3 хирургични метода спират пристъпите при епилепсия

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7010776 www.24chasa.bg

Епилепсия се диагностицира при 1 на всеки 250 души. Лечението на епилепсия започва с прилагането на медикаменти и около 75% от пациентите с тази диагноза се повлияват успешно от тях. Но около 25% са резистентни, тоест не се поддават на медикаментозно лечение. При хората с епилепсия, които имат по няколко пристъпа на ден, особено ако са деца, животът не е никак лесен, защото болестта повлиява менталното им развитие, социалния им живот, и с времето изостават в развитието си. Голяма част от тези пациенти вече имат шанса значително да намалят или дори да спрат напълно пристъпите с помощта на мозъчна операция, казва проф. д-р Мемет Йозек от Департамента по педиатрична неврохирургия на Медицинския факултет към Университета Acibadem Mehmet Ali Aydinlar в Турция. Хирургичните методи, прилагани при епилепсия, се делят на три групи и могат да включват премахване на засегнатия участък или прекъсването на пътищата за предаване на импулсите, или поставянето на външно устройство за контрол на пристъпите.

Какво представлява епилепсията?

В човешкия мозък има милиарди клетки, които постоянно контактуват и предават сигнали помежду си. „Когато група клетки по някаква причина започне да провежда необичайна електрическа активност, или с други думи, ако причинява някакъв вид късо съединение, може да възникне проблем. Това се нарича епилептичен пристъп“, обяснява проф. Йозек.

Някои епилептични пристъпи се изявяват само с кратко отнасяне на погледа. При други пациентът пада на пода с пяна на устата. Но макар и различни по сила, тези припадъци си приличат по едно – при всеки от тях загиват мозъчни клетки. Честите пристъпи, особено при деца, могат да доведат до сериозни проблеми, включително умствено изоставане, предупреждава специалистът. По тази причина лечението трябва да започне без губене на време.

Точната диагноза е важна за определяне на лечението

При претърпян епилептичен пристъп първото лице за контакт е неврологът, а начело на диагностичните методи е ядрено-магнитният резонанс (ЯМР). След поставянето на диагнозата, 75% от пациентите с епилепсия се повлияват добре от медикаментозна терапия. Онези, при които пристъпите не спират с лекарства, могат да се окажат подходящи за лечение с хирургия. „Това разбира се не означава, че всеки пациент, който не се повлиява от лекарства, ще премине операция. Но все пак трябва да се знае, че значителна част от пациентите, които не могат да бъдат излекувани с лекарства, могат да се възползват от хирургичните методи“, уточнява проф. Мемет Йозек.

Изключително важен е правилният подбор на пациентите за операция. ЯМР изследването има за цел да открие конкретна фокус зона, от която произлизат електрическите импулси, причиняващи пристъпите. За по-голяма точност се използва и видео ЕЕГ. Върху главата на пациента се поставят електроди и се прави запис в продължение на 24-48 часа. В същото време се записват и видео изображения, за да се уловят неволни движения на ръцете, лицето или устните на пациента. Когато пациентът получава пристъп, активната зона в мозъка се дефинира с помощта на картографски метод на компютър.

За правилното лечение е важно оценката на всеки конкретен пациент да се извършва от екип от опитни специалисти в различни сфери от медицината. Екипът за хирургия при епилепсия в болница Acibadem Kozyatagi се състои от неврохирурзи, невролози, невропсихолози и неврорадиолози. Пациентите се оценяват от този екип с мултидисциплинарен подход, на което се дължи и високата успеваемост на операциите за спиране на пристъпите в Acibadem.

Три възможности за епилептична хирургия

Когато се установи с точност конкретната зона в мозъка, от която тръгват пристъпите, тази част от мозъчната тъкан може да се премахне хирургически. „Тази зона няма нормални функции, така че пациентът не се уврежда, ако тя бъде отстранена“, отбелязва проф. д-р Йозек.

Понякога може да има много на брой проблемни зони и отстраняването им е невъзможно, посочва специалистът. В такъв случай с хирургическа намеса се „прекъсват“ пътищата, по които епилептичният пристъп се разпространява в мозъка.

Третият метод на епилептичната хирургия е „стимулация на вагусовия нерв“. Този метод се прилага при пациенти, които не са подходящи за другите хирургични методи и при него успеваемостта е по-ниска в сравнение с предходните два, посочва проф. Мемет Йозек. При него подкожно на гърдите на пациента се поставя генератор на импулси с 4 см диаметър. Батерията е свързана с вагусовия нерв вляво, който идва от мозъка. Хирургът преценява как да работи батерията, на какви интервали да изпраща сигнали към мозъка, и тези команди се предават към батерията чрез компютър. Целта е по този начин електрическите импулси, предавани от мястото-източник на пристъпите, да бъдат потискани от тези сигнали, обяснява специалистът. За съжаление, не е възможно всички пристъпи да бъдат напълно преустановени с помощна на батерията, казва проф. д-р Йозек и допълва: „Може да се счита за успех, ако детето има 10 пристъпа месечно, докато преди това е имало 50“.

За допълнителна информация и консултация:

Tел. +905309768394 (с viber и whatsapp)

renginar.mutlu@acibadem.com (на български език)

www.acibadem.bg

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Заради Турция делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите и компания скоро няма да влезе в съда! Родните разследващи са с вързани ръце поради особена процедура, в която заради екстрадицията на несебърския бос са зависими от южната ни съседка и не могат да го дадат на Темида с нови 5 обвинения, разкриха от прокуратурата пред "България Днес".

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават