Българите страдат от дефицит на магнезий

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7004667 www.24chasa.bg
Източник: Pixabay

Живеем във време, в което фармацевтичната индустрия ни предлага много различни видове добавки с витамини и минерали. Обект на друга дискусия е от кои действително имаме нужда като добавка към диетата си и с кои по-скоро хвърляме парите си на вятъра. Науката обаче отдавна е доказала, че магнезий е един от минералите, които са от ключово значение за пълноценното функциониране на организма ни. И от които повечето хора имат дефицит в тялото си. А това може да бъде опасно.

Статистическите данни са тревожни. Цифрите показват, че около 80% от българите страдат от недостиг на магнезий в тялото. Най-застрашени сред тях са любителите на цигарите, бременните жени, хората с наднормено тегло, страдащите от диабет, хората, изложени на сериозен физически труд и стрес. А като се замислим, това представлява една солидна част от населението.

Безспорен факт, потвърден от научните изследвания е, че приемането на магнезий под формата на хранителна добавка може да подобри качеството ни на живот. Много хора не знаят, но заради не дотам качествени земеделски практики, нивото на магнезий в зеленчуците и плодовете, които консумираме, е критично ниско. И далеч от минимума на нашите нужди. Или иначе казано - много често приемът на магнезий единствено с храната е недостатъчен. Дори и в случаите, когато полагаме всички усилия.

В аптечните мрежи бихте могли да откриете огромен брой различни форми на магнезий, предлагани от множество производители. Много често хората прибягват до тях поради диагностициран недостиг на магнезий. При такива случаи е препоръчително да се избягват най-евтините форми на минерала, съдържащи магнезиев оксид, магнезиев карбонат и магнезиев сулфат. Коригирането на дефицитни нива на магнезий по този начин е трудно, тъй като тези форми на минерала се усвоят твърде трудно от тялото.

Има различни начини за суплементация с магнезий. Разбира се, приложението през устата е най-познато и най-често срещано. Съществуват обаче и други начини да подкрепите организма си с този жизнено важен минерал, в зависимост от собствените си нужди.

Магнезиевото олио например позволява прилагане пре кожата. Олиото е особено подходящо за хора, които, поради гастроентерологични проблеми, не биха могли да приемат минерала през устата. Магнезиевото олио се препоръчва горещо и при случаи на мускулни и ставни болки, както и при зарастващи рани.

Сред множеството различни ползи от магнезия можем да посочим и облекчаването на неврологични и психологични проблеми, включително подобряване на паметта. Сред най-подходящите форми на минерала тук е т.нар. магнезиев треонат, преминаващ кръвно-мозъчната бариера за още по-добра ефективност. Както знаем, огромна част от хората страдат от състояния като тревожност, депресия и други психологични проблеми от този тип, което прави магнезиевия треонат силно подходящ за тях.

Колко магнезий е нужно да приемам на ден? Това е въпрос, който всеки си задава, преди да започне суплементация с минерала. Най-често срещаната препоръка е за прием на около 400 мг дневно. Някои стигат и до 800 мг на ден, но единствено с условието, че имат безупречно работещи бъбреци. Тревожен факт е, че повечето приемат едва около 250 мг магнезий на ден от диетата си, което ги оставя далеч от нормата за добро здраве.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Петя Колева Иванова от Добрич... Кой е чувал за нея? Но Преслава от "Пайнер" - това вече е друго нещо. Фолкпевицата стана поредната изпълнителка от музикалния жанр, която по съдебен път си промени името. Петя стана Преслава и вече е така по лична карта. Фолкаджийките подхванаха модата през последните години да зачеркват рождените си имена и да

Последователите на покойните братя Васил и Жоро Илиеви търсят нов бос, който да възроди застрахователната империя ВИС! Това разкриха пред "България Днес" администраторите на една от фейсбук страниците, посветени на групировката. "Ние сме млади момчета, студенти, с интерес към тези времена от 90-те години.

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".