствителност към различни ситуации, които оценяват като заплашителни за тях.

“Родителите могат да отключат страх в децата си. С поведението, страховите си изживявания и негативизма могат да насочат вниманието им към това, че определена ситуация е много страшна и свързана с доста негативни преживявания. По този начин децата развиват страх, без да имат основание за това”, обяснява психологът.

Разбира се, важно е да се отбележи, че летенето все още не е нещо естествено за хората. Не ползваме самолет всеки ден, за да стигнем до работното си място както колата например, която е част от ежедневието ни.

“В този смисъл то още е непознато и като такова повишава нивото ни на тревожност, като предизвиква страх”, допълва специалистката.

Пример за това е, че все още

много хора не знаят, че

турбуленцията е нещо

нормално и не е опасна

за самолетите

Тя обаче кара човек да се чувства нестабилен и заплашен и затова едни от основните страхове са насочени именно към нея.

За да спомогне в разрешаването на този проблем, по време на терапевтичната си работа с клиенти Десислава отделя време и дава по-подробна информация за това как функционира авиацията.

“Хора, с които работим, разказват, че са чули много силен вятър отвън и това за тях е било много страшно, а реално самолетът преминава през потоци от въздушни маси, които са с различна плътност и това е абсолютно нормално. Но човек, който има своите страхове, ще го разчете като нещо заплашително. Неслучайно най-големите страхове са от неизвестното”, разказва тя.

Десислава е една от ръководителките на терапевичната програмата “Полет над страха”. В нея има възможност за индивидуална и групова работа, а на края, когато човек е готов, има възможност да се включи в полет с инструктор или самия терапевт до някоя европейска дестинация.

Справянето с проблема е въпрос и на мотивация и желание на потърсилия помощ. Затова извън консултативните срещи Десислава дава задачи, върху които всеки да полага усилия, за да може да прогресира.

Вълшебна рецепта обаче няма. Въпреки че в интернет има набор от съвети какво да се прави преди или по време на полета, те не са универсални и еднакво ефективни при всички.

“Истината е, че в хода на нашата работа през годините, след всяка среща с клиент, откриваме, че тези “вълшебни” рецепти не работят. Човек трябва сам да открие кое е това нещо, което работи за него. А това става, като открием истинската причината за този страх”, разказва Десислава. Все пак тя винаги съветва още с качването си на борда хората, които имат страх от летене, да споделят с екипажа проблема си.

“Така си осигуряват повече внимание, от което вероятно имат нужда. И автоматично предават 50% от чувството за отговорност на някой друг”, казва тя.

Най-често помощ от нея търсят успешни хора, чиято работа е свързана с чести пътувания със самолет. Подобен страх ги ограничава, заради него може дори да загубят работата си и е нужно да го преодолеят. Другата категория хора са тези, чиито роднини и близки живеят навън и им се налага често да пътуват, за да ги видят. Възрастовата граница обаче е широка - от млади до стари, като няма такива, които да преобладават.

Без значение от възрастта, справянето с проблема става по един и същи начин - като се разбере в какво се корени страхът. Невинаги фобията от летене е свързана със страх от високо. Може да е със страх от загубата на контрол например. В други случаи може да е страх от изолация, от загуба, от оценката на околните. Може да е кризисен събитие, което в даден момент от живота е оставило някаква следа, която се е запечатала на подсъзнателно ниво.

“Важно е човек да види в

какво се корени страхът му

Лесно се впускаме в лекуване на някакви симптоми, без да работим върху причината, а за една успешна терапия е важно да се справим точно с нея. Много хора са изненадани, когато започнем да коментираме теми, които не са пряко свързани със страха им от полета, а са по-лични например. Оказва се обаче, че точно там се крие ключът към разрешаването”, казва Десислава.

И все пак страхът от летене е лечим. Справянето с проблема обаче зависи и от желанието и усилията на самия човек. Колкото по-дълго той поддържа страха си, толкова повече време ще отнеме да разбие моделите си на поведение и да се пребори със страха си.

“Малко хора осъзнават, че полагат усилия да поддържат и развиват страха си, а нямат усещането, че трябва да положат същите усилия, за да се разделят с него”, споделя психологът.

Трябва да не се забравя обаче, че страхът преди всичко има предпазна функция и е важен за хората. Той е част от защитните ни механизми да оцеляваме всеки ден и е полезен, но до определена граница, в която ни предпазва от опасностите.

“Много важно е да не го натоварваме само с негативни мисли и отношения. Проблемът със страха от летене, както и с всяка друга фобия, е, че се страхуваме от нещо, което пряко в средата не ни заплашва, а ние сами, дали през нашите мисли, вярвания, или негативен опит, започваме да приемаме като силно заплашително, без то да е опасно”, съветва Десислава Георгиева.

По време на полет се разсейвайте с кръстословици, музика, а може и работа

Дълбоко вдишване и бавно издишване през носа - този метод за успокоение обикновено действа най-добре и най-бързо в стресиращи ситуации, в каквито може да ни вкара фобията от летене. Въпреки че в интернет може да се открият безброй съвети за справяне със страха от полети, това, което ще подейства на вас, е строго индивидуално.

Най-бързият начин да се отървете от неприятното чувство и напрежение, които подобен страх създават, е с помощта на терапевт да откриете причината, в която се корени той. В противен случай дори дълбокото вдишване и издишване да ви помагат по време на полет, стресът от самата мисъл за него ще остане.

Все пак някои от популярните съвети за по-приятен полет включват да държите съзнанието си ангажирано с нещо приятно - решаване на кръстословица или судоку, слушане на любима музика или четене на книга. Не сядайте и до прозореца. Ако летите предимно, защото работата ви го изисква, спокойно може да оставите някаква част от нея, която да свършите по време на полета. Извън тези занимания за повече спокойствие може да се поинтересувате как работят самолетите, а когато нещо по време на полета ви притесни, винаги може да се обърнете към екипажа.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Навръх рождения си ден бе привикана пред Темида силиконовата миска Гергана Райчевска, видя "България Днес". Скандалната плеймейтка е призована като пострадала от трафик на хора, за да даде показания срещу сочените за нейни сводници. Напук на топлото и слънчево време едрогърдата мадама се появи вчера в спецсъда на столичната ул

След Преслава се кърши и на гръцко Нови танцови стъпки е усвоил Боби Михайлов, става ясно от видеоклип, изпратен до редакцията. В непоказвания досега запис се виждат нови култови движения на футболния бос. През 2012 г. Боби стана известен с уникален танц по ритмите на парчето на Преслава "Като за финал".

Потърсете ме да ви оправя футбола, каза голмайсторът преди почти 10 години Димитър Бербатов може да замени Борислав Михайлов начело на Българския футболен съюз. Бившият голмайстор на националния отбор и на "Манчестър Юнайтед" е с най-големи шансове да поеме управлението на футбола ни, научи "България Днес" от свои източници.