Лекарката, която падна от 7-ия етаж, с десетки пъти по-голям шанс за възстановяване

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/7019376 www.24chasa.bg
Д-р Ирена Иванова

Добра новина за възстановяването на лекарката, паднала от високо, съобщи директорът на "Пирогов" ортопед-травматологът проф. Асен Балтов. Това е удовлетворяващият резултат от усилията на лекари от 12 специалности, които поемат случая още при постъпването на младата жена, и всички, които продължават лечението й и в момента. Предимството е не само професионализмът, но и моделът на организация на работата в болницата - от всички основни направления на медицината имаме екипи, които са на разположение тук във всеки момент, не се налага да ги събираме по спешност, обясни шефът на университетската болница. 

Лекарката е в реанимация, но вече не толкова, защото се нуждае от усилия за връщане към живот, а за да е под интензивни грижи, обясни проф.  Стоян Миланов, началник на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи. "Даже вече я поканих, когато се почувства във форма, като колега да мине с нас на визитация." Шефът на реанимацията разказа, че до момента са направени 12 сложни операции и спасяващи интервенции. Според него болницата е изпълнила травма мениджмънт на световно ниво.

Най-тежката травма беше на тазовия пръстен, бедрените кости, капачките на коленете. За тяхното фиксиране и лечение използвахме супермодерната техника за травма контрол, която е по възможностите на малко болници, обясни проф. Диян Енчев, началник на травматологичния комплекс и един от водещите ортопед-травматолози в областта на лечението на таза.

За спасяването на младата жена допринасят и кръводарителите. Прелети са й 12 литра кръв, 3,5 литра плазма, 1 л тромбоцитна маса.

С всеки изминал ден се подобряват прогнозите за д-р Ирена Иванова, която падна от 7-ия етаж на жилищен блок в София на 20 юли. Тя е контактна, стабилизирана, състоянието й може да се опише като възможно най-обнадеждаващото на фона на изключително тежките травми и увреждания, които получава при инцидента. Това обобщи екипът на университетската спешна болница, който пое лечението й още вечерта след падането. Благодарение на усилията им днес шансът за лекарката е вече десетки пъти по-благоприятен.

Пораженията от подобно падане може да се сравнят с тези, които човек би получил при удар в стена със скорост около 100 километра в час, обясни неврохирургът проф. Николай Габровски, зам.-директор на „Пирогов“ и национален консултант по неврохирургия. При всеки подобен случай обаче травмите се различават в зависимост от конкретните обстоятелства и дали нещо е променило траекторията на падане и омекотило удара.

При д-р Иванова са засегнати в различна степен почти всички кости на опорнодвигателния апарат. За благоприятния ход на лечението основна роля има интердисциплинарният екип на спешната болница, бързината и адекватните действия, с които е реагирала Бърза помощ, но и омекотяването на удара в земята – при твърда настилка уврежданията биха били още по-драматични.

Лекари от всички основни специалности са били включени за овладяване на критичното състояние в първите часове. Без тази комплексна намеса и изпитана във времето организация на неотложните дейности е можело нещата да се развият фатално.

Подобни травми са високоенергийни, случват се не само при падане, но и при пътно-транспортни произшествия. Такива пациенти не се изключение в „Пирогов“, но случаят на лекарката най-често е сравняван с падането от 6-ия етаж на гимнастичка от националния отбор, която по чудо беше спасена след продължително лечение в спешната болница преди 2 г. Днес спортистката е добре и всички се надяват, че д-р Иванова също има този шанс за възстановяване. До момента са направени поредица от операции, но вероятно ще се наложат и други интервенции, след които ще се пристъпи към активна рехабилитация. 

„Макар и много тежки, високонергийните травми не са непременно край на живота. Но само мощни университетски болници имат възможност за поддържане на задължителните при такива случаи опитни лекари по всички специалности, които да могат веднага да се включат в интердисциплинарни екипи. Освен това, естествено, е необходимо да разполагат със съвременна апаратура и да прилагат отработена организация за работа в екип. Борбата започва с овладяването на състоянието в първите най-критични часове, защото често в този период се случва най-лошото. После лечението може да продължи месеци. За щастие, имаме пациенти в отлично състояние след изключително тежки случаи, но възстановяването е продължителен процес. При добре свършена работа от екипите много тежко пострадали пациенти се възстановяват и живеят, както преди травмата.“ Тази надежда даде проф. Габровски още в първия етап на лечението. Месец след инцидента пироговци са по-големи оптимисти за възстановяването на лекарката, но са планирани още няколко манипулации.

Лекарката е под непрекъснато наблюдение, тъй като в резултат на голямото изпитание за организма от уврежданията, кръвозагубата, реакцията на имунната система винаги има риск от обрати и кризи. Ако възстановяването върви според очакванията на екипа, тя ще остане в "Пирогов" още няколко месеца.

Не само при драматични тежки случаи като този, но и по принцип лекарите казват, че са спасили пациент, когато го изписват.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.

Част от ул.Иван Вазов, която в момента е в ремонт бе превърната в импровизиран тенис корт от група ентусиасти. Игрището се намира в непосредствена близост до къщата-музей на великият писател центъра на София. снимка: Мариа